Goša prodata za 4,2 miliona evra

Slovačka firma Žos Trnava prodala je fabriku Goša kompaniji Lisnart Holdings sa sedištem na Kipru za 4,2 miliona evra. To je skoro dva i po puta više nego što je Žos Trnava platila Gošu u postupku privatizacije 2007.

Fabrika šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke

U kupoprodajnom ugovoru u koji je Insajder imao uvid navodi se da Lisnart Holdings preuzimaju sve dugove preduzeća. Račun fabrike Goša je u blokadi od 2013. zbog duga od oko pet miliona evra. Kupoprodajni ugovor je overen 28. marta, a Lisnart Holdings je zvanično postao vlasnik fabrike 3. aprila.

Zaposleni u Goši tvrde da nemaju kontakt s novim poslodavcem i da je direktor ostao isti.

Predsednik sindikata Nezavisnost u Goši Ljubomir Savić rekao je za Insajder.net da su novi vlasnici takođe iz Slovačke.

Prema poslednjem finansijskom izveštaju, Goša je 2015. poslovala s gubitkom od oko 600 miliona dinara. Ukupna imovina preduzeća je 1,7 milijardi dinara, a gubitak iznad visine kapitala blizu 900 miliona dinara.

U ovoj fabrici poslednji novi putnički vagon je napravljen i isporučen Železnicama Srbije 2002.

„To je slovačka firma na Kipru. Generalni direktor je ostao isti. Moguće je da je ovo neki manevar da bi se preusmerio pritisak sa starih vlasnika“, rekao je Savić.

On je naveo da bi situacija trebalo da bude jasnija u narednim danima, kada se očekuje dolazak generalnog direktora Ivana Heimschilda.

Slovački direktor fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke Ivan Hejmšild rekao je za slovački list DenjikN da je prodaja Goše jedino rešenje jer slovačka fabrika ŽOS Trnava, kao vlasnik, više nije u stanju da dotira to srpsko preduzeće.

"Gošu su dugoročno dotirali njeni akcionari, znači ŽOS Trnava. Na žalost sa poslovima koje smo dobijali nismo umeli da izadjemo na kraj, nismo poštovali rokove, posao smo obavljali nekvalitetno. Narudžbina na Balkanu je jako malo da možemo da pokrijemo troškove za radnike", rekao je Hejmšild.

Direktor Goše Ivan Heimschild napustio je zemlju pošto je 22. marta radnik Goše D.M. izvršio samoubistvo zbog teškog materijalnog stanja, preneo je N1. Posle toga usledio je i štrajk zaposlenih koji potražuju dvadesetak plata.

Prema pisanju Politike, Žos Trnava radnicima duguje 1,8 miliona evra za zarade, a državi Srbiji oko četiri miliona evra na ime poreza i doprinosa za radnike.

Gošu je 2007. kupila slovačka firma ŽOS Trnava. Prema istraživanju Insajdera, Goša je godinama je bila korisnik sredstava Vlade Srbije za podsticanje proizvodnje.

I pored toga, u Goši je 2007. radilo više od 900 radnika, dok je trenutno zaposleno 360 radnika, koji već tri godine ne primaju plate, ne uplaćuju im se doprinosi, niti overavaju zdravstvene knjižice.

Vulin iz medija saznao da Goša ima novog vlasnika

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je danas da je Goša privatno preduzeće i da država ne može da nađe rešenje i reši problem neisplaćenih zarada.

"To jednostavno nije moguće. Ono što je u nadležnosti države mi možemo da uradimo. Mi možemo da vidimo da li ima bilo šta što država može konkretno uradi, ali ne možemo da rešimo problem zaostalih zarada od privatnog poslodavca", kazao je on novinarima.

On je rekao da je i za njega bilo iznenađenje kada je video danas u medijima da se pominje novi vlasnik sa Kipra.

"Hoću da saznam ko je. Hoću da se raspitam, da vidim kakve su njegove obaveze kao poslodavca, šta je prihvatio i kakav je to ugovor", naveo je Vulin.

Vulin je rekao da je Ministarstvo rada dva puta podnosilo prijave protiv slovačkog poslodavca i da sudovi nisu reagovali.