Šešelj ponovo preti Jerkov, poslanica DS traži da institucije reaguju

Predsednik SRS i poslanik te stranke Vojislav Šešelj izneo je putem svog Tviter naloga niz pretnji i uvreda poslanici DS Aleksandri Jerkov. Šešelj je napisao da „garantuje Jerkov da će joj nestati sve dlake sa glave“, kao i da će joj „glava biti namazana katranom i nalepljena guščijim perjem“. Jerkov je potom na istoj društvenoj mreži upitala da li će institucije reagovati, budući da joj „ratni zločinac već godinu dana upućuje otvorene pretnje“.

Vojislav Šešelj Foto: Srđan Ilić

Vojislav Šešelj je pretnje poslanici DS uputio nakon njene izjave za Danas da "svakome ko je pratio prošlogodišnja dešavanja iz Skupštine Srbije i izjave koje su i Vučić i oni koji u Skupštini odlučuju o tome davali, bilo je jasno da Šešelju neće faliti ni dlaka sa glave, ni kad je pretio narodnim poslanicima, ni kad je širio govor mrženje prema drugima…”.

Lider SRS je jutros na društvenoj mreži Tviter odgovorio Aleksandri Jerkov upućujući joj niz uvreda i pretnji.

“Aleksandra Jerkov tvrdi da mi Aleksandar Vučić garantuje da mi neće faliti ni dlaka s glave. Ja Aleksandri Jerkov garantujem da će njoj nestati sve dlake sa glave, glava biti namazana katranom i nalepljena guščijim perjem”, napisao je Šešelj.

Aleksandra Jerkov, kojoj su pretnje od članova SRS i ranije stizale u Skupštini Srbije, upitala je na Tviteru zašto institucije ne reaguju.

“Ima li neke institucije u ovoj zemlji koja ce ragovati na to sto mi osuđeni ratni zločinac već godinu dana upućuje otvorene pretnje? Uopšte me ne interesuju njegove uvrede, on mene ne može uvrediti, interesuju me samo krivična dela na koja institucije ne reaguju”, navela je Jerkov.

Nakon njene reakcije Šešelj se još jednom obratio na Tviteru, iznoseći nove pretnje i psovke, koje je potom uputio i sportskom komentatoru Milojku Pantiću.

Osude poverinice, DS i LSV

Zbog pretnji lidera SRS oglasila se poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je najoštrije osudila Šešeljeve pretnje i uvrede.

“Zakoni zabranjuju ovakav govor, koji, uprkos našim upozorenjima, postaje svakodnevica”, piše na Tviter nalogu poverenice.

Pretnje Šešelja osudili su i Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine. DS je zatražila da mu skupštinski Administrativni odbor oduzme poslanički mandate i zatražili od nadležnih institucija “zaustave njegov govor mržnje”. U saopštenju je navedeno da “potreba predsednika države Aleksandra Vučića da ima saveznika nije jača od potrebe građana i građanki da žive u zemlji u kojoj nema fašizma”.

Tolerisanje primitivizma, uvreda i pretnji u Skupštini

Aleksandra Jerkov bila je na meti Šešelja i ostalih poslanika Srpske radikalne stranke i sredinom aprila prošle godine, nakon presude Haškog tribunala kojom je Šešelj pravosnažno osuđen zbog progona Hrvata u Hrtkovcima u Vojvodini.

Tada su joj pretili poslanici radikala da će joj razbiti njušku i da treba da pazi šta će da radi narednih dana, a kada je ostala sama u poslaničkoj klupi, poslanici i poslanice SRS-a su je okružili, seli oko nje i najbrutalnije je vređali i pretili.

Na ove incidente predstavnici nadležnih institucija upadljivo ćute.

Nešto manje od deset dana kasnije na meti radikala bila je poslanica Nove stranke Marinika Tepić koja je na početku te sednice upitala republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac da li će pokrenuti inicijativu za ukidanje SRS  posle pravosnažne presude Haškog tribunala kojom je Šešelj osuđen. Poslanici SRS-a su na ovo reagovali vulgarnim uvredama, a nadležni u Skupštini na ovo takođe nisu reagovali.

Izvor: Insajder