Zoran Ilić, pomoćnik ministarke energetike: Uvozićemo ugalj i štedeti

“Doneli smo doluku da ćemo uvoziti ugalj. Uvoz je već počeo a Vlada Srbije je odobrila da se za ovu godinu uveze ukupno 4 miliona tona”, rekao je gostujući u Markeru Zoran Ilić, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike.

Zoran Ilić

Komentarišući izjavu predsednika Srbije da postoji opasnost da će se građani tokom predstojeće zime kupati u hladnoj vodi, Ilić je ocenio da do toga neće doći jer ćemo štedeti.

“Nećemo se kupati u hladnoj vodi ali ćemo se truditi da štedimo električnu energiju na svim poljima i tako što manje uvozimo”, rekao je Ilić.    

Upitan da li Srbija može da koristi energente sa Kosova i da li je moguće realizovati predlog predsednika Vučića da Srbija da Kosovu struju u zamenu za lignit, on je istakao da je to moguće ali da takav aranžman zavisi od obe strane.

“Ukoliko oni to ne žele, to se neće desiti. Mi znamo zašto smo to ponudili. Znamo da su naše termoelektrane u boljem stanju i sigurno će oni imati višak uglja a manjak električne energije. To je čisto poslovna prilika i za Kosovo i za Srbiju, jer mi nemamo dovoljnu količinu električne energije”, rekao je Ilić.


On je ocenio i da je potpisivanjem sporazuma Beograda i Prištine koji bliže uređuje rešavanje problema u energetskom sektoru i predviđa davanje licence za rad kompaniji Elektrosever, načinjen značajan iskorak ka uređenju elektroenergetskog sisitema u južnoj pokrajini.

Dogovorom su precizirani rokovi za implementaciju sporazuma koji su Beograd i Priština potpisali još 2013. i 2015. godine. U međuvremenu, Srbi sa severa Kosova nisu plaćali struju. Retroaktivnog naplaćivanja neće biti a Ilić tvrdi da će od sada kosovski Srbi struju plaćati EPS-u.

“Nikada nije bilo upitno da li građani sa severa Kosova moraju da plaćaju struju već kome i kako. Nakon perioda bezvlašća, kada ljudi nisu ni znali svoje obaveze, sada će plaćati električnu energiju svom snabdevaču a to će biti Elektrosever, odnosno kompanija u Vlasništvu EPS-a.

Kako je istakao država nema precizne podatke o tome koliko je u prethodnom periodu EPS naplatio I isporučio električne energije Kosovu ali navodi da se šteta koju je država pretrpela meri desetinama miliona evra.

Nakon potpisvanje sporazuma o bližem rešavanju problema u energetskom sektoru ispostavilo se da ovaj dogovor pregovarači različito tumače. Priština insistira da dogovor podrazumeva „fakturisanje električne energije“ po kosovskim zakonima, dok Beograd naglašava da je „naterao Prištinu ne samo da razgovara nego i da se dogovori o energetici“.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.