Srbija najavljuje posebnu kontrolu za hrvatske funkcionere zbog spora oko Vučićeve posete Jasenovcu

Poseta Jasenovcu koju je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kako kaže planirao privatno, sprečena je danas jer mu vlasti Hrvatske nisu dozvolile da uđe u zemlju, a usledile su i najave protivmera Srbije.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije. Foto: Srđan Ilić

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin saopštio je da će, nakon odluke hrvatskih vlasti, svi funkcioneri hrvatske države koji dolaze u Srbiji biti "pod posebnim režimom kontrole".

"Svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša moraće posebno da najave i  obrazlože svoju posetu ili prolazak kroz Srbiju", stoji u saopštenju MUP-a.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je, reagujući na postupak Hrvatske, pročitao protestnu notu srpskog Ministarstva.

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je šokirano protivpravnom i antievropskom i anticivilizacijskom odlukom Ministarstva za spoljne i evropske poslove Republike Hrvatske kojom se na osnovu arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršenje principa slobode kretanja zabranjuje dolazak predsedniku Srbije u Jasenovac, na mesto stradanja više stotina hiljada nevinih žrtava srpske, jevrejske, romske i drugih nacionalnosti", rekao je Selaković.

 Hrvatska o poseti saznala iz "neslužbenih kanala"

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je na konferenciji za novinare, u nedelju u podne, objasnio da su hrvatske vlasti za ovu privatnu posetu saznale iz neslužbenih kanala.

"Hrvatska nije informisana, to je za Hrvatsku neprihvatljivo i smatramo to nedobronamernim. Mislimo da to nije iskreno, da to nije odavanje pijeteta žrtvama nego da je više motivisano unutrašnjim političkim potrebama u Srbiji, a pre svega za formiranje srpske vlade", poručio je Radman.

Srbija najavljuje protivmere

Sa druge strane granice njegov kolega ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković, istakao je na konferenciji za novinare da je predsednik Vučić, kako objašnjava "samo hteo da položi cveće i upali sveće“. 

Pozivi na sprečavanje eskalacije

Vučić je, prema izvorima Jutarnjeg lista, kontaktirao predsednika Srpske Samostalne Demokratske Stranke (SDSS-a) Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatno posetiti Jasenovac, mesto na kojem se za vreme NDH nalazio ustaški koncentracioni logor u kojem su stradali brojni Srbi, Jevreji, Romi i drugi u Drugom svetskom ratu.

Tokom dana oglasio se i Pupovac rekavši da se nije smelo dogoditi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne može da poseti Jasenovac, ali i pozvao sve strane da spreče dalju eskalaciju.

"Nije se smelo dogoditi da se traže alternativni načini kako bi se moglo osigurati da taj dolazak bude bezbedan i da prođe u redu. Posebno se nije smelo dogoditi jer je već dvaput u poslednjih godinu dana postojala komunikacija o datumima kada bi se to moglo dogoditi pa su se strane sporazumele i odgodile", rekao je Pupovac na vanrednoj konferenciji za novinare.

 U proteklih deset godina predsednik Aleksandar Vučić samo jednom je, 2018. godine, bio u zvaničnoj poseti Hrvatskoj kada je predsednica te države bila Kolinda Grabar Kitarović. 

Izvor: Agencije/Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.