Šormaz: Jedina čvršća veza sa NATO-om od ove koju imamo je članstvo

Osim što nismo politički neutralni, nismo ni vojno neutralni: “Mi vodimo politiku nesvrstavanja u vojne saveze, to je naša politika. Ako mi imamo 1000 aktivnosti godišnje sa NATO-om gde vam je tu neutralnost?”, upitao je Dragan Šormaz gostujući u Insajder Intervjuu.

Dragan Šormaz

Dragan Šormaz, član glavnog odbora SNS-a, narodni poslanik i predsednik Stalne delegacije Republike Srbije u Skupštini NATO poznat je po političkim stavovima koji se često ne slažu sa zvaničnim stavom stranke čiji je deo. U emisiji je detaljno obrazložio zašto smatra da je jedini pravi put Srbije što brži ulazak u Evropsku uniju (EU) ali i NATO, kao i zašto je neophodno uvođenje sankcija Rusiji, uprkos većinskom mišljenju. 

U javnosti se mnogo govorilo o stavu koji je Šormaz podelio na Tviteru: „Predlažem da se zahvalimo ambasadoru za dosadašnju saradnju i da ga pošaljemo u Moskvu. Sve što radi je otvoreno protiv interesa Srbije”, te ga je u Intervjuu obrazložio. 

 „Po meni kompletno ponašanje Rusije već više od deceniju, od kupovine NIS-a naovamo ustvari samo je sprovođenje onoga što je interes i politika Rusije. I to je legalno sa njihovog stanovišta", rekao je Šormaz. Ponovio je svoj stav o tome da 90% ruske ambasade radi  na špijunaži u Srbiji i da treba zatvoriti "špijunski centar" u Nišu, a na komentar da je stav Srbije da se tamo nalazi humanitarni centar za koji je Srbija dala dozvolu, Šormaz je prokomentarisao da taj centar nije registrovan u  APR-u (Agenciji za privredne registre), potkrepljujući time svoju tvrdnju. 

Na dodatno pitanje kako zna da je u pitanju špijunski centar, gost Insajder Intervjua odgovorio je: „Pa imam takve informacije, a s druge strane ništa humanitarno nisu uradili. Jeste li Vi primetili da su bilo šta učinili u vreme kad smo mi imali recimo poplave, problem”. Na opasku voditelja Jugoslava Ćosića da su učestvovali u saniranju poplava, Šormaz je komentarisao da to nije bio taj centar već da je “neko drugi došao iz Rusije. Čak mislim da je posle toga i formiran taj centar”, dodao je u prilog svoje teze.  

Kao izjavu štetnu po Srbiju vidi i nedavnu izjavu predsednika Rusije, Vladimira Putina, u kojoj on poredi Donjeck i Luganjska sa samoproglašenim Kosovom i Metohjom: „Najgora je izjava Putina oko Dombasa i povezivanje Donjecka i Luganjska sa Kosovom, gde je on potpuno izvrnuo ono što je Međunarodni sud pravde uradio, da bi pokušao da opravda svoju agresiju. Sve to su stvari koje čine štetu Srbiji, ali njima nije želja da čine štetu Srbiji nego da rade u svoju korist, ali to Srbiji šteti. Mi to moramo da prepoznamo i prema tome moramo da imamo odnos kao ozbiljna država”, rekao je Dragan Šormaz gostujući u emisiji Insajder Intervju. 

Sankcije Rusiji već morale da budu uvedene

Šormaz je detaljnije obrazložio stav o momentalnom uvođenju sankcija Rusiji i stopostotnom usklađivanju sa politikom Evropske unije:„ Ja mislim da je Srbija već morala (da uvede sankcije), i to sam više puta govorio. Kada kažem 100% mislim na 100% usaglašavanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Tu možda čak nije samo Rusija. Pre nekoliko dana smo uveli neke sankcije Mjanmaru, pridružili smo se sankcijama EU. Ko zna čega još tu ima, trebalo bi proveriti. Treba da se usaglasimo 100%, to je naša obaveza od 2008. godine, od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). 

Šormaz insistira na potrebi za uvođenjem sankcija Rusiji: „Ja ne vidim nijedan problem u tome da mi uvedemo sankcije, da se usaglasimo (sa EU). 

Na pitanje šta ćemo, u tom slučaju, sa naftom, gasom, Šormaz je odgovorio da to nema veze: „Nijedne od tih sankcija nisu vezane za naftu i gas. Mi smo mogli da imamo problem jer nam je većinski kompanija ruska (Gaspromnjeft) koja pokriva naše tržište". 

Na primedbu da bi (uvođenjem sankcija) NIS-u upravo bilo onemogućeno ili ekstremno otežano nabavljano nafte na svetskom tržištu, jer naftu nabavlja od arapskih zemalja i Rusije, Šormaz je rekao: „Uopšte ne koriste rusku (naftu) jer naša rafinerija ne može da obrađuje tu naftu. Paradoksalno, to građani ne znaju - oni misle da je ruska kompanija pa ruska nafta. Nije! Ruska kompanija koja uvozi iračku naftu, i našu naftu. 

Mogućnost da se  "zavrnu te slavine" i mi ostanemo bez te nafte Šormaz vidi i kao nešto što može da se desi i bez naše odluke, pa pojašnjava: „Ako za te kompanije EU uvede sankcije - gotovo je, oni ne mogu da rade ni kod nas. Kako će? Znači, ako EU takvu vrstu sankcija uvede, pa nema veze da li smo mi uveli ili nismo uveli sankcije". 


Zvanično ne u NATO a saradnja čvršća nego ikad

Šormaz je podsetio i na predsednikove reči da nismo politički neutralna zemlja, i dodao da, po njemu čak nismo ni vojno neutralni: „Ni ova vojna neutralnost ne postoji zato što nam niko nije priznao, ni od koga nismo tražili da nam prizna po međunarodnom pravu. Mi vodimo politiku nesvrstavanja u vojne saveze, to je naša politika. Ako mi imamo 1000 aktivnosti godišnje sa NATO-om gde vam je tu neutralnost? Ali i o tome može da se govori. Nesvrstavanje u vojne saveze može da ostane politika Srbije

Šormaz je istakao da „bi nam bezbednosno bilo mnogo bolje da budemo vezani za NATO, nego da budemo vojno neutralni” i obrazložio svoje uverenje da Srbija treba da uđe u NATO: „U bezbednosnom smislu bi to bilo za Srbiju najbolje, a to bi onda i u ekonomskom smislu bilo najbolje. Ne postoji negativan primer toga u Evropi. Jednostavno samo su pozitivni primeri". 

Komentarišući postojeći sentiment protiv NATO, Šormaz kaže da ne zanemaruje taj momenat i insistira na potrebi da Srbija uđe u NATO: „Mislim da pogrešno radimo već četvrt veka. Ja ne kažem da treba da zaboravimo, ja sam učesnik rata, ja sam pucao na te NATO avione kao PVO (protivvazdušna odbrana) i pohvaljen sam u tom ratu i posle svega toga ja kažem da je vreme da stavimo tačku, da ostavimo istoričarima, da ostavimo deci na ekskurzijama, da obeležimo na pravi način sve to - spomenicima, muzejima, knjigama i da krenemo dalje, kao što su Japan i Nemačka"

Na pitanje da li je licemerno da Vlast "čačka po rani” (od bombardovanja 1999.) koja nam ne da da regulišemo odnose sa NATO-om, a da, sa druge strane nekako u tišini potpisuje nove i nove ugovore o saradnji sa NATO- om, Šormaz kaže da to nije u redu. 

 „Vi birate taj termin (licemerje), ja kažem da nije u redu da se tako radi i to govorim godinama. Mi imamo već 2 završena Individualno - partnerska antiokcina plana (IPAP), na osnovu kojih radimo te aktivnosti kojih je nekoliko stotina godišnje, i to ne samo vojnih vežbi, nego čak i u oblasti nauke, obrazovanja, zdravstva itd", navodi Šormaz.

On je potvrdio da jedina veća bliskost sa NATO-om od ove postojeće jeste članstvo: „Nema ništa bliže. Sledeći korak je da mi podnesemo aplikaciju da budemo član i da nam oni pošalju plan za učlanjenje", podvukao je Šormaz. 

Rekao je da od NATO-a za Srbiju postoje samo reči hvale, uz jednu jedinu primedbu: „Public diplomacy, odnosno to što građanima ne predstavljamo, javnostima ne predstavljamo na pravi način to što je urađeno, ne predstavljamo šta je sve urađeno", rekao je Šormaz dodajući da to piše u izvštajima u IPAP-u. 

On je istakao da ovolika saradnja sa NATO-om pokazuje da tu nema govora u vojnoj neutralnosti: „Ni ova vojna neutralnost ne postoji zato što nam niko nije priznao, ni od koga nismo tražili da nam prizna po međunarodnom pravu. Mi vodimo politiku nesvrstavanja u vojne saveze, to je naša politika. Ako mi imamo 1000 aktivnosti godišnje sa NATO-om gde vam je tu neutralnost? Ali i o tome može da se govori. Nesvrstavanje u vojne saveze može da ostane politika Srbije.” 

Zabluda da Moskva može bilo šta pozitivno da nam donese

“Srbiji je apsolutno potrebna proevropska vlada i treba prestati sa zabludama da nama Moskva može bilo šta pozitivno da donese. Ona nas destabilizuje i destabilizuje ceo region”, i zato jasno treba reći da je Srbija samo na putu ka Evropskoj uniji i da nije neutralna, naročito ne politički jer je kandidat za ulazak u EU", rekao je Šormaz. 

Šormaz je u Intervjuu izneo i svoje viđenje geopolitičke situacije u narednom periodu: „Menjaće se sve u Evropi, menjaće se sve u našem regionu i moraće da se menja i u Srbiji Čini mi se da sam toga svestan i da više znam od 99% ljudi koji se bave politikom u Srbiji. Kada pogledate šta izjavljuje opozicija, kada pogledate šta izjavljuju naši partneri, i kada pogledate koliko ćute funkcioneri SNS-a, osim Vučića, ispade da nikome nije baš najčistije šta će se dogoditi. A ja znam šta će se dogoditi - Rusija će ostati izolovana od Evrope, i sa Rusijom se neće sarađivati čak ni po pitanju energenata i to je budućnost. Da li će se to dogoditi '24. ili '28. sasvim je svejedno. U političkom životu jedne države to je kratak period". 

Nisam trbuhozborac, iznosim sopstvene stavove

Šormaz ne očekuje da zbog svojih prilično različitih stavova od stavova partije čiji je član snosi neke konsekvence u vidu isključivanja iz stranke, suspenzije sa pozicija na kojima se nalazi i slično: „To ističe prilikom konstituisanja sledeće Skupštine tako da sve dalje zavisi od toga kakve odluke donese stranka". 

S druge strane, u javnosti se pojavljuju i teorije o tome da bi Šormaz mogao biti nagrađen za iznošenje upravo tih različitih stavova, te da on zapravo ide malo ispred drugih pa i da su njegovi istupi neka vrsta probe, testa

Upitan konkretno da prokomentariše percepciju o sebi kao jednoj vrsti trbuhozborca koji najavljuje promene i ima ulogu pripreme javnog mnjenja za novi kurs, odnosno da govori ono što Aleksandar Vučić u ovom trenutku neće javno da kaže, Šormaz je jasno odgovorio da ne misli tako: „Aleksandar Vučić mene apsolutno ne priprema za ovo (što govorim). Ne verujem da mu neke stvari koje ja izgovaram prijaju, ali ja ih i dalje izgovaram. Ja nisam trbuhozborac ničiji, iznosim apsolutno samo svoje stavove". 

Na potpitanje da li Aleksandar Vučić priprema građane (za promenu kursa), Šormaz kaže da ne misli da tu treba neka priprema, odnosno "kuvanje žabe": „Ja baš mislim da treba skalpel, kao što je Nemačka uradila. Nemačka je u 7 dana sve promenila u svojoj politici, nije čekala 7 meseci, 7 nedelja, u 7 dana je sve promenila bukvalno", naglasio je podsećajući na Nemačke sankcije Rusiji i sve promene u nemačkom snabdevanju energentima zbog toga. „Mi takve poteze treba da napravimo u roku od nekoliko dana, a ne da "kuvamo žabu", zato što ja mislim da će građani iskreno kada takve poteze napravite znati da je "đavo odneo šalu" i da će nas podržati. To je moje mišljenje, možda grešim".

Iako ima većinom suprotne stavove vladajućoj partiji, čiji je deo, Šormaz ne očekuje napade zbog toga: „Ne očekujem napade, ja se nadam podršci. Bez obzira što sam u manjini, to ne znači da nisam u pravu", zaključio je 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.