Poreski stručnjak za Insajder: Crkva bi trebalo da plaća porez na prihode od privrednih aktivnosti

Izgradnja i rentiranje poslovno-stambenih objekata, hoteli i turizam, minihidroelektrane – to su samo neke od delatnosti Srpske pravoslavne crkve. Crkve i verske zajednice oslobođene su poreza za delatnosti bogosluženja. Za privredne delatnosti trebalo bi da poštuju zakone koji važe za sve druge privredne subjekte, pa i kada je u pitanju plaćanje poreza.

Foto: Unsplash/Beatriz Pérez Moya

Međutim, u ovoj oblasti vlada svojevrsni haos koji omogućava da crkve i verske zajednice ne plaćaju porez na prihode od privrednih aktivnosti.

Ono što spada u privredne aktivnosti trebalo bi da podleže ovozemaljskim zakonima, objašnjava za Insajder poreski stručnjak Đerđ Pap.

"Ako crkva ima, primera radi, vinariju ili ako proizvodi neke poljoprivredne proizvode, ako to prodaje drugima kao privrednu delatnost, onda bi bilo i logično i u skladu sa propisima da se na to obračunava, da je to prvo prihod te crkve na koju bi na neki način trebalo platiti porez na prihode“, kaže Đerđ Pap.

Opširnije o ovoj temi u emisiji Marker od 18 časova na Insajder televiziji.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.