Premijerka: Rezolucija Evropskog parlamenta van svake istine

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je rezolucija Evropskog parlamenta (EP) o Srbiji, usvojena prošle sedmice, „van svake istine“ i da govori o poslanicima koji su je pisali i za nju glasali.

Ana Brnabić Foto: Srđan Ilić

„Naše je da je pročitamo, da budemo koliko god je moguće samokritični i izmenimo neke stvari ako postoji za to osnova da bi Srbija bila jača i građani imali bolji kvalitet života. Ali opet kažem, ako za to postoji osnova“, istakla je Brnabić za TV Hepi.

Ona je poručila da bi volela da zna na osnovu čega su pisani delovi te rezolucije i usvajani amandmani.

Neka oni rade svoj posao, mi ćemo svoj. Sistem vrednosti Vlade Srbije mnogo više pripada evropskim vrednostima nego što evropske vrednosti dele poslanici EP koji su glasali za ovu rezoluciju, ocenila je Brnabić.

Kako je istakla, to najbolje ilustruje tačka rezolucije u kojoj se govori da Srbija nema medicinsku opremu i kadar za borbu protiv kovid virusa, jer ona „najbolje govori o tom izveštaju“ i o poslanicama EP koji su to predložili, pošto Srbija ne da ni u jednom trenutku nije imala problem sa tim, nego je pomagala i susedne države, uključujući i Italiju, članicu Evropske unije.

Komentarišući poziv EP da Srbija prizna Kosovo, Brnabić je naglasila da se to neće desiti.

Ona je dodala da je dobro što Evropska komisija ne stoji iza te rezolucije, i da joj je to „nekako uteha i dalja nada“.

Brnabić je ukazala da Evropska komisija mora da bude neutralna, pošto pet država članica EU nije priznalo nezavisnost Kosova.

Evropski parlament je prošle nedelje usvojio Izveštaj poslanika Vladimira Bilčika o napretku Srbije na evropskom putu sa 538 glasova „za“, protiv je bilo 69, a uzdržanih 79.

Izveštaju, koji je uz Predlog rezolucije sačinio izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik, od Srbije se traže "ubedljivi rezultati" u važnim oblastima poput pravosuđa, slobode izražavanja i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, a Evropska komisija poziva se da izmeni način izveštavanja kako bi se uzelo u obzir nazadovanje i poslala jasna poruka zemljama u procesu pristupanja, uključujući Srbiju.

Vlasti u Srbiji se pozivaju da pokažu i rezultate u istragama slučajeva Krušik, Jovanjica, Telekom Srbija i rušenje Savamale.

Zvaničnici u Srbiji odbacili su izveštaj EP kao neizbalansiran, ističući da nije realno sagledano stanje u zemlji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da su u usvojenom izveštaju Evropskog parlamenta „ogoljene laži“.

On je citirajući delove izveštaja rekao da su se poslanici EP „izgubili u vremenu i prostoru“.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da u izveštaju Evropskog parlamenta nije realno sagledano stanje u Srbiji. On je istakao da izveštaj nije obavezujući, ali da će da skupštinski Odbor za evropske integracije razmotriti i analizirati šta je sve sadržano u tom dokumentu.

Da je rezolucija Evropskog parlamenta neusaglašena sa činjenicama u Srbiji ocena je i potpredsednice Vlade i ministarke kulture i informisanja Maje Gojković.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, povodom izveštaja je rekla da ima pozitivnih i snažno kritičkih ocena.

„Jasno je koje političke grupacije imaju taj posebno i prenaglašeno kritički ton o Srbiji. Godinama od istih poslanika možemo da čujemo gotovo iste formulacije zamerki i kritika, nezavisno od realnih promena i koraka koje Srbija objektivno preduzima u određenim oblastima“, navela je Joksimović.

Izvor: Beta, Insajder