Advokatura za nezavisno pravosuđe: Predloženim promenama Ustava država se gura u ambis (VIDEO)

Nakon pravosudnih institucija, sudijskih i tužilačkih udruženja, nevladinog sektora, ustavnim izmenama o pravosuđu koje je predložilo Ministarstvo pravde suprotstavio se danas i deo advokatske struke.

Tribina Advokatske komore Beograd

Povucite predložene amandmane jer se njima država gura u ambis – glavna je poruka sa tribine „Advokatura za nezavisno pravosuđe" koju je danas organizovala Advokatska komora Beograda. Govornici na tribini saglasni su i da su predložena rešenja korak unazad u borbi za nezavisno pravosuđe.

„Na osnovu onoga što smo čuli i videli kroz predloge amandmana na Ustav o pravosuđu kristalno je jasno da izvršna vlast ne želi da se odrekne svoje moći i jedne vrste komandne uloge koja je već postala tradicija u srpskom društvu kada je u pitanju pravosuđe“ , rekao je na početku tribine Vladimir Gajić predsednik Advokatske komore Beograda.

Jovica Todorović, potpredsednik Advokatske komore Beograda poručio je da advokatura mora da odbrani sudstvo jer je, kako je ocenio, advokatura besmislena i beznadežna ukoliko nema nezavisnog pravosuđa.

Prema njegovim rečima, iako deklarativno ove ustavne promene treba da ojačaju nezavisnost pravosuđa, one upravo čine suprotno.

„Ove promene ustava treba da obezbede da se nikada više ne dogodi da sudije oslobode nekoga kome je presudu izrekao vrhovni politički autoritet u državi i to javno na konferenciji za novinare. Takođe, cilj je da se nikada više ne dogodi da sudije ocene u krivičnom postupku da nema dokaza ako je najpopularniji političar lično radio taj predmet. Konačno, cilj je da se sudske presude donose po volji naroda, a ne po zakonu jer, prema njihovom tumačenju, volja naroda, koja je politička kategorija, treba da bude iznad zakona kao instrumenta vladavine prava“ , dodao je potpredsednik Advokatske komore Beograd.

Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda, ocenio je da je jedan od razloga zašto danas nije uspostavljena sudska vlast, kako je naveo, u pravom smislu, podeljenost među pravosudnom strukom.

Majić, kao i ostali govornici na tribini, kaže da je prilično pesimističan u pogledu povlačenja ustavnih promena ali dodaje da je uveren da bez obzira kako se ovo bude završilo pravnici će se u Srbiji, od ovog trenutka, među ostalim podelama, deliti i na dve kategorije.

Kako je naveo jedna kategorija će biti oni koji su govorili da se sistem urušava i borili se, iako su bili svesni da je to možda nemoguće, dok će druga kategorija biti oni koji su stajali po strani ili potpirivali vatru.

„Važno je da ostane zabeležno ko je govorio 'ljudi gurate ovu državu u ambis, gurate pravosuđe ka potpunom ako ne fizičkom, onda formalnom završetku ', a ko je ostajao po strani“ , zaključio je Majić.

Advokat Zdenko Tomanović ocenio je ove Ustavne promene kao ideja formalizacije uticaja izvršne vlasti na rad pravosuđa sudija i tužilaca.

„Nikada politička elita nije želela da se odrekne de facto kontrole nad sudijama i tužiocima, ali ovoga puta politička elita želi da formalizuje tu de facto kontrolu i to radi tako što nam gura te pijune političke kontrole koji koriste tri najvažnija argumenta u raspravama u ovim amandmanima. Prvi je laž, drugi je neznanje i sve to je uokvireno jedim pragmatičnim populizmom“ , dodao je Tomanović.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pre svega je kritikovao način vođenja javne rasprave o promenama Ustava, poručivši da je javna rasprava izgublila smisao.

"Mi smo kao zemlja imali projektovan zadatak. To niko ne sme dovesti u pitanje. Trebalo je dići i unaprediti nivo samostalnosti i nezavisnosti pravosuđa. To je bio zadatak", rekao je Šabić i dodao da sa stanovišta elementarne logike jasno da predloženi amandmani nisu postigle željeni cilj.

Poverenik za samostalnost tužilaca i zamenik Republičkog javnog tužioca Goran Ilić istakao je da je nezavisnost tužilaštva uslov svih uslova da bi sudstvo bilo nezavisno.

"Ukoliko javno tužilaštvo nije nezavisno, bar kada je u pitanju krivični postupak, nezavisnost pravosuđa je potpuno bezvredna. Ukoliko nemate nezavisnost organa koji je zadužen za pokretanje točkova pravde, onda najvažniji i najosetljiviji slučajevi neće doći na sud ili će tužilaštvo koristeći sve procesne ili druge mogućnost insistirati na nekom krivičnom slučaju iako za to nema nikakvog opravdanja", dodao je Ilić. 

Ilić je naglasio i da kada javno tužilaštvo nije nezavisno, onda su postupci politički motivisani.

On je ponovio da su predloženi amandmani korak unazad sa idejom da se posredstvom javnih tužilaštva ostvari potpuna kontrola.

Advokat Sead Spahović je ocenio da iza cele priče oko Ustavnih amandmana stoji skriveni plan o tome kako da se postojeće sudije razreše ukazujući da vlast može da postavi za sudiju koga hoće, ali da je ozbiljan problem to kako nekoga da smeni.

„Vlast može da postavi koga god hoće da bude sudija, problem im je bio kako smeniti sudije koje su neposlušne“ , ocenio je Spahović.

Mehanizam koji će služiti da se smene sudije koje su neposlušne prema vlasti, kako je naveo, jeste promena naziva sudova, što je podseća Spahović već učinjeno i ranije.

„Ovi amandmani kriju kanal smene politički nepodobnih i neprihvatljivih sudija. Oni promene ime sudu i to tako što na primer umesto Vrhovnog kasacionog suda nazovu ga Vrhovni sud. Time, kada mu promene ime to više nije taj sud i on prestaje da postoji, a samim tim i sudije koje su radile u ovim sudovima ostaju bez funkcije“ , objašnjava Spahović.

Omer Hadžiomerović, sudija Apelacionog suda i član Društva sudija Srbije, pesimistično je ocenio da su šanse da Ministarstvo pravde promeni predloženi radni tekst Ustava o pravosuđu minimalne.

„Kako će izgledati taj tekst, da li će Ministarstvo nešto tu menjati s obzirom na način kako se Ministarstvo do sada ponašalo i kako su se predstavnici Ministarstva javno izjašnjavali šanse da će nešto da se promeni su 20%, a šanse da neće su 100%“ , rekao je Hadžiomerović.

Sudiji Hadžiomeroviću je, međutim, logično da vlast ne želi da išta menja. 

„To je ono što se kaže kad uđete u pogrešan voz svaka stanica je pogrešna. I to je strašno. U stvari je još strašnije ako vam neko kaže da će vas vozom odvesti u Pariz, a odveze vas u Lajkovac, a onda počne da vas ubeđuje da je Lajkovac Pariz. To je ono što prosto vređa zdrav razum“ , poručio je sudija Apelacionog suda komentarišući predložene ustavne promene i celokupan način vođena javne rasprave prilikom ovih promena. 

Podsetimo, Ministarstvo pravde objavilo je krajem januara Radni tekst izmena Ustava o pravosuđu.

Ovaj radni tekst, udruženje sudije i tužioci, iz dana u dan kritikuju navodeći su da su amandmani neprihvatljivi tražeći da se oni povuku. To je tražio Apelacioni sud, Visoki savet sudstva, Vrhovni kasacioni sud, a povljačenje amandmana zatražio i Nacionalni konvent za EU.

Kroz predložene amandmane, kako je pokazala analiza Insajdera, krije se zapravo stavljanje pravosuđa pod daleko veću kontrolu izvršne vlasti.

Uprkos zahtevima struke ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je, tokom poslednjeg okruglog stola, da neće biti povlačenja Nacrta izmena Ustava Srbije koji se odnosi na pravosuđe.

Na pitanja novinara redakcije Insajder zašto ignoriše mišljenje struke jer ne povlači amandmane iako to traži sudije, tužioci, nevladine organizacije i tako šalje poruku da je mišljenje struke ne zanima, ministarka je rekla da je mišljenje struke interesuje i da će nakon što pogleda sve argumentovane kritike, izaći s izmenjenim tekstom.

Koliko će se novi tekst koji se očekuje za nekoliko nedelja razlikovati, ministarka, međutim, nije mogla da odgovori.

Dok predložena rešenja iz dana u dan kritikuju sva relevantna strukovna udruženja, predloge Ministarstva pravde podržalo je četrdesetak organizacija i udruženja. Međutim, kako su otkrili novinari Insajdera, veliki broj udruženja koja su navedena kao potpisnici uopšte se ne bave pravom.

Podršku Ministarstvu za izmene Ustava u delu koji se tiče pravosuđa, između ostalih su pružila udruženja pekara, frizera, bravara...

Mina Milanović