Bugarska odobrila izgradnju Turskog toka

Bugarska kompanija "Bulgartransgas" donela je konačnu odluku o investiranju u projekat izgradnje gasovoda "Turski tok", kojim će biti transportovan ruski gas od bugarske granice sa Turskom do Srbije, piše Rojters. Odluka Bugarske ključna je za ceo projekat Turskog toka jer bi tom trasom gasovod trebalo da stigne do Srbije i dalje do južnoevropskih zemalja. Inače, Srbija je samo na osnovu obećanja, za propali projekat Južnog toka već uložila 30 miliona evra, a u budžetu za ovu godinu predviđeno je novih 70 miliona, po svemu sudeći za Turski tok. Novo ulaganje pokazuje da je Srbija pristala da se i Turski tok gradi po istim nepovoljnim uslovima koje je Srbija dobila za Južni tok.

Gasovod

Kako prenosi RTS, Srbija čeka mišljenje Energetske zajednice o tom projektu, a ono treba da stigne najkasnije do 5 februara.

Odluka burgarske kompanije je, kako se navodi, doneta nakon što je prikupljena obavezujuća ponuda od tri kompanije, među kojima je i Gasprom, za proširenje bugarskog sistema za tranzit gasa.

"Imamo jako dobre vesti. Ekonomski test za projekat proširenja gasne mreže uspešno je završen", izjavila je u parlamentu bugarska ministarka za energetiku Temenuška Petkova.

Portal "SeeNews" je objavio danas da je "Bulgartransgas" uspešno završio treću fazu ekonomskog testa za projekt vredan 1,4 milijardi evra za produženje bugarske tranzitne gasne mreže od Turske do Srbije.

Bugarski "Dnevnik" je preneo izjavu Petkove da će prihodi te zemlje od naknada za tranzit gasa kroz novi gasovod premašiti skoro 184 miliona evra godišnje.

"Bulgartransgas" je prošlog meseca raspisao tender u iznosu od 2,29 milijardi leva za izgradnju novog, 484 km dugačkog gasovoda od kompresorske stanice Nova Provadija do granice sa Srbijom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nedavno da će izgradnja nastavka gasovoda Turski tok kroz Srbiju, od Rusije preko Turske i Bugarske, početi u narednih nekoliko nedelja, a možda čak i u narednih nekoliko dana.

Vučić je u intervjuu za "RIA Novosti" u Davosu, rekao da su Rusija i Srbija nadomak usaglašavanja konačne cene izgradnje nastavka tog gasovoda, u koji će Rusija uložiti 1,4 milijarde dolara.

On je takođe rekao da je cena ruskog gasa za Srbiju veoma dobra.

"Imamo dobru cenu za taj gas. Kvalitet gasa je isto dobar. Saradnja s Gaspromom je takođe dobra", istakao je predsednik.

U Srbiji je posle posete ruskog predsednika Vladimira Putina aktuelizovana tema izgradnje transnacionalnog gasovoda, koji se ovoga puta zove Turski tok, nakon što je propao projekat izgradnje Južnog toka.

Odluku o odustajanju od Južnog toka saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin tokom posete Turskoj 1. decembra 2014, a kao razlog je naveo protivljenje EU tom projektu. Odustajanje Bugarske kao evropske zemlje ključni je razlog koji je i konačno doveo do prekida gradnje projekta Južni tok.

Srbija pristala da se i Turski tok gradi po istim nepovoljnim uslovima kao i Južni tok

U budžetu Srbije za ovu godinu, samo na osnovu obećanja, predviđeno je 70 miliona, po svemu sudeći za Turski tok. Novo ulaganje pokazuje da je Srbija pristala da se i Turski tok gradi po istim nepovoljnim uslovima koje je Srbija dobila za Južni tok.

Sva ulaganja u budući gasovod država Srbija plasira preko javnog preduzeća Srbijagas koje je nosilac ovog posla.

Ulaganja prvo idu u preduzeće u Švajcarskoj u kojem Srbija ima 49, a Rusija 51 odsto vlasništva. Država preko Srbijagasa ima 49 odsto vlasništva u tom preduzeću, osnovanom po Sporazumu iz 2008. radi izgradnje Južnog toka, dok ruski Gasprom u istom preduzeću ima 51 odsto vlasništva.

U budžetu Srbije za 2019. godinu navodi se da Republika Srbija odobrava nove garancije za kredite u ukupnom iznosu od 70 miliona evra preduzeću Srbijagas, a u budžetu se kao razlog navodi sledeće: “Izgradnja gasovoda na teritoriji Republike Srbije od granice sa Republikom Bugarskom do granice sa Mađarskom i drugim susednim zemljama sa Republikom Srbijom kroz ulaganje u kapital akcionarskog društva South Stream Serbia AG, Zug, Švajcarska“.

Direktor Srbija gasa Dušan Bajatović je 2016. godine rekao da je Srbija uložila 30 miliona evra za Južni tok, od kog je ruska strana odustala u decembru 2014. uz objašnjenje da se tom projektu protivi Evropska unija.

Bajatović je ranije na pitanje novinara Insajdera zašto se ulaže u firmu za Južni tok i nakon što je taj projekat ugašen rekao da je reč o troškovima za eksproprijaciju, projektovanje, geodetske radove.

Takođe se u finansijskim izveštajima budući Turski tok navodi kao razlog daljeg postojanja firmi osnovanih zbog Južnog toka.

Za sada postoje obećanja prvog čoveka Gasproma Alekseja Milera da će deonica novog gasovoda kroz Srbiju biti završena do kraja ove godine, a direktor Srbijagasa Dušan Bajatović da izgradnja počinje u martu i završava u decembru. Iako je prema rečima Bajatovića sve spremno za početak gradnje, još se čeka zeleno svetlo evropske energetske zajednice, koja se protivila prethodnom projektu Južni tok. Bajatović očekuje da će mišljenje biti doneto već u februaru. Do tada ni Turski tok nije izvestan. 

Prilikom Putinove posete Beogradu 17. januara o Turskom toku govorili su i srpski i ruski predsednik.

Putin je rekao da je Rusija spremna da uloži oko 1,4 milijarde dolara u razvoj infrastrukture u Srbiji, uključujući izgradnju Turskog toka. Međutim, iz njegove izjave je jasno da izgradnja gasovoda kojom bi evropski potrošači trebalo da se snabdevaju ruskim gasom neizvesna odnosno da ne zavisi od volje Rusije.

Izvor: Insajder