Zamenik ambasadora Ukrajine: Očekujemo da Srbija uvede sankcije Rusiji, nećemo menjati stav prema Kosovu

Ukrajina neće menjati stav prema Kosovu, naš stav je principijalan i mi poštujemo teritorijalni integritet Srbije, rekao je zamenik ambasadora Ukrajine u Srbiji Marko Martinjuk gostujući u emisiji Marker razgovor i dodao da Ukrajina očekuje i da Srbija uvede sankcije Rusiji. On se zahvalio svima koji pružaju pomoć i podršku dodajući ipak da u ovaj rat ne želi niko da se umeša i da ga Ukrajina vodi sama.

Marko Martinjuk

Kako je dodao, tačan broj žrtava sukoba Rusije i Ukrajine je nemoguće utvrditi pominjujući broj od 20.000. 

"Možda je to, a možda i više, mi nemamo, niti bilo ko drugi osim ruske vojske", rekao je i dodao da je situacija mnogo gora u Mariupolju nego što je u Buči. 

Govoreći o novom neformalnom skloništu u metalurškom postrojenju Azovstal u opkoljenom gradu Mariupolj, zamenik ambasadora je rekao da se, prema njegovim informacijama, tamo trenutno nalazi oko 2.000 civila i oko 500 ranjenih ukrajinskih vojnika koji ne mogu da izađu zbog stalnog granatiranja železare.

"Mi stalno pokušavamo da sprovedemo humanitarne koridore ali nažalost ruska strana to ne želi", dodao je.

On se zahvalio svima koji pružaju podršku njegovoj zemlji, i po pitanju oružja, humanitarne i finansijske pomoći ponavljajući da oni "nemaju drugog izbora jer moraju da brane svoju zemlju".

Na pitanje da li Ukrajina očekuje da Srbije uvede sankcije Rusiji, Martinjuk je potvrdno odgovorio. 

"Znate 25. aprila predsednica evropske komisije Ursula fon der Lajen je jasno rekla da je agresija Ruske federacija na Ukrajinu pretnja evropskoj bezbednosti. Srbija je jasno odlučila da je na evropskom putu pa tako kao što očekujemo da sve evropske zemlje pruže podršku nama, kako finansijske, humantirane tako i podršku kroz sankcije takođe" , dodao je zamenik ambasadora. 

On se zahvalio Srbiji što je glasala za izbacivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava. 

Odgovarajući na optužbe koje stižu iz Rusije da Ukrajina ne odlučuje sama već da umesto nje odlučuje Zapad, zamenik ambasadora je rekao da je Ukrajina suverena država i apsolutno nezavisna.


„Svako ko je protiv Putina biva proglašen za nacistu“

Odgovarajući na pitanje u kojoj meri su zaista jake ultradesničarske snage u Ukrajini o kojima govori ruska strana, Martinjuk je istakao da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski jevrejin, gradonačelnik Ivo je pola rus, pola ukrajinac, a njegova baka je, kako je dodao, preživela Holokaust. 

"Tako da ne bih rekao da smo nacisti ali ja mislim da svaki čovek koji je protiv Putina, za Putina je nacista", dodao je.

On je naveo koliko puta je ranije portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova proglašavala države nacističkim.

"Ona je proglasila nacistima pre Ukrajine Japan, onda je proglasila Švedsku, Letoniju, Estoniju, Poljsku, projekat za prijateljivanje organizovanog kriminala i korupcije...", pročitao je sa svog spiska zamenik ambasadora. 

Zamenik ambsadora je izneo i podatak da je tokom dva meseca Ruska Federacija iskoristila oko 2000 projektila u Ukajini, dok je u toku pet godina u Siriji iskoristila oko 100 ovakvih projektila.

Odgovarajući na pitanja da li postoji opasnost od upotrebe nuklearnog oružja, Martinjuk navodi da opasnost od nuklarne katastrofe postoji jer su ruske snage već granatirale u blizini nuklearki.

Komentarišući izjavu Sergeja Lavrova, šefa ruske diplomatije da postoji opasnost od trećeg svetskog rata, zamenik ambasadora Ukrajine u Srbiji je rekao:

"Mi nemamo nuklearno oružje, zato mi nismo pretnja svetu". 

Ukrajina je bila treća po redu zemlja po arsenalu nuklearnog oružja ali ona to, kako dodaje, sada nema jer Ukrajina želi mir. 

Kako je istakao, 99 posto Ukrajinaca veruje u pobedu. 

"Sada postoji izraz u svetu ’Budi hrabar kao Ukrajinac’, ali znate mi nemamo drugog izbora, ovo je naša zemlja, mi nemamo drugu zemlju i moramo da branimo naši zemlju", dodao je.

Novi ambasador čeka akreditiv Aleksandra Vučića

Nakon što je prošlom ambasadoru Ukrajine u Srbiji istekao mandat, novi ambasador ove države je već u Beogradu samo čeka da preda akreditive predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, rekao je Martinjuk.

"To je sve sada diplomatska procedura. Sve zavisi od srpske strane, to može trajati pet dana, može trajati i četiri meseca. Naš ambasador je već ovde i on je spreman da dođe kod Aleksandra Vučića", istekao je Martinjuk.

Inače, Marko Martinjuk, zamenik ambasadora Ukrajine u Beogradu trenutno govori u ime ambasade jer je starom ukrajinskom ambasadoru u Srbiji Oleksandru Aleksandroviču istekao mandat, a novi čeka akreditive.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.