Priča o priči: Koja je cena bezbednosti?

Nadgledani, praćeni, locirani i zabeleženi. Građani širom sveta su pod budnim okom novih tehnologija Velikog brata. Da li borba protiv kriminala i terorizma porazumeva potpunu kontrolu građana? Bezbednost ili sloboda - priča je koju su nam ispričali u dokumentarnom filmu „Veliki brat: svet pod prismotrom” a u studiju su „Priču o priči” nastavili Saša Živanović, stručnjak za bezbednost, Dalibor Petrović, sociolog i Danilo Krivokapić iz Share fondacije.

Da li nas zaista Veliki brat sve neprekidno posmatra, i živimo li u realitiju koji režiraju države? Oko 500 miliona kamera u svetu beleži sve, i da li bismo bili bezbedni da toga nema? Da li je cena bezbednosti biti neprekidno pod budnim okom mašina i ko kontroliše kontrolore?


Stručnjak za bezbednost i nekadašnji načelnik službe za otkrivanje visokotehnološkog kriminala u MUP-u, Saša Živanović rekao je da se on pre svega zalaže za bezbednost ali da oni koji kontrolišu građane moraju biti pod kontrolom (npr. skupštinskih drugih nadležnih organa). "Ako sagledate težinu onoga što ugrožava privatnost građana i težinu kriminalnih dela, tj. onoga što ugrožava bezbednost, po meni će uvek tas prevagnuti u korist bezbednosti", istakao je Živanović. On je dodao da je po njemu jedan od glavnih problema to što privatne kompanije prikupljaju, pohranjuju, pa i kompromituju podatke koje skupljaju o svim pojedincima, a da je manji problem nadzor od strane države u bezbednosne svrhe.

Sociolog, prof Dalibor Petrović složio se da je veća opasnost od krađe i kontrole podataka u komercijalne svrhe nego od zloupotrebe države, ali je opasnost i u tome što se sve sofisticiranije mašine koriste za kontrolu građana. "I koje je onda krajnje ishodište?", zapitao se on, dodajući da se kreiranje potpuno automatizovanog društva kosi sa ljudskom prirodom. Da li država mora da kontroliše sve, čak upotrebljavajući i mašine sa veštačkom inteligencijom u tu svrhu, jer cilj civilizacije je napredak čoveka, a ne mašina.

Danilo Krivokapić iz Share fondacije, u kojoj su aktivno učestvovali u raspravi o zakonskom regulisanju pitanja upotrebe biometrijskih kamera kod nas, istakao je da masovan nadzor ipak nije dovoljan u borbi protiv organizovanog kriminala.

Emisija je zaključena citatom Rabindranta Tagore da civilizaciju ne smemo suditi i ceniti na temelju toga koliku je moć ostvarila, već po tome koliko je u svojim zakonima i delima izrazila ljubav prema čoveku.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.