Stari poreski dugovi i nove najave o državnom pomaganju sportskim klubovima

Porez je Sveto pismo i mora da se plaća, osim ako ste sportski klub za koga navija više od 90 odsto navijača - tada će, sudeći po izjavama zvaničnika, država pomoći.

„Veliki porez duguju FK Crvena zvezda i FK Partizan. Verujem da će u skladu sa unapred pripremljenim planom i reporgramom moći da plaćaju svoje obaveze, u protivnom uslediće blokada i stečaj. Da li ćemo im pomoći, pomoći ćemo im na svaki način. Najlakše je reći, uđite u blokadu i stečaj ali morate da vodite računa da je to ukupno 91 posto navijačkog opredeljenja Srbije u ta dva kluba i oni imaju značajan ugled u Evropi i svetu i oni proslavljaju našu zemlju“, rekao je danas predsednik države Aleksandar Vučić.

 I zbog svega ovoga građani su prethodnih deset godina, prema računici Ministarstva finansija, za sportske klubovi izdvojili više od 130 miliona evra.

Podaci koje je juče izneo ministar Siniša Mali glase: 

-KK Crvena zvezda od države je za deset godina dobila 26 miliona evra;

-KK Partizan 24, 4 miliona evra;

-FK Crvena zvezda 17, 6 miliona evra uz ugovor Gasproma sa kojim se dolazi do 63,4 miliona evra;

-Dok je FK Partizan od države dobio 14 miliona evra;

Izdvajao se novac iz budžeta iako se iz godine u godinu gomilao poreski dug, pa su samo fudbalski i košarkaški klubovi večitih rivala, sudeći po podacima ministra Malog, trenutno državi dužni više od 16 miliona evra. 

Uz dozvolu države klubovi su godinama izbegavali plaćanje poreza iako ih na to obavezuje zakon. Sada ih ista država podseća da zakon važi za sve ali svoju odgovornost u svemu tome ne vide. Naprotiv, predsednik Srbije najavljuje nova ulaganja – ovog puta više u Centralnu Srbiju.

„Ono što je naša greška što priznajemo i prihvatamo to je da smo mnogo manje novca dali u centralnu Srbiju, odnosno Niš, Kragujevac, Leskovac, Kruševac, Kraljevo ali morali bi više i na Sever Srbije, u Zrenjanin, Suboticu i Pančevo. Tu mora da bude promena, mnogo više novca moraćemo da dajemo centralnoj Srbiji nauštrb Beograda“, rekao je Vučić.

I dok se najavljuje nova pomoć i podrška za sportske klubove pa i one koji duguju za porez, nismo danas uspeli da dobijemo objašnjenje predsednika države – kako je to ekonomski opravdano i odgovorno raspolaganje budžetom. Iako su na otvaranje tunela obilaznice oko Beograda bili pozvani svi mediji, mikrofon do novinarke Insajdera kako bi postavila pitanje, nije uspeo da stigne.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.