Šapić kandidat za gradonačelnika, opozicija tvrdi da nije dostojan funkcije

O predlogu da se Aleksandru Šapiću poveri, moguće oročeni mandat prvog čoveka prestonice, u četvrtak će se izjasniti i Predsedništvo SNS-a. Sednica gradskog Parlamenta na kojoj će odbornici birati novog gradonačelnika trebalo bi da bude održana u subotu, 18. juna.

Aleksandar Šapić

Od gradonačelnika očekujemo da „marljivo i vredno radi na novim i započetim projektima, da građanima obezbedi bolje uslove života, i da sledi politiku koju vodi predsednik Aleksandar Vučić”, saopšteno je iz SNS-a nakon što je gradski odbor stranke predložio Aleksandra Šapića za novog gradonačelnika Beograda.

S druge strane predstavnici opozicionih odborničkih grupa u skupštini Beograda ocenili su da je Aleksandar Šapić nedostojan funkcije prvog čoveka grada.

Šef odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda Miloš Pavlović rekao je da Šapiću "ne manjka afera ali mu nedostaju moralne skrupule, zbog čega je spreman na sve zarad ostvarivanja ličnog interesa". 

Mila Popović, predsednica gradskog odbora Stranke slobode i pravde je poručila da se od kandidata za gradonačelnika ne može očekivati ništa jer je u pitanju čovek koji je već jednom izneverio svoje birače kada je opštinu Novi Beograd predao SNS-u.

Predstavnici koalicije Moramo su istakli da je Šapić već na startu prekršio zakon jer je izabran za odbornika iako je u isto vreme i predsednik opštine Novi Beograd.

Ukoliko za predloženu kandidaturu dobije prvo podršku Predsedništva SNS-a, a zatim u subotu 18. juna i većinu glasova gradskih odbornika, Aleksandar Šapić će se u gradsku upravu preseliti iz opštine Novi Beograd, na čijem čelu je proveo punih 10 godina.

Nekada proslavljeni vaterpolista, iz bazena je u političke vode uplovio kao kadar Demokratske stranke koju je napustio 2014. Bio je pomoćnik gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa od 2009. do 2012. U toku naredna dva mandata na čelu najveće beogradske opštine bio je opozicija vladajućoj SNS koja mu je zamerala brojne afere, nazivala ga produženom rukom Dragana Đilasa, predstavnikom lopovsko-tajkunske koalicije. Šapić je u to vreme tvrdio da ne može da zamisli saradnju sa Srpskom naprednom strankom, i da je sve ono za šta se on zalaže "suprotno od onoga kako se oni ponašaju“.

Ipak, do pomirenja dolazi nekoliko godina kasnije, nakon parlamentarnih izbora 2020. kada je Šapić svoju političku organizaciju Srpski patriotski savez – SPAS, pripojio SNS-u i postao potpredsednik naprednjaka.

Pred beogradske izbore, na kojima je bio nosilac gradske liste “Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve”, Šapić je za televiziju Insajder rekao da se suštinski politika njegove partije u mnogim oblastima potpuno podudara sa politikom SNS-a i da su danas zajedno u interesu Beograda i Srbije. Tvrdio je, ipak, da neće dozvoliti da odluke umesto njega donosi predsednik države.

„Što se tiče rukovođenja Beogradom, naravno da od čoveka takvog političkog autoriteta i pozicije u odnosu na ono što mi mi je dao, biće dobrodošao savet i sugestija, bilo šta vezano za stvari koje se tiču Beograda. Ali, ako imate dilemu da će bilo ko drugi donositi odluke, sad da vam kažem - grad Beograd ću voditi ja i svaka odluka koju ću donositi će biti moja odgovornost“, rekao je Aleksandar Šapić, potpredsednik SNS-a.

Šapić je u kampanji najavio brojne infrastrukturne projekte, od početka gradnje metroa, završetka obilaznice, izgradnje dva mosta. Za to, bar sudeći po dogovoru između Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa, neće imati mnogo vremena jer su, ukoliko se taj dogovor i realizuje, nova gradska vlast i njegovo vođenje prestonice ograničeni do proleća sledeće godine kada bi trebalo da se održe novi beogradski izbori.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.