GRECO: Srbija u celini nije ispunila nijednu preporuku, ali skinuta sa liste globalno nezadovoljavajućih zemalja

Grupa država protiv korupcije (GRECO) saopštila je danas da Srbija i dalje u potpunosti nije ispunila nijednu od trinaest preporuka ovog tela Saveta Evrope za sprečavanje korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima. Kako se u izveštaju navodi, deset preporuka su delimično primenjene dok tri nisu uopšte. Ipak, GRECO navodi da celokupna ocena srpkih vlasti u primeni preporuka više nije “u celini nezadovoljavajuća“.

GRECO

U danas objavljenom izveštaju o Srbiji, GRECO podseća da Srbija nije primenila nijednu od 13 preporuka koje je to telo dalo 2015. godine. To je konstatovano u izveštaju objavljenom 2018. godine kada je Srbiji dat novi rok do kada treba da postupi po preporukama GRECO. Taj rok je u međuvremeni istekao, a za razliku od prethodnih izveštaja, GRECO u poslednjem navodi da celokupna ocena srpkih vlasti u primeni preporuka više nije “u celini nezadovoljavajuća“.

Ministarstvo pravde: Donošenjem Zakona o sprečavanju korupcije ispunićemo i ostale preporuke GRECA

Greco je, u pogledu sudija i javnih tužilaca, konstatovao da su ustavne reforme u toku, navodeći međutim da je zabrinut zbog načina procesa konsultacija sa različitim nevladinim organizacijama.

Kako dodaje, konsultacije o ustavnim izmenama se odvijaju uz kritike ne samo domaćih nevladinih organizacija već i Konsultativnog veća evropskih sudija povodom nekih aspekata nacrta ustavnih amandmana.

GRECO navodi da uprkos pozitivnom mišljenju Venecijanske komisije vlast treba da za ustavne promene obezbedi najširu mogužu podršku.

Nove izmene Ustava (ne) garantuju nezavisnost pravosuđa

Pravosuđe prvi put jedinstveno: Povucite predložena rešenja o promeni Ustava (VIDEO)

Struka i Vlada i dalje različito o ustavnim amandmanima (VIDEO)

“GRECO ohrabruje srpske vlasti da ne štede napore u obezbeđivanju toga da ustavni amandmani imaju najširu moguću podršku kao i da se usklade sa preporukama GRECO” , navodi se u izveštaju.

Ovo telo Saveta Evrope pozdravlja donošenje zakona o lobiranju ocenjujući da ukoliko njegova implementacija bude dobra može biti važan korak u povećanju transparentnosti lobista i poslanika.

Dodaju da bi u skladu sa tim neophodno bilo usvajanje kodeksa ponašanja poslanika čime bi se poboljšala transparentnost zakonodavnog procesa i izbeglo korišćenje hitnog postupka prilikom rasprava i donošenja zakona.

Ovo antikorupcijsko telo Saveta Evrope se u svom izveštaju osvrnulo i na nacrt Zakona o sprečavanju korupcije koji bi, prema njihovom mišljenju, morao da preciznije definiše pravila o sukobu interesa poslanika, sudija i tužioca kao i da ojačaju ulogu Agencije za borbu protiv korupcije.

GRECO međutim, kako se navodi, nije dobio nacrt ovog Zakona te nije mogao da oceni u kom pogledu je napredak postignut.

Ipak, GRECO je pozvao srpske vlasti da ovaj zakon donese što je pre moguće vodeći računa o ranije datim preporukama.

Srbija ni posle godinu dana nije skinuta sa „crne liste“ FATF-a kao rizična za pranje novca i finansiranje terorizma

Šef Kancelarije MMF za Insajder o „crnoj listi” FATF: Nije dovoljno doneti zakone, morate da pokažete da se oni primenjuju

Podsetimo, GRECO je sredinom marta prošle godine saopštio da Srbija nije primenila nijednu od 13 preporuka tog tela iz 2015. za sprečavanje korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima.

GRECO je podsetimo 2015. preporučio Srbiji preduzimanje mera za dalje poboljšanje transparentnosti parlamentarnog procesa, koje uključuju utvrđivanje preciznih rokova za podnošenje amandmana i korišćenje hitnog postupka kao izuzetka, a ne kao pravila. Istaknuta je potreba uvođenja pravila o transparentnosti kontakata poslanika s lobistima i trećim stranama, zbog visokog rizika od nedozvoljenog uticaja.

Među preporukama iz 2015. godine bilo je i jačanje nezavisnosti i uloge Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, kao i promena procedura za izbor sudija, predsednika sudova i tužilaca. Savetovano je isključenje Narodne skupštine iz tog procesa i obezbeđivanje izbora na osnovu zasluga, kao i kontinuirana reforma sistema procene učinka sudija i tužilaca.

Odmah nakon objavljivanja da Srbija nije ispunila nijednu preporuku iz 2015, iz Ministarstva pravde je stiglo saopštenje da Srbija ubrzano radi na ispunjavanju preporuka, a ministarka pravde je na pitanje o preporukama koje je dao GRECO odgovorila da je to izveštaj iz 2015. i da je ostavljen rok do kraja godine da se „ponovo ispune preporuke koje su date u tom periodu“.

Dva meseca kasnije, u godišnjem izveštaju ovog tela Saveta Evrope navedeno je da je za Srbiju i još osam zemalja u Savetu Evrope pokrenut postupak zbog, kako se navodi, "u celini nezadovoljavajuće" primene preporuka za sprečavanje korupcije među parlamentarcima, sudijama i tužiocima.

Sudeći po najnovijem izveštaju ovog tela Srbiji je, pored činjenice da nijednu preporuku nije implementirala u potpunosti, ocena “u celini nezadovoljavajuća” je ipak uklonjena, uz poruku da se srpske vlasti “ohrabruju da nastave sa usvajanjem preporuka”.

Izvor: Insajder