Profesorka Pravnog fakulteta: Srbija kalkuliše sa izručenjem kurdskog političara Turskoj

Profesorka Pravnog fakulteta Vanja Bajović izjavila je danas u emisiji Marker na televiziji Insajder da Srbija kalkuliše u slučaju aktiviste i političara Ečevita Piroglua, čije izručenje traži Turska, kako bi održala dobre odnose s tom državom.

Vanja Bajović

Kurdski političar Piroglu je iz Turske pobegao zbog ugrožavanja njegovih ljudskih prava, ali je po poternici te države uhapšen u Srbiji još prošle godine i od tada se nalazi u zatvoru. Apelacioni sud bi sutra trebalo da donese odluku o tome da li ima osnova da bude izručen Turskoj.

Na vest da bi Piroglu mogao da bude izručen Turskoj reagovao je i Komitet Ujedinjenih nacija protiv torture, koji je apelovao na Srbiju da odloži izručenje. Bajovićka je rekla da u tom slučaju Srbija, s jedne strane, razmišlja da li joj je važnije da održi dobre odnose s Turskom ili da ne bude meta, kako je rekla, pro-forme osude iz UN-a.

Navela je da je domaća javnost „bila besnaˮ na Francusku kada je odbila da Srbiji izruči, sada bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja.

Ona je ocenila da je zakonsko rešenje koje se bavi tim pitanjem u Srbiji danas loše i navela da je do 2013. važio propis koji je omogućavao sudu da odbaci zahtev za izručenje ako tom licu u zemlji koja ga potražuje preti opasnost od surovog i nečovečnog postupanja ili torture.

„Danas pitanje ekstradicije reguliše po Zakonu o pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima i ovaj zakon ne predviđa ovu odredbu. Ako bi sud želeo da se pozove na to da neće dozvoliti izručenje jer tom licu preti opasnost od torture, ja ne vidim zakonsku odredbu na koji bi se pozvaoˮ, naglasila je Bajovićka.

Na pitanje da li je pravno gledano dobro rešenje to što ministar pravde donosi konačnu odluku o izručenju, Bajović je odgovorila da je to rešenje prihvaćeno u većini evropskih država.

„Pitanje je koliko je to politizovano rešenje - ne mogu da kažem da to rešenje nije dobro ili da nije lošeˮ, zaključila je ona.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.