Odbrana u slučaju Jovanjica traži za svedoka policajca Tomislava Radovanovića, tužilac protiv

Saslušanjem dvoje bivših zaposlenih u poljoprivrednom gazdinstvu Jovanjica danas je pred Specijalnim sudom nastavljeno suđenje Predragu Koluviji, organizatoru kriminalne grupe koja je neovlašćeno proizvodila i stavljala u promet opojne droge, i drugima.

Predrag Koluvija i Vladimir Đukanović / Foto: Insajder

Tužilac Saša Drecun svedocima je uglavnom postavljao pitanja u vezi sa telefonima marke blekberi koji su koristili zaposleni na Jovanjici. Advokati odbrane insistirali su na pitanjima o policijskom pretresu imanja, ponašanju policajaca, obezbeđenju imanja. 

Prva je svedočila Mirjana Arsić, diplomirani ekonomista koja je u Jovanjici radila kao šef transporta.

Ona je rekla da ostaje pri svemu što je rekla ranije tužilaštvu ali je tužilac, kako je naveo, zbog novih informacija, želeo da joj postavi pitanja. 

Potvrdno je odgovorila da je kao službeni telefon na korišćenje dobila telefon marke blekberi koji se, kako tvrdi, u međuvremenu polomio, i to posle hapšenja prvooptuženog Predraga Koluvije.

„Pao je, polomio se. Telefon sam otuđila, pokušala sam da ga popravim, međutim, nema delova, to je kod mog prijatelja Božidara Cvetkovića“, navela ja, a na potpitanje tužioca da li je to ustvari Cvetković koji je takođe bivši radnik Jovanjice, ona je odgovorila potvrdno.

Nije mogla da se seti kada je tačno dobila mobilni telefon, a na pitanje šta joj je taj koji joj je dao telefon tada rekao, odgovorila je: „Izvolite telefon“.

Ona tvrdi da na tom telefonu nije imala Razgovor aplikaciju kao i da se samo jednom sa Koluvijom dopisivala preko aplikacije Telegram.

„Ja sam je jednom koristila, nešto je bilo sporno oko moje prve plate pa sam Peđi tada pisala, čisto pošto smo imali taj dogovor da će me ispoštovati u tom nekom smislu“, rekla je Arsić.

Njoj je zatim tužilac predočio foto dokumentaciju iz spisa predmeta za koji navodi da prikazuje prepisku između nje i Koluvije.

Ona je potvrdila verodostojnost razgovora navodeći da je upravo to ono o čemu je govorila. Ipak, na pitanje advokata odbrane da li je u okviru Telegrama primetila neku šifru ili sama posedovala šifre za slanje poruka odgovorila je odrično.

Advokate odbrane zanimalo je i da Mirjana Arsić objasni kako je izgledalo obezbeđenje ovog gazdinstva.

„To su bili divni stariji ljudi, koji su uredno radili svoj posao, mislim ako ćemo da se oslonimo na fizičku spremnost ni mene ne bi stigli da potrčim. Obezbeđenje kao po bankama što imaju“, navela je. 

Mirjana Arsić iznela je i oprečne izjave o tome šta je motiv da se roba iz Jovanjice pakuje u crnu foliju i to van imanja.

Prvo je rekla da se roba, zbog nedostatka magacinskog prostora, pakovala kod dobavljača koji su i lepili nalepnice koje je Jovanjica dostavljala da bi samo nekoliko minuta kasnije rekla „kupci su to od nas tražili“.

Na pitanje tužioca, ko je stavljao streč foliju, odgovorila je:

„Dobavljači po našim instrukcijama.“

 Ona je odbacila tvrdnje da je u Jovanjici postojao podrum, ondosno prostorija ispod nivoa zgrade dodajući da je postojala garaža.

Predrag Koluvija 2804
Predrag Koluvija / Foto: Insajder


Grnčarski: Ne znam da li sam imao aplikaciju na blekberi telefonu

Danas je saslušan i drugi svedok Saša Grnčarski, zaposlen na poslovima transporta unutar firme. Prema njegovim rečima, on se u Jovanjici zaposlio u septembru 2019, a već u novembru je Predrag Koluvija uhapšen tako da je radio tamo, kako kaže, jako kratko.

On je potvrdio da je u septembru kada je počeo da radi dobio blekberi telefon koji je verovatno ostao na imanju jer ga je, kako kaže, zaboravio.

Na pitanje tužioca da li ste imali aplikaciju posebnu za razgovor, odgovorio je: 

„Ne znam, mislim da nisam“.

Tužilac Drecun zatim je svedoku predočio deo dokaza iz spisa, odnosno transkript razgovora sa aplikacija na šta je svedok rekao da „ovo prvi put vidi i da se toga ne seća“.

Advokate odbrane više je zanimalo da svedok detaljnije objasni kako je izgledao pretres policije u danu hapšenja Predraga Koluvije. 

„Otišao sam da razvezem radnike i kada sam se vratio zatekao sam policajce, izašao sam iz auta i smestili su me u automobil gde je bio policajac i gde je bio i Koluvija. On je imao lisice, držao ruke iza sebe, par puta je tražio da ide u toalet, znojio se, a meni nisu dali da se javim kući“, rekao je.

Advokat odbrane Vladimir Đukanović zatim je pitao da li je njima tog dana predočeno po kom osnovu ih zadržavaju što je svedok odrično odgovorio.

Usledilo je i pitanje: „Da li je Koluvija bio krvav?“ na koje je svedok odgovorio:

„Ne znam stvarno, nisam ni bio u situaciji da vidim, sedeo sam napred, a Koluvija pozadi“.

Tužilac imao primedbu: Svedoci bliski sa Koluvijom

Nakon izjava svedoka, tužilac Saša Drecun rekao je da su oboje bili u poslovnom i bliskom odnosu sa prvooptuženim, a i, kako je dodao deo njihovih iskaza u suprotnosti je sa dokazima.

Na ovu konstataciju, reagovao je advokat Đukanović navodeći da su u pitanju svedoci koje je tužilaštvo predložilo.

„Ja sam šokiran da ovo čujemo, ovo što je tužilac uradio, odakle njemu pravu da ocenjuje ko je sa kim blizak“, dodao je Đukanović.

Advokat: Saslušati generala policije Radovanovića; Tužilac: Nije nepristrasan svedok

Na kraju suđenja, advokat drugooptuženog Srđana Mrđe, Ivan Bajazit predložio je da se kao svedok pozove načelnik Službe za specijalne istražne metode Tomislav Radovanović. 

„Predlažemo da se sasluša general policije i to povodom navoda o autentičnosti i pozdanosti telefonske aplikacije, a pre svega jer u spisima postoje indicije da je sadržaj telefonske komunikacije kompromitovan, jer Koluvijin telefon nije obezbeđivan, čuvan i korišćen adekvatno“, dodao je Bajazit. 

Tužilac Drecun suprotstavio se ovim predlozima navodeći da je Tomislav Radanović „medijskim nastupima diskvalifikovao sebe kao nepristrasnog, profesionalnog svedoka“.

Predrag Koluvija na današnje suđenje je došao iz kućnog pritvora.

Podsetimo, suđenje za Jovanjicu 1 traje od oktobra 2020. godine, a optužnica optužuje Predraga Koluviju, kao organizatora kriminalne grupe koja je neovlašćeno proizvodila i stavljala u promet opojne droge. Pored Koluvije, optuženi su i Srđan Mrđa, Vladan Živojinović, Branislav Miljević, Zdravko Milošević, Stevan Holić, Vule Bojović, Petar Živanović, Petar Hricaj i Boban Jovanović. Mrđa je bio u bekstvu ali je od februara ove godine dostupan sudskim organima. 

Policija je, potsetimo, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, ušla na poljoprivredno dobro "Jovanjica" u blizini Stare Pazove i tamo pronašla ilegalnu laboratoriju za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima. Tom prilikom zaplenjeno je 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljika ove opojne droge u sirovom stanju, težine skoro četiri tone.

O pronalasku marihuane na gazdinstvu Jovanjica, međutim, prvo je samo RTV objavio nezvaničnu informaciju, a bilo je čudno da se MUP ovim povodom nije oglašavao.

Potvrda je stigla tek sedam dana kasnije kada je Tužilaštvo za organizovani kriminal potvrdilo za Insajder da je doneta je naredba o sprovođenju istrage protiv devet osoba zbog sumnje da su od januara do novembra 2019. u staklenicima privrednog društva „Jovanjica“ uzgajali opojnu drogu kanabis ili marihuanu.Insajder tada otkriva i da je vlasnik Jovanjice imao dozvolu da uzgaja industrijsku konoplju i to da bi izvozio u zemlje u kojima je marihuana u medicinske svrhe dozvoljena.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.