Nikodijević predložen za treći mandat predsednika Skupštine Beograda, opozicija protiv

Dosadašnji predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević (Socijalistička partija Srbije) predložen je danas za treći mandat na toj funkciji.

Nikola Nikodijević. Foto: Srđan Ilić

Kandidaturu Nikodijevića podržalo je 56 odbornika Srpske napredne stranke SPS, što predstavlja većinu od ukupno 110 odbornika Skupštine grada.

Izvestilac predlagača Ivana Vilotijević (SPS) izjavila je da je Nikodijević u protekla dva mandata vratio "dostojanstvo ponašanju u Skupštini Beograda, dijalog bez uvrede sa međusobnim uvažavanjem i poštovanjem."

"Usvojen je rekoradan broj odluka i urbanističkih planova i drugih odluka koje su doprinele prosperitetu našeg grada, a među njima je i 'Beograd na vodi'", rekla je Vilotijević na konstitutivnoj sednici Skupštine Beograda.

Odbornik iz pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović izjavio je da je Nikodijević proizvod "starog režima" koji održava "status kvo" u Beogradu koji se "davi" u zagađejnu i saobraćajnoj gužvi.

"Za vreme Nikodijevića, ništa se nije promenilo. Beograda je nastavio da stoji u saobraćajnim gužvama, javni prevoz se raspada, autobusi gore na ulicama", rekao je on.

Dodao je da u Beogradu nema mesta u vrtićima za decu, da se škole raspadaju a da roditelji moraju da sami kupuju sapun i ubruse za učenike.

"Prodati su simbole Beograda - Beograd i centar 'Sava' - to je prodaja porodičnog srebra koje mora da stane", istakao je on.

Odbornici iz Stranke slobode i pravde (SSP) i Demokratske stranke (DS) kazali su na sednici da neće podržati predlog da Nikodijević bude izabran za predsednika Skupštine.

Odbornica iz stranke "Zavetnici" Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je da bez obzira ko bude izabran za predsednika Skupštine, Beogradom će upravljati dosadašnji zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

"Javno ili tajno, on je taj koji rukovodi budžetom i tenderima Beograda", rekla je ona.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.