Novi predlozi dokaza u slučaju „Jovanjica 1“, svedok govorio o poznanicima u policiji

Na suđenju u slučaju Jovanjica 1 i tužilaštvo i odbrana prvookrivljenog Predraga Koluvije predlažu nove dokaze. Tužilatvo traži da se u dokazni materijal uvrste dve presude iz Mađarske u kojima se pominje Predrag Koluvija. Odbrana pak, traži odustajanje od optužnice tvrdeći da neke sorte industrijske konoplje, koje su nađene na Jovanjici, Evropska komisija u međuvremenu smatra legalnim.

Predrag Koluvija / Foto: Insajder

O novim dokazima sud će tek odlučivati, a tokom dana saslušana su trojica svedoka, svi zaposleni na imanju Jovanjica. Jedan od njih Miloš Davodivić, bio je savetnik prvookrivljenog Koluvije i pred sudom je odgovarao na pitanja u vezi sa kontaktima sa pojedincima iz MUP-a Srbije i Makedonije.

Na početku pretresa, Koluvijini advokati tražili su odlaganje postupka pozivajući se na postupak „Jovanjica 2“ gde još nisu dobili odluku suda o zahtevu za izuzeće tužioca Saše Drecuna koji je tužilac i u ovom postupku. 

„Mi smo tražili izuzeće tužioca zbog njegove pristrasnosti. Odluku suda još nismo dobili i zato smatramo da postoji procesna smetnja za održavanje ovog postupka. Ne tražimo izuzeće tužioca ali predlažemo odlaganje", rekao je advokat Ivan Bajazit.

Ulje iz Grčke, „Zlaja“ iz policije

Predsednik veća, sudija Zoran Ganić saopštio je da predlog odbrane nije prihvaćen i pozvao svedoke da pristupe.

Svedok Miloš Davidović, svojevremeno savetnik direktora „Jovanjice“, na početku je rekao da u načelu ostaje pri izjavi koju je posle hapšenja Koluvije dao tužilaštvu, navodeći da je tada sve išlo brzo.

„Sve je to išlo brzo, bio sam u blagom šoku, nisam ni čuo, ni razumeo šta me tužilac pita. U hodniku tužilaštva, jedan muškarac koji je stajao pored tužioca mi je pretio da će mi izvršiti pretres kuće ako ne predam telefon. Ja sam predao telefon koji sam dobio u „Jovanjici“, ali nisam znao da imam bilo kakvu šifru za razmenjivanje poruka“, pričao je svedok Davidović.

Njega je zatim tužilac podsetio da je celokupno saslušanje u tužilaštvu obavljeno uz video snimanje, i  predočio mu SMS poruke između okrivljenog Koluvije i svedoka. U tim porukama svedok Davidović nekoliko puta od Koluvije traži da mu „vidi za ulje“, a na nekoliko mesta pominju osobu Z. i Zlaju. Sa tom osobom ili osobama svedok se prema navodima iz poruka videu u restoranu, a u jednoj poruci Koluvija navodi da je Zlaji „kupio knjigu“.

Većina odgovora svedoka je bila da se „ne seća“. Tako se ne seća ni da je da je citirane poruke razmenjivao sa Koluvijom.

„Ne sećam se, mi smo uglavnom razgovarali telefonom. Ne znam o kakvom ulju se radi, ali je moguće da sam tražio maslinovo ulje iz Grčke“, pričao je svedok. 

Svedok nije mogao da se seti ni ko su „Z“ i „Zlaja“ koji se pominju u porukama pa ni da li je reč o istoj osobi. 

Nakon toga usledilo je konkretno pitanje tužioca Drecuna:“ Da li poznajete osobu iz MUP-a sa nadimkom Zlaja? “.

„Poznajem Zlatka Pantelića“, odgovorio je svedok Davidović.

„Da li se Zlatko Pantelić viđao sa vama i Koluvijom?“, nastavio je tužilac sa pitanjima.

„Bili smo jednom, dvaput na ručku gde je bilo deset ljudi, ne znam da li su njih dvojica pričali", rekao je svedok. 

Zlatko Pantelić je, kako je rekao tužilac bio načelnik Službe za suzbijanje kriminaliteta UKP i ovo je prvi put da je pomenut na suđenju.

Policajci za dozvole za nošenje oružja

Tužilac Drecun zatim je predočio SMS poruke u kojima, kako tvrdi, Koluvija i svedok Davidović govore o tome da se trojici Koluvijinih saradnika, Milošu Teofilofiću, Slaviši Milinkoviću i Stefanu Kalajdžiću obezbede policijske dozvole za nošenje oružja. Tako Koluvija, kako tvrdi tužilac, šalje Davidoviću poruku u kome pita pošto su takse, a kolika je „čast“.

„Ma jok, tu nam je Dragovic, Ristic, Rebic“, odgovario je Davidović porukom.

Na pitanje tužioca ko su ova lica, svedok Davidović je danas rekao da su mu poznati. Samo za jednog od navedenih svedok je precizorao o kome se radi, za ostale ni tužilac nije insitirao da ih identifikuje. 

„Dragović je bio načelnik SUP Voždovac", odgovorio je svedok.

Svedoku je predočena i poruka u kojoj je Koluviji napisao da ga je „sad zvao Nune“. Na pitanje tužioca ko je Nune, svedok je rekao da je u pitanju Saše Nune, njegov prijatelj koji radi u MUP Makedonije.

Na kraju izlaganja, svedok Davidović je rekao da se neke poruke koje je predočio tužilac ne uklapaju u njegov uobičajeni način izražavanja 

„Liči da je neko dodavao poruke“, zaključio je svedok.

Posle njega, svedočila su i dvojica majstora koji su radili na izgradnju Upravne zgrade i plantaža na Jovanjici. 

Na kraju pretresa i tužilaštvo i  odbrana predložili su nove dokaze koje su nedavno dobili. 

Tužilac Drecun traži od suda da se u dokaze uvrste presude koju je nedavno tužilaštvo dobilo od suda iz Segedina. Radi se o presudama Sregeju Mrđi i Marku Bukviću, koji su 2011. godine uhapšeni u Mađarskoj zbog šverca 25 kilograma kanabisa. Njih dvojica nalaze se na optuženičkoj klupi u postupku „Jovanjica 1“, a za tužioca je važna okolnost da se u presudama Mađarskog suda nekoliko puta pominje ime Predraga Koluvije.

„U presudama Okružnog suda u Segedinu iz 2013., i 2014. ime optuženog Koluvije je navedeno 12 puta, pa je tako navedeno da je Koluvija kao ciljana osoba istrage 16. februara 2011. izašao iz Srbije i istog dana se vratio sa Bukvićem koji je nedugo zatim, iste godine sa Mrđom uhapšen i procesiran zbog šverca 25 kilograma kanabisa“, rekao je tužilac. 

Prema navodima tužioca u presudama se navodi da je SBPOK MUP Srbije preko Koluvije došla do lokacije u Mirijevu na kojoj je 2012. u akciji „Cepelin“ otkrivena laboratorija droge sa 266 kilograma kanabisa i 4.780 biljaka kanabisa. 

„Napominjemo da je tom prilikom Koluvija izbegao krivični progon“, rekao je tužilac Drecun i dodao još dva hapšenja za koja tvrdi da će ih dovesti u vezu sa Predragom Koluvijom.

Reč je o hapšenjima Vuleta Bojovića 2016. godine koji je  uhapšen sa na ulasku u Hrvatsku iz Srbije sa 33.144 grama kanabisa i hapšenje Miodraga Poznana, zvanog „Stolar“, koji je 12. juna 2019. uhapšen na GP Preševo prilikom ulaska u Srbiju zbog šverca 28.049 grama kanabisa.

„U sva tri slučaja primenjivan je isti modus opertandi, a protivzakonite aktivnosti preduzimane su od 2011. do 2019. godine“, rekao je tužilac Drecun.

Advokat Ivan Bajazit, koji brani Koluviju je predlog tužioca ocenio kao „procesno divljaštvo“.

„Tužilac pominje presude stranog suda, i to iz vremena 2013. i 2014., dok je u predmetu „Jovanjica 1“ vreme optuženja od 2016. godine, rekao je Bajazit, navodeći kasnije da je presuda koju tužilac pominje – oslobađajuća.

Dokazi odbrane

Odbrana Koluvije zatim je navela i da oni imaju „novi dokaz“. Radi se o ukupno pet sorti industrijske konoplje, koje su pronađene na imanju Jovanjica, a koje je u aprilu 2022. firma „Superior“ iz Velike Plane registrovala u Evropskoj komisiji.

„Ovim pobijamo tvrdnju tužilaštva da ove sorte ne mogu da budu industrijska konoplja već samo marihuana“, rekao je Koluvijin branilac, advokat Aleksandar Živanović, navodeći da posle ovog dokaza, predlaže da tužilac odustane od optužnice.

Na to je tužilac odgovorio da pet sorti, o kojima priča odbrana „nisu predmet optuženja“.

„Dokumentacija koju predlaže odbrana služi da se prikriju nezakonitosti“, odgovorio je tužilac.

Sudsko Veće naknadno će odlučiti da li će predloženi dokazi biti izvedeni na pretresu.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. i 13. oktobar.  

 izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.