Prihvaćena ponuda kompanije iz Dubaija od 7,99 miliona evra za Luku Novi Sad

Tenderska komisija prihvatila je ponudu firme P&O Ports iz Dubaija za kupovinu Luke Novi Sad po ceni od 7,99 miliona evra, saopšteno je danas iz Ministarstva privrede nakon otvaranja finansijske ponude. Kompanija iz UAE jedina je dala ponudu na poslednjem tenderu za kupovinu novosadske luke, inače poslednje luke u državnom vlasništvu. Ukoliko ponuda bude prihvaćena, P&O Ports postaće vlasnik paketa akcija, ali ne i zemljišta i infrastrukture koji ostaju u vlasništvu Srbije.

Luka Novi Sad

„Ponuđena je početna cena od 7,99 miliona evra i svi detalji ponude su ispravni i u skladu sa pozivom", rekao je državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović  posle otvaranja ponude u Ministarstvu privrede.

On je naveo da će investicija u Luku Novi Sad u naredne tri godine biti verovatno veća od 15 miliona evra, što je, kako kaže, u skladu sa ugovorom u kome piše da investicija treba da bude najmanje 14,9 miliona evra.

„Od te investicije nešto manje od pet miliona evra biće uloženo u lučku infrastrukturu, a oko 10 u sporedne delatnosti", rekao je Stevanović.

Dodao je da će ugovor biti potpisan u narednih nekoliko dana, nakon što svoje mišljenje bude dala Komisija za zaštitu konkurecije.

Ministarstvo privrede je nekoliko puta pokušavalo da proda Luku Novi Sad, a poslednji put tender je raspisan 12. decembra 2018. godine, sa cenom od 7,99 miliona evra - upola manjom nego na prethodnom tenderu. Javni poziv je zatim tri puta produžavan, da bi u poslednjem roku ponudu podnela jedino firma P&O Ports iz Dubaija.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, uvidom u podnetu dokumentaciju utvrđeno je da ona nije potpuna, pa je poslata na dopunu, što je zatim i urađeno. Na današnjem otvranju, utvrđeno je da je firma iz Emirata poslala ponudu u iznosu koji je i zatražen, odnosno 7,99 miliona evra.

Kako piše na sajtu kompanije, P&O Ports je u potpunom vlasništvu vlade Dubaija. Firma je specijalizovana za upravljanje višenamenskim lukama, uključujući kontejnere, terminale za rasute terete i generalni teret. U Ministarstvu privrede navode da je budući vlasnik novosadske luke u sastavu grupacije DP World, trećeg najvećeg lučkog operatera u svetu, i da će mu to biti prvi izlazak na Dunav što je, kako se navodi, za Srbiju od velikog značaja.

Foto: lukanovisad.rs / Luka Novi Sad

Podsetimo, na tenderu koji je raspisan 7. septembra 2018. početna cena za kupovinu novosadske luke bila je 16 miliona evra.

Pravo učešća na tenderu imale su firme koje se bave lučkom delatnošću u poslednjih deset godina u kontinuitetu, koje su u 2017. imale prihod od najmanje 30 miliona evra, kao i one koje su u svakoj od poslednje tri godine imale pretovar od po 1,4 miliona tona.

Na ovaj javni poziv se niko nije javio, a Ministarstvo privrede je postupak prodaje proglasio neuspešnim. Četiri meseca kasnije raspisan je novi javni poziv.

Privatizacije nekoliko puta sprečene, a zatim je Vlada promenila mišljenje

Privatizacija Luke Novi Sad prvi put je pokušana 2004. a zatim i 2008. Prema pisanju novosadskog Dnevnika poslednji pokušaj prodaje bio je 2014. godine, ali je tada na zahtev Grada Novog Sada i vojvođanskog parlamenta Agencija za privatizaciju donela odluku da se Luka Novi Sad izuzima iz privatizacije.

Za kupovinu Luke Novi Sad 2016. bilo zainteresovano 12 firmi

Ministarstvo privrede je početkom 2016. godine objavilo poziv za slanje pisama zainteresovanosti za kupovinu luke, na koji se odazvalo 12 firmi. Prema podacima koje je Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) dobio po osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, sedam firmi kao model privatizacije ponudilo je kupovinu kapitala, pet strateško partnerstvo putem dokapitalizacije, dve otkup imovine, a jedna strateško partnerstvo putem osnivanja novog privrednog subjekta.

Za preuzimanje Luke pisma o zainteresovanosti poslale su firme iz Nemačke, Slovačke, SAD i UAE, kao i nekoliko domaćih firmi, između ostalog „MK komerc” , „Novi Trading NS”, kao i „Vimeksim SRB” iz Novog Sada.

Međutim, samo dve godine kasnije 2016, Ministarstvo privrede objavljuje javni poziv za slanje pisma zainteresovanosti.Prema pisanju medija struka je bila protiv ovakve odluke, a kao argument su navodili činjenicu da Luka Novi Sad godinama unazad posluje uspešno. Samo u tom periodu na ime dividendi Luka Novi Sad je u budžet uplatila oko 6 miliona dinara.

Predstavnici Ministarstva privrede su kao razlog za prodaju novosadske luke naveli dalji razvoj  i dodatna ulaganja. Prodaja je međutim i tada bila neuspešna.

Nije prodato zemljište, već biznis

Luka Beograd prodata je 2005. godine firmi Vorldfin iz Luksemburga čiji je vlasnik Milan Beko. Nakon više od deceniju od privatizacije i dalje se vode sudski postupci kako bi se utvrdilo da li ekskluzivno zemljište u Beogradu pripada kupcima Luke ili gradu. Slučajem Luke Beograd Insajder se bavio u serijalu Službena (zlo)upotreba 2009 godine.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je 2016. godine, prilikom Izmena zakona o  plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama izjavila da je neophodno da luke uživaju status opšteg dobra čime bi bile sprečene „razne privatizacije“.

Naime, izmenama zakona dodat je član 51. kojim je privrednim društvima koja obavljaju lučku delatnost i posluju sa većinskim državnim kapitalom prestalo pravo korišćenja zemljišta. Prava korišćenja preneta su na Agenciju za upravljanje lukama, koja nastavlja da vrši upravljanje lukama i pristaništima bez obzira na svojinski status luke i pristaništa. Imovina i infrastruktura su u vlasništvu države.  

Izvor: VOICE, Dnevnik, Beta, Insajder