Regionalno istraživanje: Građanima Srbije najmanje dostupne informacije o trošenju budžetskog novca

Građanima su najmanje dostupne informacije o tome kako se troši novac iz budžeta a Vlada Srbije i parlament su u pogledu transparentnosti najlošije ocenjene u čitavom regionu, pokazalo je istraživanje mreže nevladinih organizacija o otvorenosti institucija izvršne i zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Organizacije “Partneri Srbija” i “Pravni skener” analizirale su i javne nabavke medicinske opreme tokom pandemije korona virusa. U tom periodu procedure predviđene za hitne situacije koristile su se 'šire' nego što je to predviđeno zakonom, zaobilažene su redovne procedure a zakonski izuzeci postajali su pravila. U nabavkama je često učestvovao samo jedan ponuđač, postojale su i velike razlike u ponuđenim i ugovorenim cenama iste vrste dobara i materijala.

Uprkos najavama, nakon ukidanja vanrednog stanja nisu skinute oznake tajnosti koji se odnose na nabavke respiratora I vakcina. Zanimljivo je da su analize javnih nabavki pulsnih oksimetara pokazale da je ova oprema tokom pandemije nabavljana po cenama koje su varirale od 1.700 do čak 130.000 dinara po jednom komadu.


“Nešto je bilo rezultat loše analize stanja na tržištu, procedure nisu bile transparentne a da li su bile u skladu sa zakonom trebalo bi da utvrde nadležne institucije ", rekla je Ana Toskić Cvetanović, izvršna direktorka organizacije “Partneri Srbija”.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.