Reljanović o blokadi auto-puta u Beogradu: Sve češće radnici zaključuju da moraju da naprave neku štetu kako bi privukli pažnju vlasti

Sve češće radnici u Srbiji izvuku zaključak da je potrebno načiniti neku štetu kako bi bili primećeni od strane strane vlasti koja ih ignoriše, izjavio je naučni saradnik na Institutu za uporedno pravo Mario Reljanović komentarišući blokadu auto-puta u Beogradu koju su organizovali nezadovoljni radnici kragujevačkog Fijata.

Mario Reljanović

Reljanović je tokom gostovanja u emisiji „Marker“ na televiziji Insajder ocenio da najveću odgovornost za današnju blokadu snosi Vlada Srbije jer je godinama bilo jasno da će biti obustavljena proizvodnja automobila u Kragujevcu, ali i sindikati koji to nisu predvideli i kolektivnim ugovorom tražili ono što danas traže.

Komentarišući vest da će se predsednik Srbije Aleksnadar Vučić u subotu sastati sa nezadovoljnim radnicima, Reljanović je naveo da je došlo do toga da će „centar moći“ primiti delegaciju radnika, a da se to posmatra kao pomak iako predsednik nema nikakve nadležnosti.

 

On je naveo da problem poslednje tri nedelje, koliko traju pregovori radnika i Vlade, predstavljaju i spinovi i poluinformacije poput toga da ne zna koliko će kompaniji Stelantis biti potrebno radnika za najavljenu proizvodnju električnog automobila u Kragujevcu od 2024. godine, kao i to što se u javnosti bonus od 17.000 evra za radnike koji odu u inostranstvo da rade predstavlja kao stimulacija iako im tamo poslodavac neće obezbediti hranu i smeštaj.

Reljanović je ocenio da se Fijat ranije vodio kao dobar poslodavac, ali da je država, koja je trećinski vlasnik fabrike u Kragujevcu, ulagala novac koji nije proporcionalan prihodu koji je dobijala.

„Sad imamo situaciju da smo mi Stelantisu opet obećali neki novac, a da nemamo garanciju da će određeni broj radnika ostati da radi (i 2024. godine po povratku iz inostranstva)“, dodao je on.

Reljanović je rekao da je kragujevačka Zastava decenijama bila problem za ekonomiju Srbije, a da je 2008. načinjena prva u nizu grešaka kada je Fijat, pred izbore i po svaku cenu, viđen kao povoljan partner.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.