Priča o priči: Trgovci ratnim zločinima

Oči sveta ove godine uprte su u Ukrajinu, međutim rat koji se vodi na toj teritoriji nije jedini. U ovom trenutku, širom sveta vodi se više od 20 ratova a o njima se mnogo manje ili uopšte ne govori. Uz strašna razaranja gine stotine hiljada ljudi. Oružjem se trguje i njime se vode politike, a u tome učestvuju i najrazvijenije zemlje. Iza oružja ostaju ratni zločini, što je i tema dokumentarnog filma Trgovci ratnim zločinima, koji je bio povod za Priču o priči.

Priča o priči, gosti: Petar Bošković i Nikola Lunić

Gosti Jasmine Pašić, Nikola Lunić iz Saveta za strateške politike i Petar Bošković, kapetan bojnog broda Vojske Srbije u penziji u studiju su nakon odgledanog filma govorili o povezanosti politike i trgovine oružjem, kako na domaćem, tako i na globalnom nivou. 

Osvrćući se na etiku u trgovini oružjem kada se zna čemu to oružje služi, Petar Bošković je rekao: „Teško je zamislivo da će neka zemlja iz etičkog pricipa ili zbog normi međunarodnog prava reći -"nećemo da isporučujemo oružje nekoj drugoj državi". 

On je ovakav stav potkrepio podacima o zaradi koja se, kako je istakao, ostvaruje od trgovine oružjem: „Samo jedna podatak da vam kažem da je samo jedna fabrika u Americi prošle godine imala profit od 58 milijardi evra, što je identično kompletom budžetu Srbije. Rastom novca raste i moć. Primera radi oni za izbore daju 250 - 260 miliona dolara a za lobioranje 2,5 milijardi dolara. Niko se toga neće odreći."  


Nikola Lunić objasnio je da su problemi trgovine naoružanjem u Srbiji višedimenzionalni, i tvrdnju detaljnije razložio: „Trgovci oružjem ne samo da pokušavaju da povećaju nivo korumpiranosti u Srbiji potplaćujući nekoga u državnoj administraciji, već oni i uništavaju našu proizvodnju i razvoj. Oni sav profit uzimaju sebi, radi očiglednog interesa, a najmanji profit ostaje proizvođaču".

Petar Bošković govorio je detaljnije o problemu sa trgovcima oružjem u Srbiji: „Pored državnih firmi u Srbiji ima oko 180 privatnih firmi koje se bave izvozom i trgovinom naoružanja. Nije problemo SDPR i Namenska industrija Srbije koja je dobra i koja to dobro proizvodi i koja ima kvalitetnu proizvodnju, da ne govorim o Prvom partizanu koji decenijama izvozi municiju za Ameriku. Međutim, problem su trgovci, problem su ljudi koji su posrednici, da ne kažem kao nakupci na kvantašu. I tu su provizije, i naravno ti trgovci imaju privilegiju od vladajuće klase”. 

U emisiji  se govorilo i o tome da li zapavo oružje upravlja svetom, i da li međunarodno i nacionalno pravo posustaju pred velikim profitom, kao i o  mogućnostima i interesima da se ratovi konačno okončaju.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.