Struka traži formiranje nove radne grupe koja će raditi na izmeni Ustava o pravosuđu, ministarka ne vidi razlog za to (VIDEO)

Više strukovnih i nevladinih udruženja na današnjoj konferenciji u Kući ljudskih prava pozvalo je Vladu i Ministarstvo pravde da, imajući u vidu zamerke Venecijanske komisije, formira novu radnu grupu i organizuje pravu stručnu javnu raspravu o izmenama ustava u oblasti pravosuđa. Kako navode, brojne zamerke Komisije zahtevaju pisanje novih, a ne popravljanje aktuelnih ustavnih amandmana, a nove izmene Ustava, prema njihovim ocenama, trebalo bi da pišu stručni, ozbiljni i kvalifikovani ljudi. Nekoliko sati nakon konferencije, ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je na RTV da ne vidi razlog da se ispočeka pišu amandmani niti da se o tome ponovo vodi javna rasprava.

Izmene Ustava, pravosuđe

Neophodno je da se sastavi nova radna grupa i izrade novi predlozi izmena Ustava u oblasti pravosuđa jer je postojeće nemoguće uskladiti sa preporukama Venecijanske komisije, zaključak je konferencije za novinare Društva sudija Srbije. 

I tužioci pozivaju na izradu novih ustavnih amandmana

Povodom mišljenja Venecijanske komisije o Nacrtu ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca smatra da je neophodno nastaviti javnu raspravu kako bi se u razmeni argumenata, pronašla najbolja rešenja za budući Ustav.

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je u saopštenju konstatovalo da je mišljenje Venecijanske komisije u skladu sa primedbama koje je Udruženje isticalo tokom javne rasprave, uz sličnu ili istu argumentaciju.

Udruženje tužilaca navodi da je Komisija kritikovala rešenje po kome je izbor javnih tužilaca poveren Narodnoj skupštini, dok je u odnosu na izbor Vrhovnog javnog tužioca u Narodnoj skupštini navela da izbor ne sme biti poveren prostoj skupštinskoj većini, kako je predloženo Nacrtom amandmana.

"Jasno je istaknuto da rešenje, po kome bi javni tužioci bili odgovorni Narodnoj skupštini, nije dozvoljeno", tumači Udruženje tužilaca.

Dalje dodaje da je u mišljenju Komisije u odnosu na predloženi položaj javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca opisana zabrinutost za hijerarhijski odnos javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca i ukazano na neophodnost razvoja mehanizama interne nezavisnosti od hijerarhijskog uticaja.

Venecijanska komisija je za 27 amandmana na Ustava u oblasti pravosuđa imala 44 primedbe. Upućuju gotovo iste kritike koje je, mesecima, izvršnoj vlasti upućivala stručna javnost.

Sudije, tužioci i nevladin sektor poručuju da su amandmani takvi da ih je nemoguće popraviti, već je potrebno napisati nove.

“Budući da ima toliko puno primedaba na amandmane, jasno je da oni koji su sadašnji nacrt radili, moraju biti pomognuti od ljudi koji su zaista kvalifikovani da se bave ustavnim pitanjima”, rekla je predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

Ukoliko se ne formira nova radna grupa i pokrene javna debata sa ovakvim izmenama Ustava, Srbija neće moći u Evropsku uniju, smatra sudija Miodrag Majić.

“Dobićemo osnovu za još gore pravosuđe od onog kakvo je danas, i to je moguće, uveravam vas. I drugo, kada se i ako ozbiljnije približimo Evropi nego što je to danas, ponovo ćemo biti vraćeni na popravni”, predviđa Majić.

Ministarka: Neće biti nove radne grupe, rasprave ni Nacrta Ustava

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović je danas izjavila da će biti uvažene sve preporuke Venecijanske komisije na nacrt amandmana za izmenu Ustava u oblasti pravosuđa, ali da o tome neće ponovo biti javne rasprave, niti će se amandmani pisati ispočetka.

"Ne vidim razlog, niti je neko rekao da treba da se piše ispočetka", rekla je Kuburović gostujući na Radio televiziji Vojvodina.

Ona je rekla da su svi komentari Venecijanske komisije prihvatljivi, i ocenila da mišljenje te komisije pokazuje da je "Ministarstvo bilo na pravom putu".

Ona je dodala da je Venecijanska komisija prihvatila "suštinske novine" prrdviđene nacrtom amandmana, kao što su uvođenje Pravosudne akademije i početna obuka.

Ona tvdi da je nacrtom amandmana potpuno isključen politički uticaj u Visokom savetu sudstva jer je predloženo da pet članova tog tela budu predstavnici sudijske struke, a da pet bira Skupština Srbije iz redova "istaknutih pravnika".

"Uspostavili smo nezavisnost sudija u potpunom smislu", tvrdi ministarka Kuburović.

Upitana da li su sudije i tužioci nezavisni, Kuburović je rekla: "Iskreno verujem da jesu".

Upitana da li poličari imaju pravo da "presuđuju u javnosti" u sudskim procesima u toku, ona je rekla da "političari ne mogu da presuđuju, niti to rade".

Podsetimo, Venecijanska komisija objavila je početkom nedelje mišljenje o Nacrtu amandmana na Ustav Srbije u kojem je navela zamerke na rešenje Ministarstva pravde koja bi trebalo da budu otklonjena. Ovim mišljenjem zadovoljni su bili i ministarstvo i predstavnici strukovnih udruženja.

Uprkos tvrdnjama ministarke pravde Nele Kuburović da se najveći deo primedbi odnosi na nejasnoće u prevodu, mišljenje Venecijanske komisije pokazalo je da je ovo savetodavno telo Saveta Evrope ipak srpskim vlastima preporučilo da pojedine amandmane, koje je ranije kritikovala struka, povuče i izmeni.

Ovaj Nacrt koje je Ministarstvo pravde pripremilo iz dana u dan  ranije je kritikovala struka navodeći da su amandmani neprihvatljivi jer omogućavaju veći pritisak na pravosuđe tražeći i njihovo povlačenje.

Međutim, uprkos tvrdnjama ministarke Nele Kuburović da će usvojiti preporuke struke, Ministarstvo pravde u najnovijem, konačnom Nacrtu ustava o pravosuđu o kojem je Venecijanska komisija raspravljala, prema analizi novinara Insajdera, nije promenilo najspornije članove predloženog teksta.

To su, između ostalog, amandmani i koje je kritikovala Venecijanska komisija.