Trgovina lekovima i suplementima na crnom tržištu – zabranjen, ali isplativ biznis (VIDEO)

Nelegalna trgovina lekovima je unosan biznis, kao i trgovina drogom, a Interpol je još pre 15 godina pokrenuo akciju Pangea, koja je usmerena na borbu protiv prodaje nedozvoljenih lekova i suplemenata na internetu. Prema njihovim procenama, vrednost crnog tržišta lekova i suplemenata je oko 4,4 milijarde dolara.

Foto: Insajder

Prema podacima Privredne komore Srbije, na internet tržištu u Srbiji, u 2022. godini identifikovano je 6.700 oglasa preko kojih se prodaju dodaci u ishrani koji nisu registrovni u bazi Ministarstva zdravlja. U pitanju su često neprovereni suplementi u kojima se mogu naći nedozovljene supstance koje su često štetne za zdravlje. Prva linija odbrane u borbi protiv trgovine nedozvoljenim susptancama je, pre svega, Carina Srbije, koja tokom redovnih ali i vanrednih dubinskih kontrola pazi na ono što se u zemlju uvozi.

“Pre svega kontrolišemo dokumenta koja prate robu. Dokumenta za  promet lekova su nešto složenija, jer sadrže čitav niz dokumenata koji svedoče da su ispunjeni svi potrebni uslovi za konkretnu robu. Ukoliko se pojavi neka nelogičnost ili jednostavno nedostaje neki dokument - to nam je indicija  da se mnogo detaljnije pozabavimo i robom i dokumentima i najčešće tada i dolazimo do saznanja da se čini nelegalni promet”, objašnjava Slobodan Tomić iz Uprave carine Srbije.

Nakon otkrivanja nedozvoljene robe, odnosno lekova ili suplemenata, Carina je dužna da utvrdi tačno stanje i pokrene prekršajni postupak. Ukoliko se prepozna da su u pitanju psihoaktivne supstance predmet se predaje Ministarstvu unutrašnjih poslova i pokreće se krivični postupak.  Problem sa nedozvoljenim i falsifikovanim lekovima i suplementima je ozbiljnijiji nego kada je reč o drugoj vrsti robe - zbog štete koje mogu da nanesu samom konzumentu.

“Medikamenti su problem zbog toga sto se njihov ilegalni promet vrši bez ikakve kontrole tako da se ni ne zna praktično šta je suština onoga što se prenosi, to samo izgleda kao lek”, kaže Tomić.

On dodaje i da je “bez ozbiljne analize nemoguće utvrditi pravu prirodu leka ili suplementa”, a, kako kaže, “onima koji takve lekove kupuju i nabavljaju u opasnosti je ne samo zdravlje nego i život”. 


Prema podacima Carine u prometu je najviše psihoaktivnih supstanci, zatim proizvodi koji služe jačanju imuniteta, i anabolički steroidi. Ono što izgleda kao lek ili suplement, kada pređe granicu, može da završi   na pijačnoj tezgi ili da se prodaje na sajtu na interentu. Krivični zakonik predviđa kaznu zatvora do tri godine, ili novčanu kaznu, za one koji životne namirnice, lek ili medicinsko sredstvo stavljaju u promet, a da ih prethodno nije pregledalo ovlašćeno lice.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.