Ministar finansija: U nedelju finalna verzija zakona o “švajcarcima“

Finalna verzija zakona o otplati kredita u švajcarskim francima trebalo bi da u nedelju bude usaglašena, najavio je danas ministar finansija Srbije Siniša Mali. Kako je naveo, predlog tog zakona bi onda početkom sedmice usvajala Vlada, a zatim po hitnom postupku i Skupština Srbije.

Siniša Mali

"Molim za još malo strpljenja, razgovori sa bankama i dužnicima se nastavljaju i biće nastavljeni u subotu sa ciljem da se završe u nedelju", izjavio je Mali, dodajući da razgovori o tom zakonu nisu jednostavni, pošto je u njih uključen veliki broj strana, a još ima “mnogo nepoznanica”.

Siniša Mali se nada da će biti usaglašena verzija svih strana, i udruženja građana i banaka i države, a na pitanje novinara da li država ima novca da preuzme na sebe deo duga, kako je i najavljeno, Mali je odgovorio da će biti novca za tu namenu.

"Imaćemo novac koliko god bude trebalo. To će biti mnogo manje nego što se priča u medijima", rekao je ministar finansija.

Kako tvrdi, novca u budžetu ima jer je u prvom kvartalu ove godine zabeležen rezultat koji je za 35 milijardi dinara bolji od planiranog.

"To nam daje optimizam za celu godinu, ali i mogućnost da pomognemo i u slučaju zaduženih u švajcarskim francima", poručio je Mali.

Podsetimo, pre nedelju dana predsednik Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja CHF najavio leks specijalis kao rešenje za građane zadužene u švajcarskim francima.

„Mi ćemo ići na leks specijalis, ako uspemo sve da dogovorimo. Kad kažem leks specijalis, mislim da sve bude završeno u danima i nedeljama koji su pred nama. Pokušaćemo da najveći teret ide na banke, a nešto će svakako ići, ne veliki deo, i na teret države“, rekao je tada Vučić.

Nakon sastanka, predsednica Udruženja CHF Srbija Jelena Pavlović je izjavila da pregovori idu u dobrom smeru.

„Imamo jako uveravanje da postoji spremnost države da se ovaj problem jednom zauvek reši i da to bude, ako je moguće, tokom aprila, što je jako značajno”, izjavila je je Pavlović u izjavi za RTS.

Građani zaduženi kreditima u švajcarskim francima su pre toga osam dana protestovali ispred Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu, a pojedini su započeli i štajk glađuProtest je okončan nakon što ih je predsednik Vučić posetio i obećao im da će država u dogovoru sa banakama predložiti kako da im se pomogne.

Vučić je tada rekao da, u slučaju da Vrhovni sud donese odluku u korist građana, da će se pregovarati da banke plate 60 ili 70 odsto, a da država pomogne sa 20 do 30 odsto svojih sredstava.

Vrhovni kasacioni sud je zatim doneo stav da su ugovori u švajcarskim francima ništavi ukoliko se banke nisu zaduživale u toj valuti, kao i da je ništav ugovor ukoliko banka nije pismeno obavestila korisnike o rizicima.

Članovi Udruženja građana zaduženih u francima nakon odluke suda rekli su da su zadovoljni odlukom, ali ne u potpunosti i ne sa svim rešenjima, kao i da će se nastaviti pregovori s državom.

Trenutno je oko 16.800 građana zaduženo u francima, a njihov dug prema bankama je značajno uvećan zbog jačanja švajcarske valute. Oni koji su pre nešto više od decenije uzeli kredite u švajcarskoj valuti, najčešće za kupovinu stana, mesečna rata porasla je i troduplo, jer je franak od 2007. godine do danas sa 48 dinara porastao na oko 104 dinara.

Izvor: Beta, Insajder