Nema zainteresovanih za kupovinu Jugoremedije, šesti put se niko nije javio

Prodaja zrenjaninske fabrike lekova “Jugoremedija” u stečaju, zakazana za 24. jun, biće proglašena neuspešnom, jer niko nije uplatio depozit u roku koji je predviđen oglasom.

Jugoremedija

Stečajni upravnik Radovan Savić oglasio je šestu prodaju po početnoj ceni od 800 miliona dinara, javno nadmetanje zakazano je za 24. jun ove godine, dok je rok za uplatu depozita u iznosu od 762,7 miliona dinara bio 18. jun.

Ponuđenu imovinu “Jugoremedije” čine industrijski kompleks, upravne zgrade, pomoćni objekti, kao i stan u Zrenjaninu, intelektualna svojina - 24 žiga, 28 motornih vozila, inventar i zalihe.

Prodaja te fabrike je bila zakazana i u februaru ove godine, po početnoj ceni od 1,2 milijarde dinara, ali je i tada proglašena neuspešnom jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Podsetimo, prvi pokušaj prodaje Jugoremedije je propao u oktobru prošle godine zbog toga što je sud u Zrenjaninu pod pritiskom poverilaca Jugoremedije otkazao prodaju jer je fabrika trebalo da se proda bez svoje najvrednije „imovine“ - dozvole za proizvodnju i promet lekova čija je procenjena vrednost 16, 2 miliona evra.

Dozvole je uzurpirao bivši zakupac fabrike firma Union-Medic čiji je vlasnik funkcioner SPS-a Milan Selaković. Kada je proglašen bankrot Jugoremedije 2016. godine, Selaković je bio dužan da fabrici vrati i dozvolu odnosno ono što pripada Jugoremediji, međutim, on je to odbio da uradi.

Nekada značajna socijalistička fabrika lekova u poslednjih 16 godina prošla je trnovit „tranzicioni“ put – od sumnjive privatizacije niškom biznismenu Jovici Stefanoviću Niniju, preko višegodišnjeg otpora radnika i akcionara za opstanak firme, nerazjašnjene „uloge“ države u uništenju firme, do stečaja i, na kraju, bankrota koji je proglašen 2016. godine.

Zbog isprepletanih veza države sa privatnim vlasnicima, Jugoremedija je „zaslužila“ i značajno mesto na spisku 24 sumnjive privatizacije čije hitno rešavanje je zatražila Evropska Unija.

Izvor: Insajder