Prodata Goša, radnici čekaju da se novi vlasnik pojavi

Prema podacima iz APR-a slovačka Žos Trnava više nije vlasnik Fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke. Kao stopostotni vlasnik 3. aprila u registar privrednih društava upisana je kompanija Lisnart Holdings Limited sa Kipra. Radnici fabrike Goša su prošle nedelje stupili u generalni štrajk.

Fabrika šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke

Direktor Goše Ivan Heimschild napustio je zemlju. U registru privrednih subjekata on se, međutim, i dalje navodi kao direktor fabrike, dok je izmenjena vlasnička struktura, pa je kao novi vlasnik upisana firma Lisnart Holdings Limited sa Kipra. U Kiparskom registru se navodi da je u pitanju privatna kompanija osnovana 2008.

Saša Lazić, finansijski direktor Goše, kaže za Insajder.net da su jutros saznali za promenu vlasništva, ali da ne znaju nikakve detalje kupoprodajnog ugovora.

„Kontaktirali smo i s generalnim direktorom iz Slovačke Ivanom Heimschildom, ali smo odbili njegov predlog da se sastanemo. Mislimo da je bio red da mi saznamo prvi, a ne ovako. Sve što znamo je da je firma s Kipra. Sad čekamo da se novi vlasnik pojavi“, kaže Lazić za Insajder.net.

On dodaje da je postignut dogovor sa štrajkačkim odborom da se za sada „smire strasti“ u cilju nalaženja najboljeg rešenja u novim okolnostima.

S druge strane predsednik sindikata Nezavisnost u Goši Ljubomir Savić,navodi za  Insajder.net da su novi vlasnici fabrike takođe iz Slovačke.

„To je slovačka firma na Kipru. Generalni direktor je ostao isti kao i ranije. Moguće je da je ovo neki manevar da bi se preusmerio pritisak sa starih vlasnika,“ rekao je Savić i dodao da bi situacija  trebalo da bude jasnija u narednim danima kada se očekuje dolazak generalnog direktora Ivana Heimschilda.

Podsetimo, fabriku Goša je 2007. kupila slovačka firma ŽOS Trnava. Prema istraživanju Insajdera, Goša je godinama je bila korisnik sredstava Vlade Srbije za podsticanje proizvodnje.

I pored toga, u Goši je 2007. radilo više od 900 radnika, dok je trenutno zaposleno 360 radnika, koji već tri godine ne primaju plate, ne uplaćuju im se doprinosi, niti overavaju zdravstvene knjižice.

Račun firme je u blokadi više od 1.000 dana zbog duga od oko pet miliona evra.

Fabrika je dospela u žižu javnosti pošto je radnik te fabrike izvršio samoubistvo zbog teškog materijalnog stanja.