Fiskalni savet: Nacrt zakona o kreditima u francima sporan i nosi fiskalne rizike

Fiskalni savet saopštio je danas da nije opravdano da se budžetska sredstva koriste za rešavanje problema s kreditima indeksiranim u švajcarskim francima. Savet je upozorio i da predloženi zakon o konverziji  tih kredita predstavlja presedan koji nosi fiskalne rizike, navodeći da bi problem trebalo rešavati bez neposrednih budžetskih troškova, uz proglašavanje bankarske prakse nezakonitom.

Fiskalni savet

Predlog zakona je sporan, kako je objašnjeno u saopštenju, zbog toga što se odnosi samo na grupu dužnika koji još nisu otplatili svoja dugovanja, a ne na sve dužnike. Takođe, ističe se i da bi takav zakon mogao da se iskoristi za nove zahteve, kako bi se iz javnih sredstava subvencionisale i naknade troškova drugim dužnicima, inače isključenim iz sadašnjeg Predloga zakona.

"Iako Pravno shvatanje Vrhovnog kasacionog suda (VKS) ni u jednom svom stavu ne podrazumeva uključivanje javnih sredstava za rešavanje problema kredita indeksiranih u švajcarskim francima, zakon predviđa znatna izdvajanja iz budžeta, u iznosu od oko 10 mlijardi dinara – što smatramo neosnovanim. Na ovaj način, troškove obeštećenja dužnika, proistekle iz sudske odluke, umesto isključivo komercijalnih banaka delimično će snositi i poreski obveznici", navodi se u saopštenju.

Sutra skupštinska rasprava o predlogu zakona

O Predlogu zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima poslanici će sutra ujutru raspravljati u Skupštini Srbije, a predsednica Parlamenta Maja Gojković danas je izjavila i kako očekuje da zakon bude usvojen naredne nedelje.

Iz Fiskalnog saveta ističu i da bi usvajanje zakona "moglo dovesti do novih zahteva za budžetskim sredstvima prilikom obeštećenja građana koji su svoje kredite u švajcarskim francima već otplatili ili ih konvertovali u evre u skladu sa pređašnjim preporukama Narodne banke Srbije".

Nagovešteno trošenje novca iz budžeta na sporove privatnih strana

Naglašeno je i da korišćenje budžetskih sredstava za rešavanje spora između privatnih banaka i njihovih dužnika nagoveštava da bi i ubuduće novac svih poreskih obveznika mogao biti trošen na sporove u kojima su obe ugovorne strane iz privatnog sektora.

Takođe, Fiskalni savet podseća i da ovo nije prvi put da sudovi u Srbiji proglase široko rasprostranjenu bankarsku praksu nezakonitom.

Kao primer je navedena pravosnažna presuda iz 2013, kojom se utvrđuje da su banke nezakonito sklapale ugovore o kreditima s mogućnošću da jednostrano povećavaju kamatnu stopu, odnosno svoju maržu, u skladu sa internim odlukama banke. Narodna banka Srbije je tada svojim preporukama i smernicama omogućila sistematsku i efikasnu implementaciju sudskih presuda, nakon čega su poslovne banke automatski primenile sudsku praksu u svim postojećim ugovorima i dužnicima otpisale odgovarajući deo glavnice.

"Smatramo da bi se i sada mogla obezbediti automatska primena stava VKS, bilo putem zvaničnih smernica Narodne banke, bilo usvajanjem zakona koji bi poslovnim bankama nalagao automatsku primenu stava VКS, ali bez trošenja javnih sredstava", navode iz Fiskalnog saveta.

Na ovaj način bi se, kako su objasnili iz Saveta, izbegli veliki sudski troškovi i administrativna opterećenja u pravosudnom sistemu, a dužnici bi automatski došli do ispunjenja svojih prava u skladu sa stavom VКS.

Predloženi propis se ne odnosi na sve dužnike

“Predloženo trošenje javnih sredstava može predstavljati presedan i otvoriti vrata za dodatne buduće troškove”, piše u saopštenju, uz obrazloženje da predloženi zakon omogućava otpisivanje dela preostale glavnice duga samo onoj grupi dužnika koji još nisu završili otplatu svojih kredita – tj. za manje od 17.000 od ukupno oko 22.000 dužnika koji su prvobitno uzeli kredit indeksiran u švajcarskim francima.

Iz Fiskalnog saveta su upozorili i da predloženim zakonom nisu obuhvaćeni dužnici koji su već otplatili svoja dugovanja, niti dužnici koji su već prihvatili neke od modela konverzije koje im je 2015. godine ponudila Narodna banka Srbije.

"Takođe, najvećem broju dužnika kojima su banke već aktivirale hipoteke i prodale stanove predloženi zakon pruža znatno manje obeštećenje nego što stav VКS nalaže – jer je njihova preostala glavnica duga, usled prodaje stana, znatno manja od inicijalnog iznosa kredita koji bi trebalo da se koristi za očuvanje jednakosti uzajamnih davanja", naveli su iz Fiskalnog saveta.

Kako se dodaje, postoje i pojedinačni slučajevi, poput kredita u švajcarskim francima uzetih u 2010. i 2011. sa dugim rokom otplate, gde dužnici po predloženom zakonu dobijaju osetno veću nadoknadu od one koju bi dobili ukoliko bi se dosledno primenio stav VКS, a u toj nadoknadi učestvuju u velikoj meri i sredstva poreskih obveznika.

Podsetimo, Vrhovni kasacioni sud nedavno je izneo mišljenje da su ugovori u švajcarskim francima ništavi ukoliko se banke nisu zaduživale u toj valuti, kao i da je ništav ugovor ukoliko banka nije pismeno obavestila korisnike o rizicima.

Predlog zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima je potom usvojen na sednici Vlade Srbije, nakon čega je upućen u skupštinsku proceduru. Zakon predviđa da se preostali deo duga građana koji su se zadužili u “švajcarcima” konvertuje u evro, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto, zbog čega će trošak republičkog budžeta za njegovo sprovođenje bude skoro 100 miliona evra (11.686.680.000 dinara).

Takvom Predlogu zakona usprotivilo se ranije i samo Udruženje CHF Srbija, koje predstavlja građane zadužene u švajcarskim francima “jer se banke ne mogu amnestirati”. Predstavnici ovog udruženja su najavili da će insistirati na krivičnom gonjenju onih koji su građane doveli u zabludu.

Izvor: Beta, Insajder