Mali: EU dozvolila da Srbija pomogne Er Srbiji oko gubitaka u vreme epidemije

EU je dozvolila da Srbija dodeli državnu pomoć Er Srbiji, ali samo za pokriće gubitaka nastalih usled pandemije koronavirusa, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Siniša Mali Foto: Srđan Ilić

Dodao je i da kompanija nije imala gubitke u prethodnom periodu, već samo u vreme pandemije. Mali je govorio i o značaju Er Srbije za zemlju i rekao da i ta kompanija prolazi kroz proces restrukturiranja.

"Svaka zemlja je podržala svoju nacionalnu kompaniju... Da vas podsetim, kada je krenula korona, koliko je nama značilo da imamo svoje avione, ne samo da vratimo državljane Srbije koji su bili locirani po raznim zemljama, nego jednostavno ti avioni su nama doneli medicinsku

Fiskalni savet: Pandemija uzrokovala manji deo problema Er Srbije, sledeće godine kompaniji potebno 200 miliona evra

opermu iz Kine i drugih zemalja. Mi nećemo da dozvolimo da nama propadne naša nacionalna kompanija. Podsetiću i Fiskalni savet i građane Srbije da od trenutka kada smo ušli u partnerstvo sa Etihadom, Er Srbija je pozitivna, nije negativna, nije gubitaš... Pozitivna je do prošle godine", rekao je Mali u izjavi za Tanjug koju prenosi N1.

Pre nekoliko dana Fiskalni savet je u svojoj oceni Predloga zakona u budžetu za narednu godinu ocenio da pandemija jeste posebno pogodila sektor avio saobraćaja, ali nije činilac koji je najzaslužniji za poteškoće u poslovanju Er Srbije.

Savet je procenio da je za saniranje problema u poslovanju Er Srbije u kratkom roku potrebno bar 200 miliona evra (što je više od 60 odsto ukupnih prihoda iz 2019) što je, kako navode, znatno više nego što evropske zemlje pomažu svojim avio kompanijama (u proseku pokrivaju 35 odsto prihoda).

U više navrata nadležni ministri i predsednik Srbije najavljivali su nastavak državne pomoći ovom preduzeću.

"Znam koliko ste gubitaka pretrpeli, nemojte da brinete, vaša budućnost je zagarantovana. Kad vam to kažem onda znajte da je to tako. Plate i posao su vam takođe zagarantovani, budućnost Er Srbije je zagarantovana. Ulagaćemo još više i mnogo više u Er Srbiju, sada više nema tehničkih smetnji jer Evropska unija dozvoljava državnu pomoć i dokapitalizaciju", rekao je u aprilu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U Er Srbiji 51 odsto je vlasnik država, a 49 odsto kompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Poslovanjem Er Srbije Insajder se bavio u serijalu Srpsko-arapska posla. 

Izvor: N1, Insajder