Deveti dan protesta u Americi bez sukoba demonstranata i policije

Protesti građana zbog smrti Džordža Flojda nakon policijskog privođenja prošlog ponedeljka nastavljeni su i deveti dan zaredom u više gradova Sjedinjenih Država. Prema pisanju Glasa Amerike, nije bilo zvaničnih informacija o većim nemirima ili sukobima tokom protestnih okupljanja.

Protesti u Vašingtonu SAD, foto: AP Photo/Jacquelyn Martin

Hiljade demonstranata protestovale su u prestonici Vašingtona uz povike: "Čije su uliice?" i "Bez pravde nema mira", a nadomak Bele kuće veliki broj demonstranata protestovao je mirno, prenosi VOA. Skup u sredu uveče obezbeđivali su vojna policija i pripadnici više federalnih agencija.

U Njujorku su se građani okupili u Vašingtonskom parku odakle su otpočeli protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama, dok je u Bostonu protestna povorka prošla pored sedišta lokalne vlasti države Masačusets.

Oko 10.000 ljudi u San Francisku je marširalo prema Palati pravde, prenosi RTS, a demonstranti su držali propisani razmak između sebe, zbog epidemije koronavirusa uz povike "I crni život je bitan", "Izgovorite njegovo ime - Džordž Flojd".

Mesto ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu su obišli njegov sin i porodica, a tokom mirnog protesta na Sanset Bulevaru u Los Anđelesu, do demonstranata je stigla informacija o pooštravanju opružnice protiv Dereka Šovina, prvooptuženog za smrt Džordža Flojda, ali i da će biti gonjena trojica njegovih kolega.

Državni tužilac Minesote Kit Elison preinačio optužnicu protiv otpuštenog policajca iz Mineapolisa na ubistvo drugog stepena, zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, a takođe je podigao optužnicu i protiv preostale trojice otpuštenih policajaca, koji su učestvovali u hapšenju.

Džordž Flojd je preminuo pošto je Derek Šovin, jedan od policajaca koji ga je privodio, kolenom pritiskao njegov vrat dok se nalazio na zemlji.

Trojica policajaca koja su učestvovala u incidentu - Tomas Lejn, Aleksandar Kueng i Tou Tao - optuženi su za saučesništvo u ubistvu drugog stepena, prema sudskim dokumentima, u koje je uvid imao i Glas Amerike.

Dok većina na miran način izražava svoje nezadovoljstvo policijskim tretmanom Afroamerikanaca u Sjedinjenim Državama - deo građana primenjuje nasilje tokom demonstracija - prevrću i pale automobile, razbijaju lokale čiju su robu i inventare krali, zbog čega su policijske snage u velikom broju gradova SAD reagovale silom.

Bivši ministar odbrane SAD optužio Trampa da želi podelu u zemlji

Oko 1.600 pripadnika vojske u utorak je razmešteno u područje oko prestonice, nakon što je dan ranije Tramp zapretio da će poslati vojsku da zavede red ako guverneri to ne urade.

Međutim, Tramp je juče izjavio da ne veruje da će biti potrebno da trupe američke vojske budu angažovne povodom protesta.

Džejms Matis, bivši američki ministar odbrane koji je podneo ostavku jer se protivio odluci predsednika SAD o povlačenje snaga iz Sirije, optužio je Trampa da pokušava da "podeli" Ameriku.

"Donald Tramp je prvi predsednik za mog života koji ne pokušava da okupi Amerikance, čak se i ne pretvara da pokušava. Umesto toga, pokušava da nas podeli", rekao je Matis u intervjuu za američki časopis Atlantik.

Izvor: VOA, Beta, RTS