Predstavnik sindikata radnika Fijata: „Pozivam predsednika da se uključi, naš dolazak u Beograd je iznuđen“

Radnici kragujevačkog Fijata došli su Beograd u osam autobusa, blokirali autoput na mostu Gazela i očekuju da ih prime premijerka Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kako bi dobili pismene garancije da će njihovi zahtevi biti ispunjeni.

Oni od prošlog četvrtka protestvuju u Kragujevcu, nakon što u razgovorima sa vladom nisu dobili garancije da će njihovi zahtevi biti ispunjeni. Predsednik Samostalnog sindikata radnika Fijata kaže za Insajder da su radnici i dalje spremni na razgovore, ali da očekuju da se uključi i druga strana.

„Pozivam osim vlade i samog predsednika Aleksandra Vučića da se uključi u razgovore, jer je ovo vrlo ozbiljna priča.  Ovi ljudi ovde su došli iz jednog velikog očaja, oni i njihove porodice su u velikom problemu“, kaže Đorđević.

Radnici Fijata izvinili su se Beograđanima zbog blokade saobraćaja uz tvrdnju da ih jena to naterala Vlada Srbije, jer nisu imali drugog izbora. 

„U ponedeljak u 13 sati je završeno izjašnjavanje izjašnjavanje zaposlenih. Od tog momenta do danas mi i dalje ne znamo ni broj zaposlenih koji se izjasnio za rad u inostranstvo. Tražili smo i od vlade i od kompanije i nismo dobili te brojeve“, objašnjava Đorđević i dodaje da je ključno o kolikim otpremninama će se razgovarati.

„I dalje to nismo dobili - evo nas ovde i nažalost tražimo odgovor u Beogradu, gde smo iznuđeni da budemo“, kaže Đorđević.

Zahtevi radnika su da se ponuda o otpremninama od 220 evra po godini staža koliko im je poslodavac ponudio poveća na 1.000 evra i da se zaštićene kategorije izuzmu iz socijalnog programa, a da se za ostale obezbedi posao u okolnim fabrikama.

Tokom blokade Beograđani su pokušavali da zaobiđu taj deo autoputa, hitna pomoć je propuštana, a nezadovoljnim radnicima Fijata podršku su pružili lideri Moramo.

Podsetimo Radnici Fijata su do ponedeljka u 13 sati mogli da se izjasne da li će tokom dvogodišnje pauze, koliko neće biti proizvodnje automobila u Kragujevcu, privremeno otići na rad u neku od Stelantisovih fabrika automobila u Evropi, ili će se opredeliti za gubitak posla i otpremnine. Njih oko 500 nastaviće da rade u kragujevačkom Fijatu, do pokretanja proizvodnje novog tipa automobila. Vlada Srbije koja je predstavnik državnog dela, odnosno trećine fabrike, bila je iznenađena kada je u maju proizvodnja u Kragujevcu konačno je prekinuta iako je činjenica da je prošle godine fabrika tek sporadično radila, za 12 meseci radnici su radili svega 65 dana.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.