Posrednici u dijalogu vlasti i dela opozicije: Napredak ograničen, sat otkucava

Od prve runde međustranačkog dijaloga ostvaren je ograničen napredak, a vladajuća većina i opozicija moraju da preduzmu korak napred - da se pomere od svojih početnih stavova – ocenio je Vladimir Bličik, stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju nakon završetka drugog međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta, a prenosi skupštinska služba za informisanje.

Evropski parlamentarci dolaze u Skupštinu Srbije na drugu runda razgovora između vlasti i dela opozicije Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Sastanku vlasti i dela opozicije posredovali su predstavnici Evropskog parlamenta Tanja Fajon, Eduard Kukan, Knut Flekenštajn i Vladimir Bilčik, a nisu mu prisustvovali predstavnici Saveza za Srbiju, Demokratske stranke Srbije, Pokreta Dosta je bilo i Srpske radikalne stranke.

Bličik je nakon debate izdvojio „produktivan sastanak s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“  na kome je, kako se navodi, dogovoreno je da se izaberu „3+1“ nova člana REM, da se usvoji novi propis zasnovan na najboljoj evropskoj praksi za javne emitere kako bi se obezbedio fer pristup i izveštavanje tokom izborne kampanje i da se uspostavi Nadzorni odbor u Narodnoj skupštini koji bi pratio  sprovođenje svih obaveza koje se odnose na izbore. Sve ovo bi trebalo da bude ostvareno pre naredne runde dijaloga zakazane za 12 i 13. decembar.

Nastavak dijaloga i nakon izbora

U saopštenju sa današnjeg sastanka je navedeno i da je predviđena druga faza dijaloga nakon parlamentarnih izbora 2020. godine i usredsrediće se na dugoročni cilj unapređenja međustranačkog dijaloga u Narodnoj skupštini, razmatranjem pitanja kao što su reforma Poslovnika o radu i dalja revizija celokupnog izbornog okvira.

Tanja Fajon, šefica delegacije u Parlamentarnom Odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija je konstatovala da su svi akteri izneli nove predloge, ali da „sat otkucava“.

„Pozivamo vladajuću koaliciju da više ne gubi vreme na diskusiju i da počne sa sprovođenjem. Da bi ovo bilo uspešno, pozivamo opoziciju da se vrati u parlament i uključi u dijalog kako bi im vladajuća koalicija odgovarala za ispunjavanje svojih obaveza“, navela je Fajon.

Većina obaveza nije ili je delimično ispunjena

Kako se navodi u zaključcima, tokom dijaloga je razmatran i napredak u vezi s ispunjavanjem obaveza preuzetih tokom prvog kruga dijaloga.

„Iako su pozdravljena postignuća i napredak u toku, tokom međustranačkog dijaloga je naglašeno da većina obaveza i dalje nije ispunjena ili je delimično ispunjena. „Tabela ispunjavanja obaveza“ (koju možete videti na sledećem LINKU), izrađena kao rezultat prethodnog međustranačkog dijaloga je ažurirana i priložena ovim zaključcima. Sve uključene državne institucije trebalo bi ubrzano da sprovedu sve obaveze, istovremeno obezbeđujući standarde i preporuke kako je navedeno u izveštajima Evropske komisije i ODHIR-a. Pored toga, na dijalogu su pozvane sve parlamentarne grupe da budu konstruktivne u pružanju podrške usvajanju izmena i dopuna izbornog zakonodavstva i u duhu najboljih međunarodnih praksi (odnosno  izbegavanja velikih promena uoči dana održavanja izbora), piše u zaključcima.

Članovi delegacije Saveza za Srbiju koji nisu prisustvovali ovom dijalogu su prethodno juče i danas u dva navrata razgovarali s predstavnicima Evropskog parlamenta o izbornim uslovima, na odvojenim sastancima bez predstavnika vladajuće koalicije, saopšteno je iz SzS. Parlamentarci su, kako je navedeno, pristali da se postojeći format dijaloga promeni. Na pitanje Insajdera o kakvoj promeni je reč, Nebojša Zelenović, jedan od lidera SzS, kaže da se taj novi format već primenjuje i da je reč o odvojenim razgovorima koje predstavnici EP vode sa liderima Saveza. On navodi da je za nastavak tog dijaloga neophodno da se odmah, odnosno tokom sledeće nedelje, smene svi članovi Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Dijalog vlasti i opozicije iz čijih su redova mnoge stranke najavile bojkot izbora koji bi trebalo da budu održani na proleće 2020. počeo je na Fakultetu političkih nauka uz posredovanje Fondacija za otvoreno društvo. Već u ovoj fazi, deo partija koje su najavile bojkot izbora napustio je pregovore.

Usledio je dijalog vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta, a prvi krug  održan je 9. i 10. oktobra, nakon razmene pisama predsedavajućeg Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera i predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković.

U dijalogu su odbili da učestvuju predstavnici Saveza za Srbiju, koji su ušli u kampanju za bojkot parlamentarnih izbora sledeće godine. Nakon dva sastanka vlasti i dela opozicije u Skupštini Srbije uz posrednike iz Evropskog parlamenta Кnuta Flekenštajna i Eduarda Kukana izneti su novi predlozi za unapređenje izbornog procesa.

Planom predsednika Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera predviđeno je da se do kraja godine održe ukupno tri međupartijska dijaloga koja će se isključivo baviti izbornim uslovima za parlamentarne izbore 2020. godine.

 Izvor: Insajder