Brnabić s civilnim sektorom o ustavnim amandmanima: Pre skupštinske rasprave još jedan okrugli sto

Konačni tekst izmene Ustava u delu o pravosuđu biće tema još jednog okruglog stola, pre nego što akt bude prosleđen Narodnoj skupštini, dogovoreno je na jučerašnjem sastanku predsednice Vlade sa civilnim sektorom, saopštila je Kuća ljudskih prava.

Radni sastanak Nacionalnog konventa o EU, tela u okviru kojeg se vodi debata o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa predsednicom Vlade Anom Brnabić organizovan je u Kući ljudskih prava, kao zajednička sednica dve radne grupe NKEU za Poglavlje 23 i Poglavlje 35.

Kako je saopšteno, na prvoj radnoj sesiji predstavnici članica Konventa za Poglavlje 23 predstavili su i argumentovali stavove o ključnim temama vezanim za reformu pravosuđa i izmenu Ustava.

“Članice radne grupe za Poglavlje 23 saglasne su da se u potpunosti moraju prihvatiti nalazi i mišljenja Venecijanske komisije po pitanju Ustavnih amandmana” , navodi Kuća ljudskih prava u svom saopštenju.

Nacionalni konvent okuplja brojne organizacije iz civilnog sektora među kojima su i Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM, Građanske inicijative, Centar za razvoj civilnog društva…

Oni podsećaju i da je Nacionalni Konvent za poglavlje 23 i ranije ukazivao na manjkavosti nacrta Ministarstva pravde koji je upućen Venecijanskoj komisije ali i na nedostatke u toku procesa javne rasprave.

Nakon razmene mišljenja sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, kako dodaju, donet je zaključak da će konačni akt izmene Ustava u delu pravosuđa biti tema još jednog okruglog stola, pre nego što akt bude prosleđen Narodnoj skupštini.

Kako se dodaje, predsednica Vlade je ovim povodom istakla da aktivnosti bilo kog ministarstva, kao i predlozi akata koji se donose, ne bi trebalo da odstupaju od mera predviđenih Akcionim planom, dok bi u surotnom o tome civilno društvo trebalo da obavesti šeficu pregovaračkog tima.

Podsetimo, polemika Ministarstva pravde, kao ovlašćenog predlagača izmena Ustava o pravosuđu i dela struke po pitanju ustavnih amandmana o pravosuđu traje već mesecima.

Uprkos tvrdnjama struke da su nacrt Ustava kao i javna rasprava koja mu je prethodila bile neadekvatne i da je potrebno povući predloženi tekst, ministarka je izjavila da neće biti povlačenja Nacrta izmena Ustava Srbije koji se odnosi na pravosuđe.

Na pitanja novinara redakcije Insajder zašto ignoriše mišljenje struke odbijanjem da povuče amandmane na zahteve sudija, tužilaca, nevladinih organizacija i time šalje poruku da je mišljenje struke ne zanima, ministarka je rekla da je mišljenje struke interesuje i da će nakon što pogleda sve argumentovane kritike, izaći s izmenjenim tekstom.

Ubrzo je Ministarstvo pravde objavilo novi, izmenjeni tekst Ustava. Međutim, kako je pokazala analiza Insajdera, Ministarstvo pravde nije promenilo neke od najspornijih izmena iz Nacrta ustavih izmena.

Ovakav tekst prosleđen je na mišljenje Venecijanskoj komisiji, koja je, krajem juna objavila mišljenje o nacrtu Ustava i navela šest zamerki na predložena rešenja u ustavnim amandmanima uz sugestiju da budu promenjene.

Većina zamerki Venecijanske komisije na Nacrt koji je sastavilo Ministarstvo pravde poklopila se sa kritikama koje je struka ranije iznosila.

Nakon sugestija Venecijanske komisije, više strukovnih i nevladinih udruženja pozvalo je Vladu i Ministarstvo pravde da, imajući u vidu zamerke Venecijanske komisije, formira novu radnu grupu i organizuje pravu stručnu javnu raspravu o izmenama ustava u oblasti pravosuđa.

Međutim, ministarka Kuburović je i ovaj zahtev struke odbila navodeći da ne vidi razlog da se ispočetka pišu amandmani, niti da se o tome ponovo vodi javna rasprava.

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je u razgovoru za list Politika da će Ministarstvo tokom sledeće nedelje objaviti tekst nacrta ustavnih amandmana koji su usklađeni sa preporukama Venecijanske komisije.

“Vlada Srbije do kraja meseca treba da uputi inicijativu Narodnoj skupštini da se promeni Ustav. To znači da vlada inicira da se određene odredbe Ustava menjaju, bez podnošenja konkretnog teksta ustavnih amandmana. Nakon toga, Narodna skupština treba da se dvotrećinskom većinom izjasni da li je spremna da uđe u promene Ustava, odnosno da prihvati vladinu inicijativu” , objasila je ministarka.

Ona je dodale, da te ukoliko dvotrećinska većina odluči, odbor za ustavna pitanja priprema tekst budućeg ustava koji će biti stavljen na javnu raspravu, za čije je organizovanje zadužena skupština.

Izvor: Insajder