Riker: SAD spremne da se uključe u dijalog Beograda i Prištine

SAD su spremne da se uključe u proces dijaloga Srbije i Kosova, ali to ne mogu da urade dok obe strane same ne odluče da se vrate dijalogu, rekao je vršilac dužnosti zamenika državnog sekretara SAD zaduženog za Evropu i Evroaziju Filip Riker.

Filip Riker Foto: wikimedia.org

Kako prenosi RTK2, Riker je za Glas Amerike rekao da je o potencijalno snažnijoj ulozi SAD u procesu dijaloga nedavno razgovarao sa prvim čovekom Stejt departmenta Majkom Pompeom.

“Mi blisko sarađujemo sa partnerima EU. Ja sam bio uključen u ranu fazu dijaloga koja je vodila Briselskom sporazumu, za koji mislim da je napravio veliku razliku u funkcionisanju života, uspostavljanju tempa i smanjenju tenzija u regionu u proteklih pet godina”, naveo je Riker.

Trenutno najviši zvaničnik u Stejt departmentu koji se bavi Balkanom je rekao da veruje da na obe strane postoji volja da se pronađe rešenje i time doprinese stabilnosti i prosperitetu zapadnog Balkana.

Američki diplomata je kao model za rešavanje pitanja u regionu “koja vekovima nisu mogla da budu rešena” naveo lidere Grčke i Severne Makedonije.

Dijalog Beograda i Prištine je prekinut je nakon što je Vlada Kosova uvela takse na robu iz Srbije i BiH 6. novembra, da bi ih 21. novembra povećala na 100 odsto. Takva odluka je doneta nakon odluke Interpola da odbije zahtev Kosova za prijem u tu organizaciju.

Zbog uvođenja taksi suspendovan je dijalog Beograda i Prištine u Briselu, a srpski zvaničnici poručili su da on neće biti nastavljen dok carine na robu iz Srbije ne budu ukinute.

Umesto ukidanja, međutim, takse od 100 odsto uvedene su i na proizvode stranih kompanije koji se proizvode i uvoze iz Srbije.

Promeni stavova Prištine nisu doprineli ni pritisci Brisela i Vašingtona.

Za 1. jul bio je zakazan sastanak predsednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Parizu, i to u organizaciji predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel, ali je on ipak odložen.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dan pre nego što je saopšteno da će sastanak biti odložen rekao da se Srbija ponašala konstruktivno i ozbiljno, da želi dijalog i rešenje, ali ne može da se uđe u razgovore u kojima mora reći unapred da će potpisati nezavisnost, a da se o taksama ne priča.

Tokom posete Beogradu Emanuel Makron je izjavio da će održati specijalni sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i kancelarkom Angelom Merkel, sa ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

Nakon toga je Vučić naveo da će sledeći sastanak Beograda i Prištine u organizaciji francuskog predsednika biti održan najverovatnije u septembru.

Izvor: RTK2, Insajder