Skupština Niša sutra raspravlja o predaji aerodroma državi

Sednica Skupštine grada Niša, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o predaji aerodroma "Konstantin Veliki" državi, zakazana je za sutra u osam časova, poslednjeg dana pred istek zakonskog roka nakon koga bi u gradu trebalo da bude uvedena prinudna uprava. U pozivu za skupštinsko zasedanje koji je uputio predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković navodi se da će sednica biti održana "u zakonskom roku", a da su svi odbornici "obavešteni o terminu i dnevnom redu".

Aerodrom u Nišu

Inicijativa "Ne damo niški aerodrom" pozvala je sve građane Niša da sutra u devet časova ispred Skupštine grada učestvuju u protestu protiv poklanjanja aerodroma "Konstantin Veliki" državi. Ovo je jedan u nizu protesta koji su građani održavala poslednjih meseci protiveći se odluci o prenosu aerodroma.

Skupština grada Niša poslednji put je zasedala 23. marta, a skupštinsko zasedanje na kome je trebalo da se odlučuje o sudbini aerodroma bilo je zakazano za 10. april, ali je odloženo zbog protesta Nišlija. Veće grada Niša je po preporuci Vlade Srbije odluku o predaji državi imovine Aerodroma "Konstantin Veliki" donelo 30. marta.

Odbornici ujedinjene niške opozicije najavili su danas na Okruglom stolu "Niški aerodrom, a čiji su odbornici" u niškom Media i reform centru da će na sednici Skupštine Niša tražiti da sa dnevnog reda bude skinuta tačka o predaji aerodroma "Konstantin Veliki" državi, a ako njihov predlog ne bude usvojen glasaće protiv odluke o poklanjanju aerodroma.

Lista SNS ima 21 odbornika, SPS – sedam, odbornička grupa „Niš moj grad“ – tri, Odbornička grupa Pokret socijalista – Ujedinjena seljačka stranka – Odgovorno za Niš – šest odbornika, Dosta je bilo Niš – pet, Jedinstvena Srbija – Ruska stranka – pet, PUPS - Dveri – tri, SRS – pet, DS – tri, a po jednog odbornika imaju Iskreno za Niš, DSS i SNP.

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke (DS) Miodrag Stanković rekao je da će tražiti da se ta odluka skine s dnevnog reda jer je "vlast potpuno nepripremljena ušla u tu priču" i donela pogrešnu odluku da se o tome odlučuje na skupštini.

"Smatramo da je neophodno da se otvori javna debata o opravdanosti predaje aerodroma državi i pitati građane i stručnjake šta o tome misle. Građane mogu da pitaju za mišljenje i raspisivanjem referenduma", kazao je Stanković.

On je rekao da će odbornici DS tražiti da se o aerodromu glasa prozivkom i da se tačno zna ko su odbornici koji su dozvolili da aerodrom, u koji su građani decenijama ulagali, "ode Beogradu".

Predsednik Gradskog odbora pokreta Dosta je bilo (DJB) Marko Stojanović rekao je da će oni tražiti proširenje dnevnog reda odlukom o raspisivanju referenduma o daljoj sudbini niškog aerodroma.

Predsednica Gradske organizacije pokreta Dveri Tamara Milenković Kerković rekla je da su gradske vlasti prethodnih meseci pravile iluziju o neuspešnosti i neodrživosti aerodroma, sa ciljem da se vrednost aerodroma obori i da se on spremi za "neprijateljsko preuzimanje".

Aerodrom Niš: Činjenice u senci političkih parola

Zorana Mihаjlović: Niški aerodrom se ne spominje u koncesionom ugovoru sa Vansijem

Beogradski aerodrom Nikola Tesla dat je u koncesiju francuskoj korporaciji Vansi erports.

Nedugo nakon toga, Gradsko veće Niša usvojilo je preporuku Vlade Srbije da Niš prenese imovinu, osnivačka prava, sertifikate i ugovore državi. To je dovelo do protesta građana u Nišu koji su izneli sumnju da je to učinjeno kako bi se ograničio razvoj aerodroma.

Sumnje je podgrevala i činjenica da nisu poznati detalji i uslovi davanja koncesije za beogradski aerodrom Vansiju.

Ovo je donekle potvrdio i Zoran Ilić, pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koji je rekao da će država plaćati penale Vansiju, koncesionaru beogradskog aerodroma Nikola Tesla ukoliko broj putnika na niškom aerodromu Konstantin Veliki pređe milion putnika.

Izvor: Beta, Insajder