Leks specijalis moguće rešenje za građane zadužene u „švajcarcima“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Udruženja CHF Srbija rekao da se danima unazad razgovara s bankama i udruženjem, kao i da je plan da rešenje bude leks specijalis.

Protest građana zaduženih u švajcarcima / Foto: Insajder

„Mi ćemo ići na leks specijalis, ako uspemo sve da dogovorimo. Kad kažem leks specijalis, mislim da sve bude završeno u danima i nedeljama koji su pred nama. Pokušaćemo da najveći teret ide na banke, a nešto će svakako ići, ne veliki deo, i na teret države“, rekao je Vučić.

Na sastanku sa predstavnicima građana zaduženih u švajcarskim fancima prisustvovali su i ministar finansija Siniša Mali i guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković.

Nakon sastanka, predsednica Udruženja CHF Srbija Jelena Pavlović je izjavila da pregovori idu u dobrom smeru.

„Imamo jako uveravanje da postoji spremnost države da se ovaj problem jednom zauvek reši i da to bude, ako je moguće, tokom aprila, što je jako značajno”, rekla je Pavlović u izjavi za RTS.

Ona je dodala i da se sastanci sa državom i bankama nastavljaju u ponedeljak i da se ta očekuju konkretni predlozi.

Građani zaduženi kreditima u švajcarskim francima su osam dana protestovali ispred Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu, a pojedini su započeli i štajk glađu. Protest je okončan nakon što ih je predsednik Vučić posetio i obećao im da će država u dogovoru sa banakama predložiti kako da im se pomogne.

Vučić je tada rekao da, u slučaju da Vrhovni sud donese odluku u korist građana, će se pregovarati da banke plate 60 ili 70 odsto, a da država pomogne sa 20 do 30 odsto svojih sredstava.

Vrhovni kasacioni sud je u utorak doneo stav da su ugovori u švajcarskim francima ništavi ukoliko se banke nisu zaduživale u toj valuti, kao i da je ništav ugovor ukoliko banka nije pismeno obavestila korisnike o rizicima.

Članovi Udruženja građana zaduženih u francima nakon odluke suda rekli su da su zadovoljni odlukom, ali ne u potpunosti i ne sa svim rešenjima, kao i da će se nastaviti pregovori s državom.

Trenutno je oko 16.800 građana zaduženo u francima, a njihov dug prema bankama je značajno uvećan zbog jačanja švajcarske valute. Oni koji su pre nešto više od decenije uzeli kredite u švajcarskoj valuti, najčešće za kupovinu stana, mesečna rata porasla je i troduplo, jer je franak od 2007. godine do danas sa 48 dinara porastao na oko 104 dinara.

Izvor: Insajder