Boljević: Izmenama Ustava Visoki savet sudstva izgubio svrhu postojanja

Predsednica Društva sudija Dragana Boljević kritikuje konačan Nacrt izmena Ustava u oblasti pravosuđa, navodeći da su pojedine odredbe drastično pogoršane "čime je omogućena politička kontrola sudija".

Dragana Boljević

Kao najveću manu predloženog teksta, Boljević je navela da je institucija Visokog saveta sudstva (VSS) „još više unakažena“.

"Konačno rešenje predviđa da VSS ima 10 članova, od čega polovinu sada može da bira troje političara. Na taj način je VSS izgubio svoju svrhu postojanja", rekla je Boljević za agenciju Beta.

Ona je objasnila da je to omogućeno odredbom koja predviđa da ukoliko se ne postigne dvotrećinska većina o izboru pet članova, njih bira Komisija koju čine predsednici Ustavnog i Vrhovnog suda, republički tužilac, zaštitnik građana i predsednica Skupštine Srbije.

„Kazna za one koji neće da pokleknu političarima“

Boljević je ocenila da je posebno opasno rešenje koje podrazumeva da ako su mišljenja članova Visokog saveta sudstva podeljena, da će to telo biti raspušteno.

"To je neka vrsta kazne za one koji neće da pokleknu političarima. Očigledno je da VSS hoće da zadrže kao paravan, da bude telo bez glave koje ne može da donosi odluke iz svoje nadležnosti", kazala je predsednica Društva sudija Srbije.

Dodala je da su nadležnosti Visokog saveta sudstva smanjene i da više neće moći da odlučuje o programima obuke na Pravosudnoj akademiji, koja i dalje prema njenim rečima ostaje "politički filter" za izbor sudija.

Boljević je pohvalila to što je vraćena zabrana svakog uticaja na sudiju u vršenju sudijske funkcije, što je izbrisana odredba o nespojivosti vršenja sudijske funkcije, kao i što se odustalo od odredbe koja predvidja mogućnost premeštanja sudija ali je i skrenula pažnju da konačni tekst ne zabranjuje preseljenje sudija koje može da traje godinu dana i koje može da se produžava.

Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je u petak Venecijanskoj komisiji Nacrt izmene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa i tom prilikom saopštilo da bez pozitivne ocene komisije na radni tekst ustavnih amandmana, neće ići u dalju proceduru usvajanja.

Uprkos tvrdnjama ministarke Nele Kuburović da će usvojiti preporuke struke, Ministarstvo pravde u najnovijem Nacrtu ustava o pravosuđu, prema analizi novinara Insajdera, nije promenilo najspornije članove predloženog Ustava. Naprotiv, Ministarstvo je čak dodalo novu odredbu kojom još više „disciplinuje“ sudije unutar Viskog saveta sudstva.

Izvor: Beta