Novo obećanje iz Vlade: U narednih mesec dana objavićemo Ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma

Predstavnici vlasti ponovo su pomerili rok koji su dali za objavljivanje ugovora o koncesiji aerodroma Nikola Tesla koji je država potpisala sa francuskom kompanijom Vansi pre deset meseci. Prvi rok je bio septembar 2018, zatim kraj godine, a sada je poručeno da će ugovor biti objavljen „u narednih mesec dana“. Novi datum posle premijerke Ane Brnabić, a zatim i ministra finansija Siniše Malog sada je dao pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić.

Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd. Foto Srđan Ilić

Kako mediji prenose, pomoćnik ministra Zoran Ilić je na konferenciji za novinare rekao da su u toku završna "podešavanja master plana i usaglašavanja sa partnerom" po tom pitanju.

Ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma predstavnici Vlade Srbije i francuska korporacija "Vansi erports" potpisali su 22. marta. Odmah nakon potpisivanja, tvrdeći da je ovaj posao apsolutno transparentan, najavljeno je i objavljivanja detalja ugovora.

Kako je predsednica Vlade Ana Brnabić tada izjavila ceo ugovor će biti objavljen kada bude zatvorena finansijska konstrukcija, a to je kraj septembra.

O septembru, kao mesecu kada se očekuje objavljivanje detalja ugovora govorila je krajem juna i ministarka Zorana Mihajlović. Ona je rekla da očekuje da Ugovor o koncesiji za beogradski aerodrom bude završen krajem avgusta i da u septembru koncesionar preuzme upravljanje Aerodromom „Nikola Tesla“.

U septembru, međutim, u javnost nije izašao Ugovor već ministar finansija Siniša Mali, koji je najavio da će Ugovor biti objavljen do kraja godine kada će biti uplaćena i naknada za koncesiju francuske kompanije.

Na samom kraju godine stigla je vest da je Kompanija Vansi erports uplatila je danas jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 501 milion evra.

Ipak, uprkos uplati koncesionara ali i tvrdnji ministra finansija da će ugovor biti objavljen do kraja godine, Ugovor do danas nije objavljen.

Potraga za koncesionarom trajala više od devet meseci

Na sajtu Aerodroma Nikola Tesla 10. februara 2017. objavljen je javni poziv za koncesiju ovog inače monopolskog preduzeća koje je, imajući u vidu da zarađuje od svih avio-kompanija koje ga koriste za saobraćaj, po pravilu poslovalo profitabilno. Upravo ova činjenica bila je i argument pojedinim stručnjacima u kritikama da je koncesija bespotrebna i neosnovana, dok su sa druge strane predstavnici vlasti na ove kritike odgovarali da je koncesija dobar model da se dodatno unapredi i modernizuje sam aerodrom.

Više od deset meseci kasnije doneta je odluka ko će upravljati Aerodromom narednih 25 godina. Vest je građanima premijerka Ana Brnabić saopštila 6. januara. Ona je tada rekla da je najbolju ponudu za koncesiju dala francuska korporacija "Vansi erports“ i to po sva tri kriterijuma - finansijskom, tehničkom i pravnom.

S detaljima koncesije bio je upoznat i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je tom prilikom rekao da je cena od 501 milion evra viša od prvobitnih očekivanja.

Ugovor o koncesiji potpisan je 22. marta ali svi detalji ovog ugovora, u šta svakako spadaju i obaveze države, do danas nisu poznati.

Ono što jeste poznato je da Ugovor o koncesiji na 25 godina obuhvata finansiranje, upravljanje infrastrukturom Aerodroma, održavanje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju i dalju modernizaciju Aerodroma.

Kada se saberu svi elementi iz izjava predstavnika vlasti, očekuje se da Srbija u narednih 25 godina dobije oko 1.5 milijardi evra, pri čemu će prvih 501 milion evra biti uplaćeno odmah kao jednokratna koncesiona naknada.

Tokom perioda trajanja koncesije predviđeno je plaćanje godišnje koncesione naknade, a najavljuje se ukupno 220 miliona evra tokom 25 godina. Koncesionari su se obavezali i da će tokom istog perioda investirati 732 miliona evra u sam aerodrom.

Uveravanja da je koncesija sjajan posao, Ugovor - tajna

Predstavnici vlasti, međutim, nisu tako transparentni kada se govori o tome čega se koncesijom država odriče. Kako je otkrio Insajder, Grad Beograd se zbog koncesije bez ikakve naknade odrekao parkinga i garaže na Aerodromu Nikola Tesla.

Među pitanjima koja su postavljana mesecima unazad je i ono da li je i koliko uvećavana imovina Aerodroma neposredno pre davanja pod koncesiju.

Jedno od pitanja koje je takođe ostalo bez odgovora je i da li je koncesija zaista najbolji način da se dalje razvija beogradski aerodrom, a odgovor na ovo pitanje mogla bi da da studija koja bi pokazala da li je upravo koncesija najbolji način za postizanje željenog cilja. Studiju, zajedno sa ostalom dokumentacijom, od nadležnih je tražila Transparentnost Srbija ali im podaci nikada nisu dostavljeni, zbog čega je Vladu Srbije Upravnom sudu tužila ova organizacija.

Izvor: Insajder