Radnici Fijata kažu da su pregovori s Vladom Srbije propali, slede blokade i štrajk

Štrajk i blokade, rezultati su pregovora predstavnika radnika u Fijatu i Vlade Srbije, manjinskog vlasnika kragujevačke fabrike. Dok iz Vlade Srbije kažu da pregovori nisu propali, niti prekinuti, predstavnici radnika najavili su za sutra u podne okupljanje ispred Skupštine Kragujevca, a posle toga i blokade nekih lokacija u gradu koje još nisu objavljene.

„Vlada je pokazala ovim danas da je stala na stranu kompanije, da nije stala na stranu radnika, da je radnika pustila niz vodu da se snalazi sam. Znači, mi smo prinuđeni na borbu na ulici. Vlada je poklekla pred njima, otišla je na njihovu stranu, nama okrenula leđa - nama državljanima Srbije. Razočaran sam i u Vladu, i u državu i u predsednika - u sve“, izjavio je za Insajder Đorđe Milojević, predstavnik radnika Fijata. 

Donedavno je kragujevački Fijat zapošljavao više od 2.000 radnika. Međutim, zbog smanjene potražnje i desetostruko manje proizvodnje modela Fiat 500L, u kompaniji Stelantis je počelo da se govori o smanjenju broja zaposlenih. Pregovori Vlade i radnika počeli su početkom ovog meseca, a kao rezultat prvo je dogovoreno da se garantuje 500 radnih mesta za socijalno ugrožene radnike, ali i to da će isto toliko zaposlenih biti proglašeno tehnološkim viškovima.

Preostalim radnicima, ponuđeno je da se prijave za 1.000 mesta za odlazak na rad u jednoj od inostranih Stelantisovih fabrika, uz ukupan bonus od 17.000 evra. Međutim, za to se do juče, kada je istekao prvi rok, prijavilo tek 137 zaposlenih. Taj rok je produžen do ponedeljka.


„Ne očekujem da će se više prijaviti, to je što je. Ljudi neće da idu u Slovačku jer su katastrofalni uslovi. Već sam se čuo s nekim kolegama koji tamo rade. Tamo su uslovi katastrofi i oni su pred nekim štrajkom. Mi koji ne potpišemo za odlazak u Slovačku, mi posle ponedeljka više nismo Fijatovi radnici“, rekao je Đorđe Milojević, predstavnik radnika Fijata.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.