Advokat porodice Ćuruvija: Dva različita veća Apelacionog suda donela odluku da se najvažniji dokazi vrate u proces

Na današnjem ročištu suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije Sudsko veće je konstatovalo da je dobilo rešenje Apelacionog suda kojim se u postupak vraćaju dokazi za koje tužilaštvo tvrdi da pokazuju da su optuženi bili na mestu ubistva Ćuruvije. Advokat porodice Ćuruvija Slobodan Ružić rekao je za Insajder da je značajno da su dva različita veća Apelacionog suda donela identičnu odluku – da podaci s baznih stanica ostanu u predmetu.

Slobodan Ružić

„Vraćanje dokaza u predmet je vrlo važna odluka. Naravno da prvostepeni sud može da donese istu odluku, odnosno da izuzme ove dokaze, što se ovog puta, nadam se, neće desiti. Za nas je važno da dokazi koji se odnose na kretanje mobilnih telefona optužnih ostanu u predmetu jer je to jedan od najvažnijih dokaza, posebno u odnosu na optužene Romića i Kuraka koji su se na dan ubistva i dan pre ubistva nalazili u reonu gde ubijen “, rekao je Ružić za Insajder.

Kako je Insajder juče objavio, Apelacioni sud usvojio je žalbu tužioca u procesu za ubistvo Ćuruvije, tako što je utvrdio da su trake s podacima s baznih stanica pribavljene na zakonit način.

To znači da će prvostepeni sud, koji je u aprilu izuzeo ove dokaze na zahtev odbrane, morati da ih ima u vidu prilikom utvrđivanja činjenica i donošenja presude.

Nakon odluke suda da dozvoli Radonjiću i Romiću da se brane sa slobode, sudsko veće je na zahtev odbrane donelo odluku da se iz predmeta izuzmu kao dokazni materijal trake s podacima s baznih stanica. Prema pisanju NIN-a, reč je o podacima Mobtela s baznih stanica neposredno pred ubistvo Ćuruvije, sačuvanih na devet diskova koji su predati policiji, a iz kojih je jasno dokumentovano da su optuženi bili na mestu Ćuruvijinog ubistva i u to vreme međusobno komunicirali.

Veće je ovaj dokaz izuzelo uz obrazloženje da policija nije dala pisanu potvrdu o oduzimanju tog dokaza (diskova) od Mobtela.

Međutim, tu odluku je Apelacioni sud poništio 11. maja, vratio na novo odlučivanje i u rešenju  naveo da su navodi Veća Specijalnog suda u suprotnosti sa dopisom MUP-a.

Ružić: Kafanske tuče prioritet u odnosu na ubistvo Ćuruvije

Advokat Ružić je za Insajder rekao i da smatra da ovom suđenju, koje je u rangu s ubistvom Ivana Stambolića i premijera Zorana Đinđića, nije pridata važnost koju zaslužuje, i da iako postoji mogućnost da će ročišta održavaju svaki dan, ta mogućnost nije iskorišćena.

„Apsurdno je da prioritet u odnosu na ovaj slučaj budu kafanske tuče i da se ročišta za ovo ubistvo ne održavaju u glavnoj sudnici. Umesto da se ročišta održavaju svaki dan za ove tri godine, održavaju se nekoliko puta mesečno“, naveo je Ružić.

Novinarima Insajdera je u Višem sudu rečeno da je od početka suđenja u julu 2015. godine održano 79 ročišta, a jedno je otkazano.

Kada je Apelacioni sud odlučio da se dvojici optuženih za ubistvo Ćuruvije, načelniku beogradskog centra DB-a Milanu Radonjiću i glavnom obaveštajnom inspektoru u Drugoj upravi resora Ratku Romiću ukida pritvor i zamenjuje blažom merom - kućnim pritvorom uz elektronski nadzor, jedno od obrazloženja je bilo i to da su u pritvoru proveli dug period.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su i bivši načelnik resora BD Radomir Marković i pripadnik DB Miroslav Kurak, koji je bekstvu.

Ćuruvija je ubijen 11. avgusta 1999. godine u Svetogorskoj ulici u Beogradu, u haustoru zgrade u kojoj je živeo.

Optuženi i njihovi advokati su na prethodnim ročištima odbacili svaku povezanost s tim zločinom.

Izvor: Insajder