Nova optužnica SAD-a protiv Asanža, optužen za špijunažu

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž danas je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen po 17 novih tačaka optužnice za kršenje Zakona o špijunaži zbog učešća u objavljivanju poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata 2010. godine, saopšteno je iz američkog Ministarstva pravde.

Džulijan Asanž

Nove optužbe deo su optužnice administracije predsednika SAD-a Donalda Trampa, koja je značajno proširila pravni spor sa Asanžom. On se u Londonu već suočava sa postupcima izručenja.

Tajni dokumenti koje je osnivač Vikiliksa objavio obezbedila je tadašnja analitičarka američke vojne obaveštajne službe Čelzi Mening, koja je koristila kompjutere Ministarstva odbrane kako bi preuzela poverljive podatke.

 “Osnivač Vikiliksa Asanž i Mening koristili su uobičajeni prigovor kako bi osporili pravne posledice za objavljivanje poverljivih informacija”, navodi se u optužnici.

Kako Njujork tajms ističe, odluka Minstarstva pravde da pravno goni Asanža zbog kršenja Zakona o špijunaži pokazuje kako vlast aktulenog predsednika Trampa drastično zaustavlja curenje podataka, direktno se sukobljavajući sa zaštitom novinara obezbeđenu Prvim amanmanom (američkog ustava).

Ovaj medij dodaje i da je administracija prethodnog predsednika SAD-a Baraka Obame takođe planirala da goni Asanža zbog kršenja Zakona o špijunaži, ali to ipak nije uradila zbog rizika od ugrožavanja profesije novinarstva.

Podsetimo, pre tri dana i švedske vlasti zatražile izdavanje naloga za hapšenje Džulijana Asanža. Kako je tada najavila švedska tužiteljka Eva-Mari Person, sud je odlučio da će izdati evropski zahtev za hapšenje. Istovremeno, kako su objavili svetski mediji, na zahtev SAD-a zaplenjeni su dokumenti, telefoni i kompjuteri osnivača Vikiliksa iz ambasade Ekvadora u Londonu, kako bi bili predati SAD-u.

Osnivača Vikiliksa je britanska policija uhapsila 11. aprila, nakon što mu je posle sedam godina provedenih u ambasadi Ekvadora ukinut azil. On je istog dana osuđen pred Vestminsterskim sudom, a pre manje od dve nedelje određena mu je kazna od 50 nedelja zatvora zbog zbog kršenja uslova kaucije i izbegavanja da se preda sudu.

U posebnom postupku britanski sud bi trebalo da odluči da li će Asanž biti izručen SAD-u, gde ga terete za odavanje državne tajne.

Protiv Džulijana Asanža Sjedinjene Američke Države podigle su optužnicu 6. marta 2018. godine za zaveru sa Čelsi Mening za upad u kompjutere i krađu poverljivih dokumenata.

Asanž se tereti da je svesno pristupio kompjuterima za koje nije imao autorizaciju kako bi došao do informacija koje su zaštićene radi nacionalne bezbednosti i međunarodnih odnosa, klasifikovane kao tajna, kako bi naudio SAD-u i dao prednost strancima.

Izvor: Njujork tajms, Insajder