Profesori odgovorili studentima: Odlaganje odluke o doktoratu Malog zakonska obaveza

Prolongiranje odluke Beogradskog univerziteta o doktoratu Siniše Malog je zakonska obaveza, koju je neophodno ispoštovati da bi se očuvala regularnost procedure, odgovor je profesora potpisnika Inicijative „105 od 5 miliona“ na zahtev studenata koji su im dali rok od 24 sata da se izjasne. Profesori su studente pozvali na saradnju i zajedništvo, umesto postavljanja zahteva i ultimatuma.

Blokada Rektorata Foto: Srđan Ilić

„Važno je naglasiti da prolongiranje ovog roka nije odluka Univerziteta ili rektorke već zakonska obaveza“, napominje se u odgovoru studentima, a prenosi N1.

Profesori objašnjavaju da je odlukom Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da se proces vrati Fakultetu organizacionih nauka na ponovno odlučivanje, aktivirana primena Zakona o opštem upravnom postupku, zbog čega se mora sačekati da istekne petnaestodnevni žalbeni rok.

„Do previda je došlo, sigurni smo, ne rektorkinom krivicom. Razloge previda je u ovom trenutku teško identifikovati, ali koji god da su, zabrinjavajući su”, navodi se u saopštenju Inicijative „105 od 5 miliona".

Profesori dodaju da je rektorkino izvinjenje zbog neplaniranog odlaganja roka „pravo osveženje za društvo ogrezlo u diskursu mržnje, netolerancije i netrpeljivosti”.

„Umesto postavljanja zahteva i ultimatuma profesorima, pozivamo studente i akademsku javnost na saradnju i zajedništvo, pošto samo na taj način možemo da sačuvamo dostojanstvo i ugled Univerziteta”, piše u saopštenju profesora.

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović izvinila se juče studentima i javnosti, jer mora produžiti rok za odlučivanje o doktoratu Siniše Malog do 22. novembra. Ona je u saopštenju navela da je došlo do previda u tumačenju propisa, pa je onemogućeno poštovanje roka do 4. novembra, kako je prethodno dogovorila sa studentima koji su danima blokirali zgradu Rektorata.

Predstavnica udruženja Jedan od pet miliona Mila Jovanović potom je u ime studenata pozvala profesore koji su podržali blokadu Rektorata da se izjasne da li je odlaganje donošenja odluke o doktoratu ministra finansija Siniše Malog za 15 dana zaista neophodno ili je namerno odugovlačenje.

„Pozivamo onih 800 profesora koji tvrde da je doktorat Siniše Malog plagijat da se izjasne o ovom prolongiranju. Uzećemo u obzir šta profesori kažu i donećemo odluku u naredna 24 sata. Profesori, ovo je vaša odgovornost, ono što je trebalo da uradite pre šest godina. Ako se ne izjasnite znaćemo da smo mi jedini stub koji čuva čast ovog univerziteta“, poručila  je Jovanović

Većina članova Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka (FON) izglasala je 28. oktobra odluku da se ministru finansija Siniši Malom izrekne javna osuda zbog elemenata neakademskog ponašanja u njegovom doktoratu

Prema pravilniku koji je primenjen, javna osuda je najteža mera koju je Nastavno - naučno veće FON-a moglo da izrekne, a podrazumeva da je kandidat narušio čast univerziteta.

Prethodno je Etička komisija FON-a u svom izveštaju predložila blažu meru – javnu opomenu, pošto u njegovoj doktorskoj disertaciji postoje elementi neakademskog ponašanja, pisao je ranije CINS.

Izvor: N1, Insajder