Ministarstvo za Insajder: Deportovani srpski radnici u Slovačkoj angažovani preko agencije iz Srbije

Srpski radnici koje su slovačke vlasti prošle nedelje proterali zbog kršenja propisa o boravku i rada na crno, bili su angažovani posredstvom agencije iz Srbije, potvrđeno je Insajderu u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije.

Radnici

„Informacija o navedenom dostavljena je Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, radi preduzimanja odgovarajućih mera prema agenciji“, navodi se u odgovoru ministarstva Insajderu.

Ministarstvo naglašava da je srpska ambasada u Bratislavi obaveštena da je 13. februara slovačka policija izvršila raciju u gradu Nitra u saradnji sa predstavnicima Inspektorata rada i Biroa rada Slovačke. Tokom prilikom je utvrđeno da je grupa državljana Republike Srbije radila u kompaniji Jasplastik iz Nitre, bez radnih i boravišnih dozvola. 

„S obzirom na to da nisu ispoštovane odredbe Zakona o uslugama u zapošljavanju Slovačke, nadležni organi Slovačke izrekli su mere administrativnog proterivanja, bez zabrane ponovnog ulaska, budući da su radnici izjavili da su izmanipulisani od strane više agencija za zapošljavanje“, ističu u ministarstvu za Insajder.

U ministarstvu naglašavaju da je svim građanima određen rok od 30 dana za napuštanje Slovačke Republike, kao i da se niko od srpskih državljana nije obraćao za pomoć ni ministarstvu ni ambasadi u Bratislavi.

Podsetimo, slovačka policija za strance otkrila je u utorak u rutinskoj kontroli industrijske zone u gradu Njitra 24 državljana Srbije koji nisu imali legalni boravak i njima je zbog rada na crno naređeno da napuste Slovačku, preneli su mediji.

U kontroli u gradu Senica, gde se takođe nalaze preduzeća koja zapošljavaju strane radnike sa Balkana, provereno je 48 srpskih radnika i 21 državljanin Bosne i Hercegovine, ali je tamo zbog manjih nepravilnosti izrečeno samo 10 prekršajnih kazni.

Novinari Insajdera su poslali pitanja Ministarstvu za rad da li je utvrđeno o kojoj je posredničkoj agenciji iz Srbije reč, kao i kakve će mere biti preduzete protiv nje u ovom slučaju. Odgovore čekamo.

Slovačka "hit" destinacija: Ove godine dvostruko više radnika iz Srbije

Kako je Insajder ranije pisao, Slovačka je već godinama jedna od „hit destinacija“ za sezonski rad gde su srpski državljani ubedljivo najbrojniji strani radnici.

U Slovačkoj je krajem prošle godine radilo 49.478 stranih radnika, najviše Srba, njih 12.259, saopštio je u januaru slovački ministar rada i socijalnih pitanja Jan Rihter.

Slovački parlament usvojio je ovog meseca izmene propisa kojima će se olakšati zapošljavanje srpskih i radnika iz trećih zemalja u četiri regiona Slovačke gde je nezaposlenost ispod pet odsto i gde fabrike na domaćem tržištu ne mogu da nađu dovoljno ljudi.

U fabrici udeo "gastarbajtera" neće smeti da pređe 30 odsto zaposlenih, a fabrike će biti dužne da ih zaposle po istim uslovima i uz istu platu kao i slovačke radnike.

Kako prolaze srpski radnici u Slovačkoj – potpiši ili briši

Podsetimo, sredinom oktobra prošle godine 23 građana Srbije  takođe je deportovano zbog navodnog nelegalnog rada i boravka u toj zemlji.

Sezonski rad u inostranstvu za mnoge je jedino rešenje zbog loše ponuda poslova u Srbiji, ali se često dešava da građani Srbije odlaze na rad u inostranstvo preko agencija koje u Srbiji nisu ni registrovane. U tom slučaju radnici nemaju nikakvu pravnu zaštitu, zbog čega često rade bez adekvatnih dokumenata - i za rad i za boravak u stranoj zemlji.

Iako ovo postaje sve češća pojava, nadležne institucije nemaju adekvatan odgovor.

U novembru prošle godine, mesec dana nakon deportacije 23 srpska građana, ministri za rad Srbije i Slovačke Zoran Đorđević i Jan Rihter potpisali su protokol o saradnji čiji je cilj bolja i efikasnija saradnja u borbi protiv nelegalnog zapošljavanja i zloupotrebe srpskih radnika u slovačkim fabrikama.

Međutim, kako pokazuje i ovaj poslednji slučaj prevarenih srpskih državljana u Nitri, očigledno je da je potpisani protokol dve zemlje manje praktičan, a više – protokolaran.

Podsećamo na intervju koji je Insajder radio sa jednom od srpskih državljanki koje su boravile u Slovačkoj.

Saša Dragojlo