Rakić: Žele da nas asimiluju ili proteraju ako to ne prihvatimo

Predsednik Srpske liste i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Goran Rakić na današnjoj konferenciji za novinare rekao je da su im ambasadori zemalja "Kvinte" poslali jasnu poruku da je "Kosovo nezavisno i da građani srpske nacionalnosti treba da prihvate realnost na terenu".

Vanredna pres konferencija predstavnika Srba sa Kosova i Metohije, u zgradi Vlade. Foto: Fonet/Milica Vučković

Predstavnici Srba sa Severa Kosova juče su se sastali i razgovarali skoro dva sata sa ambasadorima zemalja "Kvinte", rekao je Rakić.

Uprkos načelnom dogovoru dve strane da sastanak od ponedeljka 15. avgusta 2022. godine bude zatvoren za javnost i bez ikakvih saopštenja, kako je naveo, zbog "ozbiljnosti poruke" sa tog sastanka predstavnici Srba su odlučili da istupe u javnost.

Zemlje „Kvinte“ je nezvaničan naziv za skup zemalja koje čine Sjedinjene Američke Država, Italija, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska.

Ambasadori "Kvinte" prema rečima Gorana Rakića, preneli su da „podržavaju odluke Prištine o tablicama i o uvođenju ulazno izlaznih dokumenata“ jer su one, kako su istakli „u skladu sa Briselskim sporazumom".  

„Mogu oni kao predstavnici zemalja koje predstavljaju da podržavaju Prištinu u svakom pogledu i donose odluke u njihovu korist, ali za nas koji živimo na Kosovu je apsolutno neprihvatljivo. Jedina instanca gde treba da rešavamo sva otvorena pitanja jeste dijalog i Briselski sto", rekao je Rakić.

Kako je naveo stečena prva Srba na Kosovu. 

„Stečena prava se nigde u svetu nikome ne mogu oduzeti osim protivzakonito, osim na silu ili osim ako vi sami prihvatite da izgubite ta neka osnovna ljudska prava koja imate. Dakle oni imaju silu imaju zakone. Mogu da pokušaju na silu mogu da menjanu zakone," dodao je Rakić.

Predsednik Srpske liste naglasio je da oni neće učestvovati u radnjama koje sprovodi kosovska vlast.

Što se tiče ulazno izlaznih dokumenata Rakić pojašnjava da će se sa tim dokumentom "moći boraviti 90 dana na teritoriji Kosova."

„Sada mi treba da prihvatimo da budemo stranci. Mi koji smo rođeni na Kosovu. Mi nismo stranci. Neko od nas želi da napravi da budemo stranci ili klasično da nas asimiliraju ili bukvalno ako to ne prihvatite da nas proteraju sa vekovnih ognjišta," zaključuje Rakić.

Kako je objasnio, predstavnici Srba sa Kosova nadaju se da će se dijalogom u Briselu rešiti otvorena pitanja i da će  predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa njegovim timom naći rešenje kako da se prevaziđe ova kriza. 

Petković: Pitanje Zajednica srpskih opština biće na dnevnom redu 

Predsednik Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio danas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnicima Srba sa Kosova da će „Zajednica srpskih opština (ZSO) svakako biti jedna od tema sastanka u Briselu.“

"Pitanje ZSO biće na dnevnom redu i mi ćemo insistirati na tome jer bez ZSO nema normalizacije odnosa i to moraju da shvate i predstavnici zapada", istakao je Petković.

Hil: Modeli poput Zajednice srpskih opština postoje širom Evrope 

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da modeli poput Zajednice srpskih opština koji je zamišljen na Kosovu postoje širom Evrope.

U odgovoru na pitanja građana, Hil je na Tviteru rekao da je ideja pregovora da se Kosovo i Srbija pripreme za svoju evropsku budućnost.

"Mislim da je ono što možemo videti u multietničkim društvima širom Evrope slično onome što je zamišljeno na Kosovu, a to je Zajednica srpskih opština. Tako da to ne bi bio jedinstven primer jer slični modeli postoje u ostalim delovima Evrope", dodao je ambasador SAD na pitanje o ZSO na Kosovu.

Selaković: Situacija pred dijalog tenzična 

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je uoči pregovora Beograda i Prištine u Briselu da je situacija „tenzična“ i „opterećena neozbiljnošću“ zvaničnika Prištine.

On je gostujući na televiziji Pink je rekao da je premijer Kosova Aljbin Kurti "nepredvidiva figura" od koje ne može da se očekuje ništa dobro.

"Situacija je veoma tenzična u opterećena upravo takvom neozbiljnošću i takvim ponašanjem zvaničnika Prištine. To je razlog za brigu", rekao je Selaković.

Brnabić: Pocepajte sporazum

Premijerka Ana Brnabić danas je, uoči razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića 17. i 18. avgusta u Briselu sa predstavnicima NATO i SAD, kao i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, ocenila da "takva opasnost preti miru" da nije sigurna da ljudi to razumeju.

„Ne pričamo mi o tablicama ili ličnim kartama. Pričamo o miru, dotle smo došli zbog jednostranih poteza Aljbina Kurtija i ogromne odgovornosti Evropske unije, čiji potpis stoji na Briselskom sporazumu i koja 10 godina ne može da natera ljude u Prištini da ga implementiraju, uključujući i okosnicu tog sporazuma, a to je ZSO,“ rekla je Brnabić za TV Pink.

Navela je da je Kurti uskratio i pravo glas Srbima na Kosovu, a da su EU i zemlje Kvinte njega "pustile" da ukine jedno od osnovnih ljudskih prava, kao i da dodatno krši Briselski sporazum "upadima sa dugim cevima" da maltretira Srbe na severu Kosova pod plaštom borbe protiv organizovanog kriminala.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine u kojoj će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti biće održana 18. avgusta u Briselu.

Izvor: Insajder, Fonet, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.