Mali: Ogroman pritisak na ljude koji odlučuju o mom doktoratu, mislim da ne mogu objektivno da odluče

Ministar finansija Siniša Mali izjavio da se nada da će Odbor za profesionalnu etiku imati dovoljno snage da donese objektivnu odluku o njegovom doktoratu, bez pritiska opozicije. On je naveo da bi posle svega šta je prošao najradio pocepao taj doktorat.

Siniša Mali Foto: Srđan Ilić

„Dobio sam nagradu za najbolji diplomski rad, zatim magistrirao, dobio nagradu za najbolji magistarski rad. Onda sam gledao da mi je taj doktor bio logičan sled svega”, rekao je Mali na TV Pink.

Mali je dodao da oni koji ga napadaju kažu da je plagirao doktorat jer nekih šest odsto u radu nije dobro citirano i istakao da je već nekoliko stručnih komisija potvrdilo da je on „dobar”.

„Meni je važan moj rad i šta građani misle. Imate ogroman pritisak na ljude koji odlučuju o doktoratu. Mislim da ne mogu da donesu objektivnu odluku. Meni su važni rezultati i moj rad”, naglasio je ministar Mali i dodao da mu ne bi bio problem da napiše novi doktorat.

Odluka o tome da li je doktorat Siniše Malog plagijat biće doneta do 22. novembra. Iako je rektorka Ivanka Popović obećala studentima koji su duže od 10 dana blokirali Rektorat da će odluka biti doneta do 4. novembra, rok je prolongiran. Ona je u saopštenju navela da je došlo do previda u tumačenju propisa, pa je onemogućeno poštovanje prethodno dogovorenog roka do 4. novembra.

„Izražavajući žaljenje što je došlo do produženja roka, u duhu konstruktivne saradnje koja postoji sa studentima do sada, verujem da ćemo zajedno dočekati novi rok za donošenje odluke o eventualnoj akademskoj nečestitosti u izradi doktorske disertacije Siniše Malog“, saopštila je rektorka.

Ona je dan kasnije izjavila da veruje da će javnost podržati Beogradski univerzitet da obavi svoje propisane dužnosti, poštujući u potpunosti njegovu autonomiju u odlučivanju o doktoratu ministra finansija Malog i apelovala da se omogući okončanje tog postupka „u akademskim okvirima“.

Većina članova Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka (FON) izglasala je 28. oktobra odluku da se ministru finansija Siniši Malom izrekne javna osuda zbog elemenata neakademskog ponašanja u njegovom doktoratu

Prema pravilniku koji je primenjen, javna osuda je najteža mera koju je Nastavno - naučno veće FON-a moglo da izrekne, a podrazumeva da je kandidat narušio čast univerziteta.

Prethodno je Etička komisija FON-a u svom izveštaju predložila blažu meru – javnu opomenu, pošto u njegovoj doktorskoj disertaciji postoje elementi neakademskog ponašanja, pisao je ranije CINS.

Odluka Nastavno-naučnog veća FON-a, različito je tumačena, a tom odlukom novinari Insajdera bavili su se u emisiji Nedelja pod lupom Insajdera.

Izvor: Pink, Insajder