Popović (REM): Većina je odlučila, ja mislim da većina nije u pravu

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) odlučio je na današnjoj sednici da nacionalne frekvencije i ubuduće koriste televizije Pink, Hepi, Prva i B92.

Foto: Aleksandar Krstić / Insajder

U saopštenju REM se navodi da je odluka o dodeli frekvencija doneta "potrebnom većinom glasova" kao i da je "zbog velikog interesovanja za dobijanje dozvole za televizijsko emitovanje za područje cele Srbije" to telo raspisalo Konkurs za dodeljivanje još jedne nacionalne frekvencije.

"Savet REM je odluke doneo na profesionalan i odgovoran način, u skladu sa demokratskom procedurom, ceneći sve okolnosti navedene u konkursnoj dokumentaciji, uvažavajući mišljenja struke, javnosti i svakog člana Saveta REM. Zato Savet REM apeluje na najširu javnost i ukazuje na potrebu da se izbegne svaka vrsta manipulacije i politizacije u vezi sa odlukama o koje su donete", navodi se u saopštenju REM.

Nakon sednice nije objavljeno koliko glasova članova Saveta su dobili emiteri kojima je dodeljena nacionalna frekvencija. 

Judita Popović, članica Saveta REM za Insajder navodi da nema ovlašćena da otkriva sa koliko glasova su Pink, Hepi, Prva I B92 ponovo dobile privilegiju da program emituju na nacionalnom nivou. 

“Nemam ovlašćena da to otkrivam jer je glasanje bilo tajno. U svakom slučaju većina je odlučila da ove televizije dobiju nacionalne frekvencije. Ja mislim da većina nije u pravu I da nisu uzete u obzir važne činjenice, da se ovi emiteri u prethodnom periodu nisu pridržavali svojih elaborata i da su kršili zakon pre svega kada je reč o govoru mržnje I povredi ljudskih prava” navodi Popović. 

Kako je istakla nije očekivala ovakav ishod glasanja. 

“Ja sam očekivala da se obrati pažnja na medijski pluralizam koji je izuzetno važan a mi ga nemamo. Kao ni objektivno izveštavanje”, ocenila je Popović I dodala da nadu da bi medijski pluralizam mogao da počne da se ostvaruje budi današnja odluka Saveta REM da raspiše konkurs za petu nacionalnu frekvenciju. 

“ Konkurs će najverovatnije biti otvoren na jesen. Kandidati koji su sada konkurisali će morati ponovo da se prijave ali ćemo uvažiti dokumentaciju koju su već podneli ”rekla je Judita Popović za Insajder. 

Ona je pojasnila da je vlasnik „Adria media grupe“ Igor Žeželj, čija TV Kurir je takođe konkurisala za nacionalnu frekvenciju, ranije podneo zahtev za njeno izuzeće od glasanja jer je za medije izjavila da ju je opsovao tokom sastanka na kome je njegova televizija REM-u predstavljala programsku šemu. 

olivera zekic beta
Olivera Zekić. Foto: BETAPHOTO/Uros Matovic

Olivera Zekić je odbila zahtev za izuzećem Judite Popović I istakla da je takva odluka njeno diskreciono pravo kao predsednice Saveta REM. 

Podsetimo , konkurs za dodelu nacionalnih frekvencija zatvoren je 20. juna a osim Pinka, Hepija, Prve i B92 prijave su podnele i televizije N1, Nova S, Vesti, BK, Una, Kopernikus, TV2, TV K1, TV Tanjug i Kurir TV. 

O dodeli frekvencija odlučivalo je devet članova Saveta regulatornog tela. 

Iako se u Zakonu o elektronskim medijima jasno navodi da se prilikom odlučivanja o dodeli nacionalnih frekvencija mora uzeti u obzir da li su televizije koje konkurišu prethodno poštovale Zakon i izvršavale obaveze na osnovu kojih su im dozvole izdate, očigledno je da ova zakonska odredba nije uvažena od strane većine članova Saveta. 

Tako su dozvole za nacionalno emitovanje ponovo pripale televizijama koje prema izveštajima stručnih službi REM već godinama ne poštuju svoje elaborate pa ni minimalne uslove propisane pravilnikom -  poput obaveze emitovanje dečijeg, kulturno umetničkog, naučno obrazovnog i dokumentarnog programa.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.