Ministarstvo privrede o Azotari: Pronalaženje strateškog partnera ili kupca po ubrzanom postupku

Radnici nekadašnje najveće srpske fabrike mineralnog đubriva i azotnih jedinjenja HIP Azotara Pančevo, koja je od septembra u stečaju, okupili su se danas ispred Ministarstva privrede, nakon čega su od nadležnih u ovom ministarstvu zatražili da se postrojenja u fabrici ponovo aktiviraju, a ona nastavi sa radom. Nadležni su, tvrdi Milan Pavlović koji je u ime radnika učestvovao u današnjim pregovorima, obećali da će ubrzati pronalaženje strateškog partnera ili kupca Azotare, što bi pokrenulo i samu proizvodnju.

Radnici Azotare ispred Ministarstva privrede Foto: Insajder

“Dobili smo obećanje da će uraditi sve da tender za Azotaru bude raspisan što pre, jer nije u interesu poljoprivredne zemlje kakva je Srbija da se ova fabrika ugasi. Rečeno nam je i da postoji pritisak MMF-a, ali da se u Ministarstvu nadaju da će budući kupac pokrenuti rad fabrike”, rekao je Milan Pavlović, jedan od radnika koji je učestvovao u današnjim pregovorima.

Kako je naveo, na sastanku kojem je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac, radnicima je predočeno da je Azotara veliki gubitaš.

“Mi smo rekli da je loš menadžment uticao na loše poslovanje u fabrici i da je neko trebalo da vodi računa o tome šta se dešava. Simptomatično je da mi radnici više brinemo o Azotari nego državni službenici”, rekao je Pavlović.

Fabrika mineralnog đubriva i azotnih jedinjenja HIP Azotara je u septembru prošle godine otišla u stečaj, a u decembru je doneto i Rešenje o bankrotu. Postrojenja od tada nisu aktivna, proizvodnja je zaustavljena, a radnici su poslednja tri meseca bez plate, zbog čega su se i obratili Ministarstvu.

Pored toga što ne primaju platu, većini radnika krajem maja ističe ugovor. To praktično znači da će, ukoliko nadležne institucije ne preduzmu ništa povodom slučaja Azotare, ova fabrika ostati prazna. Takvo stanje jedino može značiti potencijalnu ekološku katastrofu, objašnjavaju radnici za Insajder, upozoravajući na to kako materije koje se nalaze unutra zahtevaju svakodnevnu kontrolu i tretman, što za manje od mesec dana neće imati ko da radi.

“Do tada, mi možemo samo da omasovimo sve ovo i nastavimo sa vršenjem pritiska, na šta imamo pravo po ustavu”, zaključio je Pavlović.

EU: Azotara na listi spornih privatizacija

Kao argument za pokretanje stečajnom postupka, predstavnici države su isticali da je Azotara gubitaš za kog nema rešenja. Takođe, navodili su i da pokretanje stečaja predstavlja ispunjavanje obaveza prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Podaci govore da je vrednost imovine fabrike oko 108 miliona evra, dok su dugovanja, od kojih je 90 odsto prema Srbijagasu - koji je do stečaja bio i upravljač Azotare - dostigla iznos od oko 200 miliona evra.

Međutim, radnici i pojedini sindikati su smatrali da razloga za stečaj nije bilo s obzirom na to da fabrika dobro radi, te da nikakvih problema nije bilo u prvih šest meseci poslovanja u ovoj godini. Interesantno je i da je država investirala oko 20 miliona evra u izgradnju novog pogona za proizvodnju đubriva u Azotari neposredno pre predloga o uvođenju stečaja.

Azotara je jedno od 24 preduzeća za koja je Evropska unija tražila preispitivanje privatizacije ili poslovanja. 

Azotara je privatizovana u vreme vlade Vojislava Koštunice, ali je privatizacija raskinuta 2009. godine. Prema istraživanju Insajdera priča o pogrešnim odlukama i zloupotrebama ne završava se na privatizaciji nego se jednako pogrešne odluke na štetu Azotare donose tek posle raskida privatizacije kada je država preuzela Azotaru.

Pljačka u Azotari Pančevo bila je tema Insajderove specijalne emisije Pravila pljačke.

Izvor: Insajder