Otvoreno novo poglavlje u pregovorima Srbije i EU

Na Međuvladinoj konferenciji u Briselu Srbija je otvorila poglavlje 4 o slobodi kretanja kapitala, javlja RTS.

Zastava Evropske unije

To je drugo poglavlje u pregovorima o članstvu u EU koje se otvara ove godine, nakon što je u junu otvoreno poglavlje 9 o finansijskim uslugama.

U tehničkom smislu za otvaranje su u ovom trenutku bila spremna još tri poglavlja – poglavlje 2 o slobodnom kretanju radnika, poglavlje 21 o trans-evropskim mrežama i 14 o politici saobraćaja, ali politička saglasnost između zemalja članica postignuta je samo za poglavlje 4.

Delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji u Briselu predstavlja ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović koja je na konferenciji nakon otvaranja poglavlja rekla da je danas važan dan za evropski put Srbije, navodi RTS.

“Otvaranje poglavlja 4 o slobodnom kretanju kapitala nije samo signal regionu ili način kako bi se pokazalo da je politika proširenja živa, otvaranje ovog poglavlja znači da Srbija sprovodi reforme. Da li mogu da budu brže? Mogu. Posebno u nekim oblastima i trudićemo se u budućem periodu da ubrzamo taj proces, jer je u našem intresu pre svega. Otvorili smo 18. poglavlje u našim pristupnim pregovorima, 18 od 35 – znači da smo više od pola otvorili ", rekla je ministarka.

“Cilj zatvaranje poglavlja i postizanje standarda koji su obećani građanima”

Kako je navela, to nije cilj po sebi, već zatvaranje poglavlja i postizanje onih standarda koji su obećani građanima i koji su zadati kao cilj.

“Lično mislim da je na osnovu onoga što smo uradili u oblasti vladavine prava moglo da bude i više poglavlja otvoreno, ali mi smo poznati kao pristupajuća zemlja koja se ne žali, koja ne traži nikakve ustupke, već samo fer i pošten pristup i tako će biti i ubuduće”, poručila je Joksimović.

Evropski komesar za proširivanje Oliver Varheji je u Briselu ocenio da je “veoma dobra vest da Srbija večeras otvara novo poglavlje u pregovorima o članstvu” i rekao da je “uveren da proces proširivanja napreduje i da je to znak da zemlje članice EU žele da nastave da delaju u prilog proširivanju”.

Varheji je time odgovorio na pitanje novinara kako on gleda na to da Srbija otvara samo jedno novo poglavlje, budući da je rekao da su “očekivanja zemalja koje pregovaraju o članstvu bila veća”.

Inače, Srbija je u prethodnoj godini otvorila četiri pregovaračka poglavlja a u 2017. čak šest.

Zvaničnici Vlade Srbije su ranije izrazili nezadovoljstvo time što se otvara samo jedno poglavlje jer smatraju da je Srbija spremna i za otvaranje još tri poglavlja: o slobodnom kretanju radne snage, o transevropskim mrežama, o politici saobraćaja.

Izvori u Briselu su mišljenja da u ovom trenutku verovatno saglasnost o otvaranju više poglavlja teško da je mogla da se usaglasi imajući u vidu da u telima EU predstoji temeljita rasprava o predlozima za promenu “metodologije” procesa proširivanja EU, na zahtev Francuske i nekoliko drugih članica Unije, sa ciljem da proces proširivanja EU postane delotvorniji i “opipljiviji” za građane zemalja-kandidata.

Podsećamo, Francuska je predložila novu metodologiju za proširivanje EU.  Državna sekretarka u francuskom Ministarstvu za Evropu Ameli d Monšalen je rekla da Francuska predlaže da zemlje koje pregovaraju o članstvu u meri i brzini kojom napreduju dobijaju i pristup Savetu ministara EU. Ona je izjavila da po tom predlogu mogu politički učestvovati u njegovom radu i dobijati ekonomsku podršku Evropske unije.

Prema izvorima Saveta ministara EU, Komisija bi trebalo da 20. januara obelodani svoje predloge o promeni “metodologije” proširivanja, da bi potom o tome raspravljali šefovi diplomatija EU.

Izvor: RTS, Insajder