Sud odbio zahtev za rehabilitaciju Milana Nedića

Viši sud u Beogradu odbio je kao neosnovan zahtev predlagača  za rehabilitaciju Milana Nedića, saopšteno je iz ovog suda.

Viši sud i tužilaštvo u Beogradu Foto: Srđan Ilić

Na ovu odluku podnosioci zahteva imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu koji treba da donese pravosnažnu odluku.

Antifašizam ne sme biti rezervisan samo za 9. maj

Sud je odbio zahtev za rehabilitaciju kojim je traženo da se poništi Uredba Vlade FNRJ kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava.

Foto: wikipedia.com / Milan Nedic

Traženo je i da sud utvrdi da je Nedić lišen slobode bez sudske ili administrativne odluke kao žrtva progona iz političkih i ideoloških razloga  i da su ništave sve pravne posledice, uključujući i kaznu konfiskacije imovine, a rehabilitovano lice se smatra neosuđivanim.

Postupak za rehabilitaciju Nedića iniciran 2008. godine, ali je rasprava pred sudskim većem  počela  7. decembra 2015, sedam godina pošto su zahtev za rehabilitaciju podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Početak procesa rehabilitacije izazvao je velike polemike u javnosti zbog oprečnih mišljenja o njegovoj ulozi u Srbiji tokom Drugog svetskog rata i okupljanja pristalica i protivnika rehabilitacija.

Protivnici tvrde da bi se Srbija rehabilitacijom saradnika okupatora stavila na stranu poraženih u ratu i obavila reviziju istorije, dok drugi smatraju da je Nedića ubio komunistički režim i da je bez sudske odluke proglašen za kvislinga i ratnog zločinca.

Sud je tokom postupka saslušao desetak svedoka i istoričara.

U toku postupka, sud je odbio pravo jevrejskim opštinama da se umešaju u postupak i osporavaju vraćanje građanskih prava Nediću, a tu odluku je potvrdio i Apelacion sud, jer je uu pitanju "jednostranački postupak" koji se vodi po pravilima vanparničnog postupka i nema "druge strane".

Nedić je bio predsednik srpske vlade u periodu okupacije. Zemlju je napustio krajem 1945, ali je ubrzo uhapšen u Austriji i vraćen u Jugoslaviju. Nije mu suđeno, jer je 4. februara 1946. izvršio samoubistvo skočivši sa prozora istražnog zatvora.

Izvor: Insajder