Miroslav Aleksić: Kao opozicija se uvek zalažemo za nove izbore, ali o njima ne treba da se pregovara van institucija

Narodna stranka vodi razgovore sa svim opozicionim strankama koje su ušle u parlament, osim sa SSP, od trenutka kad je njen lider, Dragan Đilas, odlučio da se sastane sa Vučićem. NS ne izbegava razgovor sa svim strankama, ali u okviru institucija, a ne na Vučićevom kanabetu, objašnjava Aleksić

Potrpedsednik Narodne stranke, Miroslav Aleksić je, gostujući u Markeru Insajder TV, rekao da se njegova stranka, kao opoziciona, uvek zalaže za nove izbore.  Ocenio je da će se sa formiranjem vlasti u Beogradu verovatno čekati. S obzirom na tanku većinu koju u gradu imaju SNS i SPS, Aleksić je rekao da je pitanje da li će ta vlast moći da opstane.

Miroslav Aleksić kaže da ne razume poziv Borka Stefanovića, funkcionera SSP, da svi opozicionari koji su napadali Dragana Đilasa što se sastao sa Aleksandrom Vučićem sada predlože šta treba da se uradi, kako bi se zaštitila volja Beograđana koji su glasali protiv vlasti. Aleksić je pitao da li bi to značilo da smo volju Beograđana predali u ruke dvojice ljudi, tj. dva lidera stranke, dodajući da će odbornici i poslanici volju građana zastupati u parlamentu. On je ocenio da danas u Srbiji ima više ljudi koji ne podržavaju ovu vlast, nego onih koji je podržavaju.

Ne može - tokom izbora primeri korupcije a nakon izbora razgovor

Na pitanje da li NS razgovara sa opozicijom, njen potrpedsednik je objasnio da ta partija vodi politički dijalog sa svim strankama i pokretima koji su ušli u parlament i dodao da je Narodna stranka vodila razgovore i sa SSP, sve dok se Đilas nije sastao sa Vučićem. Mi, kao stranka, nismo mogli da prihvatimo da se tokom izbora građanima predstavlja pravo lice režima, kroz primere korupcije i sl. a da se posle izbora ode da se sa njima razgovara, objasnio je Aleksić. On je izrazio žaljenje što opozicija nije bila sinhronizovana na ponovljenim izborima na nekim mestima u gradu, zbog čega je vlast, nakon njihovog ponavljanja, osvojila dva mandata više.

Procenu programskog direktora Demostata, Zorana Panovića, da bi vlast u gradu SNS i SPS mogli da formiraju uz podršku SSP, te da bi se ta slika mogla preneti i na republički parlament, Aleksić smatra nerealnom. Dodao je da je crvena linija koju Narodna stranka i on ne prelaze, to da bilo ko iz opozicije ko je osetio u proteklih nekoliko godina šta režim radi, kroz kontrolu medija, institucija i nepoštovanje zakona, sada kaže da se šalio i da sa njima sedne da razgovara.

„Ujedninjeni za pobedu Srbije“ u republičkom parlamentu bez zajedničke poslaničke grupe

Aleksić je rekao da stranke koje su na izbore izašle u koaliciji „Ujedninjeni za pobedu Srbije“ u republičkom parlamentu neće imati zajedničku poslaničku grupu. Kako je rekao, o tome su se izjasnile sve stranke, što je po njegovom mišljenu, dobro. Podsetio je da to radi i SNS, koji na izbore izađe sa zajedničkom listom, a kasnije formira više poslaničkih klubova. „Važno je da imamo zajednički nastup, kao opozicija i da sinhronizano napadamo vlast“, ocenio je on. Aleksić smatra da je 12 poslanika, koliko je mandata osvojila Narodna stranka, dovoljno da se ta stranka predstavi građanima, ali i da u parlamentu zastupa njihove interese.

Reagujući na odluku predsedničkog kandidata koalicije i nekakdašnjeg člana NS, Zdravka Ponoša, da napusti tu stranku, Aleksić je rekao da je to njegovo pravo. Shodno načinu da postane kandidat za predsednika, tako je odlučio i da izađe iz stranke, ocenio je Aleksić i objasnio da raspuštanje nekoliko odbora te stranke nema veze sa odlukom Ponoša da iz nje istupi. „Oni su njegov izlazak iskoristili kao povod da kažu da ne žele da vode odbore, a pitanje je da li smo mi, kao rukovodtsvo bili zadovolnji radom nekih odbora“ rekao je Aleksić, dodavši da je jedan odbor raspušten, dok su nekima istekli mandati.

Reagujući na poziv Aleksandra Vučića da svi politički akteri učestvuju u donošenju odluka o suštinski važnim pitanjima za zemlju, potpredsednik NS je rekao da ta stranka ne izbegava razgovor, ali u okviru institucija. „Taj razgovor nije ispijanje kafe, ili viskija sa Vučićem, u njegovom kabinetu, skupština je mesto na kom o tome treba da se govori“, objasnio je on. Aleksić je rekao i da će učestvovati u razgovorima o formiranju vlade, kad za to dođe vreme, ali takođe u okviru institucija. On je rekao i da je Vučić do sada pokazao da ga opozicija, vladavina prava i demokratija ne zanimaju, zbog čega NS ne želi da sa njim deli odgovornost za ranije donete odluke.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.